Je bent hier:

Straatsburgreis

Straatsburg, waar geheel Europa bijeenkomt

Naast de Conferentie organiseert Stichting MEP Limburg ook tal van andere activiteiten. Wij bieden de deelnemers deze activiteiten aan om ze nader kennis te laten maken met Europa. Een van deze activiteiten is een vijfdaagse reis naar Straatsburg.
Raad van Europa

De Raad van Europa dient niet te worden verward met de Europese Unie. Deze raad telt immers 46 lidstaten, veel meer dus dan de Europese Unie. Als bewaker van democratische waarden, rechtsstaatbeginselen en mensenrechten is de Raad van Europa een onmisbare speler in de Europese samenleving.

De twee belangrijkste organen van de Raad van Europa zijn de Parlementaire Assemblee (PACE) en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), beide gevestigd in Straatsburg en daarmee ook de aanleiding voor deze reis. Tijdens het bezoek worden een rechtszitting op het EHRM en een debat van het Parlementaire Assemblee bijgewoond.

Bezoek Straatsburg en Luxemburg

Binnen het middelbaar onderwijs wordt geregeld aandacht besteed aan de Europese Unie en haar instellingen, hier blijft echter de Raad van Europa vaak onderbelicht. Voor René van der Linden (oud-voorzitter Parlementaire Assemblee Raad van Europa) en Guy Frints (oud-voorzitter Stichting MEP Limburg) was dit dan ook de reden om in 2007 een groep Limburgse scholieren, afkomstig van elf middelbare scholen, een reis aan te bieden waarbij een bezoek aan de Raad van Europa en haar instellingen centraal stond.

Deze reis was een zodanig succes dat in 2009 wederom een bezoek volgde waaraan opnieuw een talentvolle afvaardiging van het Limburgse Model European Parliament deelnam.

Inmiddels is de reis naar Straatsburg een jaarlijks terugkerend evenement geworden waarbij deelnemers keer op keer in gesprek gaan met verschillende leden van de Raad van Europa. Tijdens deze reis worden er rondleidingen gegeven in het gebouw van de Parlementaire Assemblee en het Europees Parlement. Het Hof van Justitie te Luxemburg wordt onderweg naar Straatsburg als eerste bezocht. Ook is er ruimte voor een bezoek aan de Permanente Nederlandse Vertegenwoordiging in Straatsburg waar de deelnemers meer informatie over Europa vergaren.

Al met al een leerzame week die de alumni van Stichting MEP Limburg meer inzicht biedt in de verschillende samenwerkingsvormen binnen Europa.