Je bent hier:

Over Stichting MEP Limburg

Onder het credo ‘voor jongeren, door jongeren’ en met als doel jongeren kennis te laten maken met Europa en de Europese integratie organiseert Stichting Model European Parliament (MEP) Limburg als belangrijkste bezigheid jaarlijks simulatiezittingen van het Europees Parlement. Aan deze simulatiezittingen, die beter bekend staan als de Limburgse MEP Conferenties, nemen inmiddels jaarlijks meer dan honderd verschillende Nederlands- en Belgisch Limburgse scholieren uit de bovenbouw van HAVO en VWO deel.
Om op de Limburgse MEP Conferentie te geraken doorlopen de middelbare scholieren eerst verschillende school voorrondes, waarin zij debatteren over actuele stellingen en problemen die spelen in de Europese Unie. Onder begeleiding van schoolcoördinatoren en oud-deelnemers worden bovendien de sociale en professionele vaardigheden van de scholieren verder ontwikkeld, zodat zij goed voor de dag komen tijdens de Limburgse MEP Conferentie. Hier houdt het echter niet op! Excellerende deelnemers krijgen immers de kans Limburg te vertegenwoordigen tijdens de Nationale MEP Conferentie in Den Haag.
Hier doorlopen zij vervolgens de selectie om namens Nederland deel te nemen aan de Internationale MEP Conferentie, die twee keer per jaar in een wisselende EU-lidstaat gehouden wordt. Meer dan duizend scholieren nemen inmiddels deel aan de provinciale-, nationale- en internationale conferenties van het Model European Parliament (MEP). Stichting MEP Limburg streeft er dan ook naar de bij haar aangesloten scholieren kennis over verschillende zaken betreffende de Europese Unie en concrete vaardigheden mee te geven, te weten:
  • Het Europese integratieproces
  • De werking van de Europese Unie
  • De Europese identiteit
  • De Europese eenwording
  • Politiek bewustzijn
  • Communicatieve vaardigheden
  • Weloverwogen compromissen leren sluiten
  • Spreken in het openbaar
Naast het organiseren van de verschillende conferenties, biedt Stichting MEP Limburg in haar jaarlijks curriculum (oud-)deelnemers ook een Straatsburgreis, Brusselreis, Frankfurtreis en verschillende alumni-activiteiten aan. Zo maken deelnemers aan onze activiteiten ook in de praktijk kennis met alle aspecten van Europa.
Door te streven naar het actief onder de aandacht brengen van Stichting MEP Limburg in de media, zijn wij in staat een publiek te bereiken dat nog breder is dan louter de scholieren zelf. Ook familieleden, medestudenten en docenten wordt op deze manier inzicht geboden in Europa en de Europese Integratie.
Discover Europe, the floor is yours!