Je bent hier:

2022: MEP Goes The Hague

In het weekend van 7 tot en met 9 oktober vond het allereerste alumniweekend van
MEP Goes The Hague plaats. Deze alumni-activiteit stond volledig in het teken van
de Nederlandse politiek. Deze primeur was een groot succes, waardoor het
allereerste alumniweekend van MEP Goes The Hague een evenement is om in de
boeken te noteren, of beter gezegd, om op te nemen in het jaarverslag.

De eerste dag begon na een lange busreis vanuit het Zuiden bij Café-Restaurant Schlemmer. Hier verwelkomde Stichting MEP Limburg twee bijzondere sprekers, namelijk Europarlementariër Samira Rafaela en Mei Li Vos, de fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Deelnemers gingen eerst in gesprek met mevrouw Rafaela. Na een korte introductie over haar rol binnen de Europese Unie, konden er vragen aan haar gesteld worden. Een breed scala aan onderwerpen werd besproken, zoals hoe mevrouw Rafaela de enige kandidaat was die campagne voerde op de ABC-eilanden, de invloed van de toeslagenaffaire op de EU, en een nadere uitleg over het Europese politieke systeem.

Na het gesprek met mevrouw Rafaela, gingen de deelnemers online in gesprek met mevrouw Vos. Hier werden eveneens tal van uitstekende vragen gesteld. Met name de rol van gemeenteraadsleden in de Nederlandse politiek wekte veel belangstelling bij de deelnemers. Bovendien werden mogelijke oplossingen voor de huidige energiecrisis uitvoerig besproken. Uiteraard kwam ook de positie van de PvdA in de Eerste Kamer in het algemeen, en die van mevrouw Vos in het bijzonder, uitgebreid aan bod.

De dag werd afgesloten met een Escape Tour in het hart van Den Haag, waar de deelnemers hun krachten hebben moeten bundelen om een fictieve versie van koning Willem II te helpen bij het vinden van de geheime uitgang uit Den Haag.

Op de tweede dag van het alumniweekend stond een vol programma op de planning. Een van de hoogtepunten was het bezoek aan de Tweede Kamer, waar de deelnemers door middel van een rondleiding een kijkje kregen in de wereld van de Tweede Kamer en de Nederlandse politiek. Hier werd onder andere gesproken over de schokkende moord op Pim Fortuyn en de verhuizing van de Tweede Kamer als gevolg van restauratiewerkzaamheden aan de gebouwen op het Binnenhof.

De dag werd voortgezet met een bezoek aan het Vredespaleis, een wereldwijd symbool van ‘Vrede door Recht’. De deelnemers kregen hier een korte rondleiding en uitleg over de functies van het Vredespaleis. Ten slotte brachten ze een bezoek aan het Mauritshuis, waar ze omringd werden door iconische Nederlandse kunstwerken, zoals ‘Meisje met de parel’ en ‘De anatomische les’. De dag werd afgesloten met een diner waar de deelnemers hun leerzame ervaringen konden bespreken, onder het genot van heerlijke Italiaanse gerechten.

Op de derde en laatste dag van het alumniweekend stond een debatwedstrijd op het programma. Er werd gedebatteerd over belangrijke actuele thema’s, zoals Europese defensie, de agrarische sector en de inclusiviteit van onze volksvertegenwoordiging. De debatten werden in het Engels gehouden, waardoor de deelnemers extra werden uitgedaagd en internationale deelnemers eveneens konden deelnemen aan het debat. Het enthousiasme was groot, en de spanning bleef tot het moment dat de winnaar werd gekozen.