Straatsburgreis: Dag 4 – Het Europees Parlement

 • Straatsburgreis: Dag 4 – Het Europees Parlement

  Straatsburgreis: Dag 4 – Het Europees Parlement

  Na de gebruikelijke uren slaap waren we allen klaar voor opnieuw een drukke dag met een vol gepland programma. De slaap uit onze ogen wrijvend nuttigden we ons ontbijt. Deze donderdagochtend zou dit echter niet zomaar een ontbijt zijn, maar zou er flink gequizt worden. Onze kennis over de Raad van Europa, Stichting MEP Limburg, de actualiteiten en de Europese Unie getoetst onder het genot van een kopje koffie. Dat is nog eens competitief en energiek wakker worden! Na de informele quizochtend bezochten wij de institutie waar menig MEP-harten sneller van gaan kloppen, het Europees Parlement te Straatsburg.

  Door: Laura Dens, Giel Korsten, Bart Putteman, Victor Truijen & Thom van Laar.

  Bij het ochtendgloren beantwoordden wij, zoals gezegd, vragen over Europa, de hoogtepunten uit 2012 en Stichting Model European Parliament Limburg. Door het uitdagende karakter van de vragen werden we flink op de proef gesteld en stoken we er het nodige van op. We verlieten het hotel wijzer met als tijdelijk eindstation het Palais de L’Europe. 
  Aldaar ontmoetten we de heer Jan Rademaker, een Europees diplomaat met een indrukwekkende staat van dienst. Binnen de Raad van Europa is hij werkzaam als permanent vertegenwoordiger en diplomaat van het ministerie van veiligheid en justitie. Hij sprak over het naleven van de Rechten van de Mens en illustreerde dit met actuele problemen zoals orgaanhandel en discriminatie van minderheden. Aan de hand van onze vragen kwamen ook andere onderwerpen aan het licht zoals de overbelasting van de griffier van het Hof voor de Rechten van de Mens.
  Na de lunch bezochten we het schitterende Europese Parlement te Straatsburg, dat ondanks de afwezigheid van Europarlementariërs voor ons open werd gesteld. De architectuur van het gebouw verwijst naar het Colosseum in Rome en de Europese Unie waar blijvend aan gewerkt moet worden. Niet enkel het gebouw ademende ‘Europa’, onze gids belichaamde zelfs de Europese samenwerking met haar dubbele nationaliteit. Zij was naar eigen zeggen noch Duitse, noch Franse maar beantwoordde de vraag naar haar nationaliteit als volgt: “I am an European!”

  Nog nagenietend van de indrukken in het Europees Parlement, was het tijd voor enige vrije tijd in het sfeervolle historische centrum van Straatsburg. Zo flaneerden enkelen van ons door de winkelstraten en bezochten weer anderen de kathedraal die – in meerdere betekenissen van het woord – als hoogtepunt aanschouwd kan worden. Met zijn 152 meter hoogte is het namelijk nog steeds het hoogste gebouw van Straatsburg.  Nog later, en beladen met souvenirs voor het thuisfront nuttigden we een diner en sloten de laatste avond gezellig af op informele wijze. Met een dubbel gevoel, nu onze laatste nacht in Straatsburg aanbreekt, maar ons ook nog een bezoek aan Nancy te wachten staat. Echter, laatste dag of niet wij gaan ervan genieten!

   

  Comments are closed.