Terugblik: Straatsburgreis 2013

 • Terugblik: Straatsburgreis 2013

  Terugblik: Straatsburgreis 2013

  Het moge duidelijk zijn: De Straatsburgreis van 2013 mag met recht een succes genoemd worden! De afgevaardigden ontmoetten indrukwekkende, inspirerende en overtuigende sprekers die ze op de meest unieke Europese instanties aan een vragenvuur mochten onderwerpen. Zo ging de week van start in Luxemburg bij het Hof van Justitie, waar de deelnemers rondgeleid werden, een informatieve video te zien kregen en de kans kregen om prangende vragen te stellen aan een van de vele medewerksters. Echter, was deze eerste dag slechts een voorproefje op wat de deelnemers te wachten stond. De amuse, zoals de deelnemers het zelf zo graag noemen. Vandaag blikken wij graag samen met u allen terug op een week van politiek, grootse sprekers, leermomenten, ontdekkingen, maar ook van gezelligheid, Flammkuchen en vriendschap. Een week waar zowel de oud-deelnemers aan de Limburgse MEP Conferentie van 2012 als de bestuursleden van genoten hebben en vol trots op terug kijken.

  Door: Joyce Nafzger

  Na het bezoek aan het Hof van Justitie te Luxemburg en een lange, maar gezellige busreis was de toon gezet. Dit beloofde een bijzondere week te worden, zeker omdat de afgevaardigden van plan waren alles eruit te halen wat erin zat. Na een goede nachtrust en het eerste Franse ontbijt van de week stond de tweede dag in het teken van, zo stelden de deelnemers, ‘zwaargewichten’ binnen de Europese politiek. In het indrukwekkende Palais de L’Europe ontmoetten zij allereerst provinciegenoot de heer René van der Linden (oud-voorzitter Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa) die zich sterk maakte voor de positieve kanten van Europa, de kracht van diversiteit en samenwerking. De ontmoeting met René van der Linden werd opgevolgd door een informatieve film en het bijwonen van het plenaire debat over de kwestie in en rondom Kosovo, waarna de volgende door zijn enthousiasme niet te missen spreker aantrad: De heer Mevlüt Çavusoglu, tevens voormalig voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, die sprak over zijn werkzaamheden voor de toetreding van Turkije, maar ook over het belang van samenwerking tussen lidstaten. De derde spreker van de dag, de heer Jan Kleijssen (Director of Standard-Setting Directorate General of Human Rights and Legal Affairs) sprak over internetveiligheid en mensenrechten aan de hand van relevante voorbeelden zoals cyberpesten en privacy op een medium als Facebook. Waarna de heer Peter Omtzigt (Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal der Nederlanden en lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa) een korte en krachtige speech hield over zijn verkiezingscampagne en de rol van nationale overheden in een overkoepelend orgaan als Europa. Waar hij het Europa waardevol achtte, vond hij dat we genoeg zaken op nationaal niveau zouden kunnen organiseren, met als paradepaardje de pensioenfondsen. De enerverende tweede dag werd afgesloten door de heer Tiny Kox (Lid Eerste Kamer der Staten-Generaal der Nederlanden en lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa) die sprak over de combinatie van nationale en internationale politiek en de mogelijke problemen die dit met zich meebrengt.
  De derde dag van de Straatsburgreis werd er een bezoek gebracht aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens waar de delegatie de eer had de heer Johannes Silvis (Nederlandse rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens) ontmoetten. De afgevaardigden kregen de kans meer te vragen over het ontstaan van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het Europees Hof,  haar werkzaamheden en de zaken waarover rechter Silvis zich reeds gebogen had. Daarna spraken we in het Palais de L’Europe de heer Nils Muižnieks (commissaris en rapporteur van de mensenrechten van de Raad van Europa) die de huidige gesteldheid van de Rechten van de Mens in de 47 lidstaten van de Raad van Europa onderzoekt en de desbetreffende landen ook bezoekt. Hij werd opgevolgd door Petr Sich (hoofdsecretaris van de president van de Assemblee van de Raad van Europa) die meer vertelde over de problemen die er momenteel spelen in de lidstaten van De Raad van Europa. De laatste spreker van de derde dag was senator Klaas de Vries (Lid Eerste Kamer en lid Nederlandse delegatie in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en voorzitter juridische commissie) die de nadruk legde op het belang de Raad van Europa en stelde dat ‘zolang het gaat over democratie, van elkaar leren en mensenrechten, de Europese integratie, wat mij betreft, niet ver genoeg kan gaan’.
  Natuurlijk lieten we het hier niet bij, ook de vierde dag was er nog een politiek programma dat van start ging in het nu voor de delegatie wel bekende Palais de L’Europe. Allereerst ontmoetten we Jan Rademaker (diplomaat van het ministerie van veiligheid en justitie binnen de Raad van Europa) die meer vertelde over de naleving van de Rechten van de Mens en zijn verhaal verduidelijkte aan de hand van voorbeelden zoals orgaanhandel of de discriminatie van minderheden. Het politieke programma werd afgesloten bij het Europees Parlement te Straatsburg. Een kers op de taart, zeker omdat het gebouw speciaal voor Stichting MEP Limburg haar deuren opende. De deelnemers werden rondgeleid door het indrukwekkende gebouw en kregen een kans de plenaire zaal te bewonderen. Vol verwondering verlieten de deelnemers het gebouw, klaar voor een avond vrije tijd in het mooie Straatsburg. Een stad, maar vooral ervaringen om nooit te vergeten!
  De laatste dag van deze onvergetelijke Straatsburgreis bracht de delegatie door in het mooie Nancy, waar de afgevaardigden de kans kregen de laatste souvenirs en Franse lekkernijen voor het thuisfront in te slaan. De laatste groepsfoto’s werden nog genomen, er werd een laatste keer gezamenlijk geluncht en voordat we het wisten begonnen we aan de lange rit naar huis, waarna we in de avonduren tijdig arriveerden op eindstation Sittard. Het afscheid viel de deelnemers zwaar, maar gelukkig waren de plannen voor een Straatsburg reünie al volop in de maak.

  Wij, de begeleidende bestuursleden van Stichting MEP Limburg, bedanken graag alle afgevaardigden voor hun betrokkenheid, hun enthousiasme, hun scherpe vragenvuur en hopen dat jullie nog lang in volste overtuiging zullen spreken over alle ervaringen van afgelopen week. Op een geweldige Straatsburgreis en minstens zo geweldige herinneringen, à bientôt!

   

  Comments are closed.