Vijfde dag Straatsburgreis: Een geslaagde afsluiting van een geslaagde reis

 • Vijfde dag Straatsburgreis: Een geslaagde afsluiting van een geslaagde reis

  Vijfde dag Straatsburgreis: Een geslaagde afsluiting van een geslaagde reis

  Van 26 t/m 30 januari heeft een delegatie van het Model European Parliament Limburg een bezoek gebracht aan de Europese instellingen in Straatsburg.

  Tijdens deze Straatsburg-reis neemt iedere deelnemer samen met een aantal reisgenoten één dag de rol van verslaggever op zich. In een dagelijks reisjournaal op de website van Stichting MEP Limburg zal verslag gedaan worden van de reiservaringen. Lionne Kockelkoren (hoofdredactrice Model European Press) zal de deelnemers tijdens de reis bij de totstandkoming van het reisjournaal begeleiden. De vijfde dag is inmiddels verstreken en de ervaringen van drie leerlingen Cedric Scholl (SG Sophianum), Bas Tönissen (Stedelijk Gymnasium Nijmegen, deelnemer MEP Gelderland) en Kirsten van Lieshout (Raayland College Venray) kunt u hieronder lezen:

  Dag 5: Een geslaagde afsluiting van een geslaagde reis

  Vanochtend werd de laatste dag van ons geweldige verblijf in Straatsburg al om 07:30 uur ingeleid door de altijd zo aangename wake-up call. Deze laatste dag stond in het teken van een rondleiding door het Europees Parlement, waarna we per bus naar het prachtige Nancy zouden vertrekken om daar de reis tot een spetterend einde te brengen.

  Na zoals gebruikelijk van een lekker Frans ontbijtje te hebben genoten, werden we om strikt 09:00 uur bij de bus verwacht. Deze keer ging ons reisje niet naar de Raad van Europa, maar naar het Europees Parlement, het politieke hart van de Europese Unie. Eindelijk gingen wij een keertje aan de binnenkant van die prachtige kolossale glaswanden van dit prachtige gebouw kijken en niet alleen de buitenkant. Hoewel het gebouw er van de buitenkant al buitengewoon imposant uitziet, viel dit in het niet bij de magnifieke architectuur die we binnen in het gebouw aantroffen.


  Tijdens onze rondleiding kregen wij de gelegenheid om rustig onze ogen uit te kijken. Onze gids vertelde onder andere over de symboliek achter deze pracht en praal. De buitenkant van het gebouw is volledig van glas om de transparantie van de democratie in Europa te benadrukken. De plenaire vergaderzaal daarentegen is omsloten in een hardhouten bol. Hiermee laat men zien dat democratie in de Europese Unie kwetsbaar is en goed beschermd dient te worden.


  Verder bestaat het gebouw uit een laag, ellipsvormig gedeelte en een grote, ronde toren, samen verenigd in één architectonisch meesterwerk. Hiermee wilden de architecten een van de basisprincipes van de EU weergeven: ‘duality, dialogue, democracy’. De toren en de ellips zullen nooit hetzelfde worden, maar ze zijn verenigd in constant en innig overleg en bereiken in hun samenwerking meer dan de som der delen. Eenheid in verscheidenheid dus, het Europese motto.

  Naast al deze architectonische wetenswaardigheden hebben we ook veel geleerd over het Europees Parlement als orgaan. De MEPs (Members of the European Parliament) komen hier op de Straatsburgse locatie één week per maand bijeen om te vergaderen.

  Wat opviel was dat er verschillende enorme zalen waren voor commissie-, fractie- en delegatievergaderingen. In de grootste vergaderzalen, zoals die van de EPP/CD (European People’s Party/Christian Democrats) pasten wel 300 man. Uit de toelichting die we hier van een Europees ambtenaar nog op kregen, bleek maar weer dat waar de macht van de Raad van Europa ons soms tegenviel, die van de Europese Unie des te groter was.
   

  Iedereen is het erover eens dat we kunnen terugkijken op een unieke en onvergetelijke week, met een enorm hechte en gezellige groep, een grote hoeveelheid bijzondere politieke persoonlijkheden, een enorme hoeveelheid gezelligheid, een fantastische leerervaring, kortom een belevenis om met zoveel mogelijk mensen te delen. Wij hopen dat door middel van dit reisverslag dat beurtelings door deelnemers is gemaakt, al enigszins te hebben bereikt, maar zullen ook hierna nog blijven ijveren om alles wat wij hebben mogen meemaken aan het thuisfront over te brengen.


  Met vriendelijke groet en hartelijk bedankt voor het lezen,

  De Straatsburgdelegatie van het MEP Limburg 2009

  ‘Om op deze leeftijd al zo actief bezig te zijn met Europa, zoveel bekende politici te mogen spreken en deze geweldige ervaring te mogen beleven is een once-in-a-lifetime opportunity, en ik heb er dan ook met de volste teugen van genoten!’
  -Cedric Scholl (SG Sophianum)

  ‘Het is geruststellend om te zien dat Europa nog altijd vooroploopt als het gaat om democratie, mensenrechten, en dialoog tussen verschillende landen. Ik geniet ervan om te zien hoe zoveel kleine landen samen tot zoveel grootse beslissingen komen.’
  -Bas Tönissen (Stedelijk Gymnasium Nijmegen, deelnemer MEP Gelderland)

  ‘Het prachtige centrum van Nancy was de perfecte plek om deze geweldige en zeer leerzame week af te sluiten met deze fantastische groep. Ik weet zeker dat we allemaal kunnen terugkijken naar een geslaagde reis!’
  -Kirsten van Lieshout (Raayland College Venray)

  Dit bezoek vindt plaats op initiatief van René van der Linden (oud-voorzitter Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en lid Comite van Aanbeveling MEP Limburg) en Guy Frints (voorzitter Stichting MEP Limburg). Het is het tweede bezoek van de Stichting, na een succesvol verlopen bezoek in 2007 . De bedoeling is dat scholieren meer inzicht krijgen in (het belang van) de Raad van Europa.

  Het EP was de laatste politieke instelling die we hebben bezocht en
  met bezwaard hart zetten we onze reis in naar het Limburgse thuisfront.
  Maar niet zonder eerst die andere parel van Frankrijk, het schitterende
  Nancy, aan te doen. Na de adembenemende entree op de Place Stanislas
  scheidden zich onze wegen en gingen de jongeren zelfstandig de stad
  verkennen. Verschillende groepen waren, onafhankelijk van elkaar en in
  het diepste geheim, hard bezig met het zoeken naar passende cadeaus
  voor de organisatie en de andere betrokkenen.

  We
  eindigden bij het chique restaurant ‘Les Césars’, waar tijdens de
  borrel een werkelijke stortvloed aan schitterende dankspeeches volgde
  van deelnemers en van de organisatie. Mark Buck, Lionne Kockelkoren,
  Irene Raedts en vooral Guy Frints, meesterbrein achter deze trip,
  werden uitvoerig bedankt voor het fantastische en buitengewoon strakke
  programma dat ze hebben samengesteld en voor de onvergetelijke ervaring
  die ze ons allen hebben bezorgd. Ook zelf drukten ze zich in mooie
  bewoordingen erg positief uit over de gezellige en actieve groep
  waarmee ze hebben mogen werken. Er werden ook nog enkele presentjes
  uitgedeeld aan de mensen die de reis mede mogelijk hebben gemaakt. Het
  daaropvolgende diner liet iedereen zich goed smaken, de laatste foto’s
  werden genomen, en een voldane delegatie jeugdparlementariërs keerde
  terug naar de bus.

  Comments are closed.