Verslag bezoek aan Europees Parlement te Brussel op 31 mei 2011

 • Verslag bezoek aan Europees Parlement te Brussel op 31 mei 2011

  Verslag bezoek aan Europees Parlement te Brussel op 31 mei 2011

  'Oorlog kunt u met me voeren, maar ik ben niet de soldaat, ik ben de generaal.' Wijze, sterke woorden waarmee Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten de delegatie van oud-deelnemers van de Limburgse MEP Conferentie 2010 welkom heette in de Europese hoofdstad. Dinsdag 31 mei 2011 vertrok een delegatie van het Model European Parliament Limburg 2010 naar het Europees Parlement te Brussel. Dit bezoek is naast een gezellige reünie, ook een leerzame en indrukwekkende ervaring. Na een week in het vel van een parlementariër te kruipen tijdens de conferentie in 2010, zien de oud-deelnemers het parlement nu uitvergroot. Wat zij een week lang gesimuleerd hebben, is hier de dagelijkse realiteit.

  Jaarlijks brengt Stichting Model European Parliament Limburg een bezoek aan de Europese hoofdstad met een delegatie van oud-deelnemers.  Een reünie met een boodschap: Leer, inspireer, ontdek, ontmoet en durf! Met het motto van MEP Limburg – Discover Europe, the floor is yours – in het achterhoofd verzamelden de oud-deelnemers zich om half negen op het station te Sittard. Onder begeleiding van de heer Jasper Piepers (voorzitter Stichting MEP Limburg), de heer Sid Pepels (secretaris Ondersteunde Werkgroep) en een aantal schoolcoördinatoren werd vertrokken naar Brussel; de Europese hoofdstad, de stad van Manneken Pis, het Atomium, het stripmuseum en van Koning Albert.

  Aangekomen bij het Europees Parlement werd de delegatie hartelijk ontvangen door de beleidsmedewerker van Ria Oomen-Ruijten, Jeroen Lenaers. Meneer Lenaers vertelde meer over het werk van Ria Oomen-Ruijten, geboren en getogen Limburgse, Europarlementariër voor het CDA en lid van de EVP. Ria Oomen houdt zich binnen het Europees Parlement voornamelijk bezig met de toetreding van Turkije en is voorzitter van de Rusland-delegatie in het parlement. De deelnemers kregen de kans om zowel meneer Lenaers als mevrouw Oomen het hemd van het lijf te vragen, betreft de werkzaamheden in en rondom het Europees Parlement en hun visie op de toekomst en de eventuele uitbreiding van Europa.

  Na een vurige vragenronde en enkele pittige, eerlijke antwoorden vertrok Ria Oomen naar haar Limburgse thuisbasis en werd de delegatie naar de lunch begeleid. Een stevige lunch later was de delegatie klaar om het indrukwekkende parlementsgebouw te bezichtigen. Het Europees Parlement is het centrum van het wetgevingsproces in Europa, houdt toezicht op de activiteiten van de EU en controleert de Europese Commissie. In het parlement staan de belangen van de burgers voorop. De plenaire vergaderzaal is het imponerende centrum van het parlementsgebouw. Hier vergaderen de Europarlementariërs maar een aantal keer per jaar, aangezien ze elke maand een week naar Straatsburg vertrekken om de plenaire vergaderingen bij de te wonen.

  Door het regenachtige en onbetrouwbare weer werd de geplande rondleiding gegeven in de bus. Een ware Brusselaar vertelde de delegatie alles over geschiedenis van Brussel, terwijl de buschauffeur langs de hotspots in de stad reed. De delegatie bewonderde onder andere het stadspaleis, het Koninklijk paleis, de Koninklijke kassen, de winkelstraat, het Jubelpark, de triomfboog, het musea van het Verre Oosten en het wereldberoemde Atomium – waar uiteraard een groepsfoto werd gemaakt. Na een busreis door de stap, vervolgde de gids de rondleiding met de benenwagen op weg naar de Grote Markt in de binnenstad. Vanuit de Grote Markt nam de delegatie afscheid van de gids en ging op zoek naar een gezellig restaurant om een echt Belgisch diner te nuttigen.

  Met een voldaan gevoel, nieuw opgedane politieke ervaring, meer kennis over de stad Brussel en gevulde buiken bracht de bus de delegatie om half acht terug naar station Sittard. Hier nam de delegatie na een lange, maar enerverende dag afscheid en beloofde elkaar snel weer af te spreken. Dit is het MEP: Een hechte groep jongeren, die de balans tussen plezier en politiek weten te vinden en genieten van de mogelijkheden die ze aangereikt krijgen.

  Comments are closed.