Tweede dag Straatsburgreis: Work in progress

 • Tweede dag Straatsburgreis: Work in progress

  Tweede dag Straatsburgreis: Work in progress

  Van 26 t/m 30 januari brengt een delegatie van het Model European Parliament Limburg een bezoek aan de Europese instellingen in Straatsburg.

  Tijdens deze Straatsburg-reis neemt iedere deelnemer samen met een aantal reisgenoten één dag de rol van verslaggever op zich. In een dagelijks reisjournaal op de website van Stichting MEP Limburg zal verslag gedaan worden van de reiservaringen. Lionne Kockelkoren (hoofdredactrice Model European Press) zal de deelnemers tijdens de reis bij de totstandkoming van het reisjournaal begeleiden. De tweede dag is inmiddels verstreken en de ervaringen van drie leerlingen Jasper Verstappen (College Rolduc), Otto Jan Verkerk (Graaf Huyn College) en Manon van de Ven (Porta Mosana College), kunt u hieronder lezen:

  Wake up call, zeven uur vijftien, en een nieuwe dag was weer begonnen. Nadat we voor de eerste keer onze formele kleding hadden uitgepakt en aangetrokken, genoten we van een uitgebreid ontbijt en vertrokken we een half uur later met de touringcar naar Straatsburg centrum.
  In Straatsburg zelf kregen we een culturele rondleiding van een zeer enthousiaste gids en bezochten we onder andere het historische centrum en uiteraard de kathedraal.

  De guided tour eindigde waar het hoogtepunt begon; de ontmoeting met de Raad van Europa. Allereerst begaven we ons naar de publieke tribune waar op dat moment in de plenaire zaal een debat aan de gang was over de mensenrechten in Armenië en de invloed van de media. Nadat we een uur geluisterd hadden, lunchten we gezellig in een Italiaans pasta restaurant en keerden we terug naar de Raad van Europa voor een groepsfoto en een aantal gesprekken met belangrijke politici, maar eerst werden we verwelkomd door Oud-voorzitter van het Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, René van der Linden. Hij legde ons uit dat de Raad van Europa gebaseerd is op drie peilers; democratie, mensenrechten en rechtstaat. Deze drie waarden worden verwezenlijkt door de volgende instituten: het Comité van ministers, de Parlementaire Assemblee, het Congres van Locale en Regionale Overheden, de Commissie en het Europees Hof van de Rechten van de Mens en de Conferentie van Internationale Non-gouvernementele Organisaties.
    

  Na de warme welkomstwoorden van René van der Linden, kwam als eerste de heer Waalkens binnen die ons te woord stond en aan wie wij vragen konden stellen over zijn taak als commissielid van het Environmental and Agriculture Commitee.
  Na zijn inspirerende woorden hadden wij de kans te spreken met oud-premier
  van Vlaanderen, de heer van den Brande, die lang sprak over de waarde van een eenheid binnen Europa en het belang van “Work in Progress”, waarmee hij doelde op de noodzaak van de voortgang van het proces.

  Nadat Meneer van den Brande vertrokken was, kwamen Tineke Strik (GroenLinks), Marie Louise Bemelmans (CDA) en Konstantin Kosachev, de leider van de Russische delegatie bij de Parlementaire Assemblée, binnen. Hierbij was alle ruimte voor een goed gesprek en het stellen van kritische vragen. Het feit dat het debat zich voortzette in het Engels, was duidelijk geen belemmering voor de delegatie. 
   

  Dankzij deze interessante leden van de Raad van Europa hadden wij weer genoeg stof om over na te denken. We vertrokken met onze bus dan ook richting het restaurant om alles goed te laten bezinken onder het genot van een diner. 
  “Ik vond het erg interessant om kennis te maken met René van der Linden die ons liet zien waar de Raad van Europa voor staat.” Jasper Verstappen, College Rolduc

  “Ik heb dankzij het gesprek met de heer Kosachev veel meer respect gekregen voor de Russische handels- en denkwijze.” Otto Jan Verkerk, Graaf Huyn College

  “Het volgen van het debat over de situatie in Armenië heeft mij veel inzicht verschaft over de Raad van Europa, haar werking en haar invloed.” Manon van de Ven, Porta Mosana College

  Dag 2 van de Straatsburgreis: Work in progress

  Dit bezoek vindt plaats op initiatief van René van der Linden
  (oud-voorzitter Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en lid
  Comite van Aanbeveling MEP Limburg) en Guy Frints (voorzitter Stichting
  MEP Limburg). Het is het tweede bezoek van de Stichting, na een
  succesvol verlopen bezoek in 2007. De bedoeling is dat scholieren meer inzicht krijgen in (het belang van) de Raad van Europa.

  Comments are closed.