Vierde dag Straatsburgreis: Er zijn nog 100.000 wachtenden voor u

 • Vierde dag Straatsburgreis: Er zijn nog 100.000 wachtenden voor u

  Vierde dag Straatsburgreis: Er zijn nog 100.000 wachtenden voor u

  Van 26 t/m 30 januari zal een delegatie van het Model European Parliament Limburg een bezoek brengen aan de Europese instellingen in Straatsburg.


  Deze morgen werden we wederom gewekt door de onder ons beruchte wake up call met de bekende “catchy” stem. Ons programma begon bij een bezoek aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Hier hebben wij met genoegen mogen luisteren en vragen mogen stellen aan de Nederlandse rechter aan het Europese Hof van de Rechten van de Mens; Egbert Myjer. Hij lijkt qua enthousiasme heel erg op zijn zoon, cabaratier Jochem Myjer.  

  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, een van de organen van de Raad van Europa, is een plek waar men terecht kan als men in eigen land alle rechtswegen uitgeput heeft. Egbert Myjer maakte ons duidelijk dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens nog niet beschikt over het beruchte protocol 14. Dit protocol houdt in dat er in plaats van 3 rechters, in het geval van zeer duidelijke zaken, ook 1 rechter hierover mag beslissen. Dit protocol is op het moment van schrijven door 46 landen ondertekend en wordt slechts tegengehouden door Rusland. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft hierdoor op dit moment 100.000 zaken liggen waarbij er elk jaar nog eens 15.000 zaken bovenop komen. 
     

  Na een stevige lunch vertrokken we weer naar het Palais de l’Europe voor een gesprek met de heer Kox. Met hem hebben we stevig gediscussieerd over zijn standpunten als voorzitter van de partij United Left Parlementair Assemblée. Tijdens het gesprek met de heer Kox, kwam de heer Gerard de Boer, afgevaardigde van het Koninkrijk der Nederlanden, binnen om het stokje over te nemen. Aangezien dit ons laatste gesprek met een politicus was, stelde we nog enkele algemene vragen om ons beeld van de Raad van Europa compleet te maken.
  Gedurende het avondeten hebben wij onze hele dag weer gezamenlijk doorgenomen. Al met al kunnen wij terugkijken op een zeer leerzame dag. De sprekers waarmee wij rond de tafel gezeten hebben, waren zeker niet de minsten. Voor velen onder ons was het bezoek aan Egbert Meyer zelfs een van de hoogtepunten van de reis.

  “Egbert Meyer zag ik eerst als ‘de vader van…’, maar door onze interessante kennismaking met Egbert Meyer als persoon zijn deze rollen nu omgedraaid.”
  Delphine Meertens, Porta Mosana College

  “Zeker na alle politieke ontwikkelingen van de afgelopen tijd is het mij duidelijk geworden waarom het extra belangrijk is om te begrijpen waarom een constante dialoog in een organisatie zoals de Raad van Europa zo hard nodig is.”
  Roelof Tijdens, ex-leerling Stella Maris College

  “Toen ik voor de laatste keer het gebouw van de Raad van Europa verliet kreeg ik een brok in mijn keel.”
  Sid Pepels, Graaf Huyn College


  Tijdens deze Straatsburg-reis neemt iedere deelnemer samen met een aantal reisgenoten één dag de rol van verslaggever op zich. In een dagelijks reisjournaal op de website van Stichting MEP Limburg zal verslag gedaan worden van de reiservaringen. Lionne Kockelkoren (hoofdredactrice Model European Press) zal de deelnemers tijdens de reis bij de totstandkoming van het reisjournaal begeleiden. De derde dag is inmiddels verstreken en de ervaringen van drie leerlingen Roelof Tijdens (Stella Maris College), Delphine Meertens (Porta Mosana College) en Sid Pepels (Graaf Huyn College) kunt u hieronder lezen:

  Dit bezoek vindt plaats op initiatief van René van der Linden (oud-voorzitter Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en lid Comite van Aanbeveling MEP Limburg) en Guy Frints (voorzitter Stichting MEP Limburg). Het is het tweede bezoek van de Stichting, na een succesvol verlopen bezoek in 2007 . De bedoeling is dat scholieren meer inzicht krijgen in (het belang van) de Raad van Europa.

  Comments are closed.