Straatsburgreis: Dag 3 – Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens & Palais de L’Europa

 • Straatsburgreis: Dag 3 – Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens & Palais de L’Europa

  Straatsburgreis: Dag 3 – Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens & Palais de L’Europa

  Na een stevig en voedzaam ontbijt in het Kyriad hotel stond deze ochtend een bezoek aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op het programma. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is er voor de 47 lidstaten die onder de jurisdictie van de Raad van Europa vallen. Mocht een van de lidstaten van de Raad van Europa het gevoel hebben inhumaan behandeld te worden, hebben deze het recht een proces te starten aan het hof. De belangrijkste taak van het hof is de controle op en de naleving van het Verdrag van Lissabon. 

  Door: Felix Peerboom, Leila Tama, Johan de Munnik, Nick van Duren, Nikki Kluskens 

  Na een korte informatieve film ontmoetten wij de heer Johannes Silvis, in de rechtszaal van het hof. Johannes Silvis is de Nederlandse rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, die ons vertelde dat de Tweede Wereldoorlog de aanleiding was voor het besef dat mensen fundamentele rechten (nodig) hebben. Uit dit besef is het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) is voortgevloeid. Vervolgens legde hij de algemene juridische procedure uit die wordt toegepast in dit Hof. Hij probeerde ons duidelijk maken dat een juridische uitspraak van het hof niet alleen leidt tot een straf, maar ook tot een goede herintreding tot de Europese maatschappij. Er werden een aantal kritische en geïnteresseerde vragen gesteld door de deelnemers van deze Straatsburgreis, naar aanleiding van de uitleg van de heer Silvis. 
  Na de lunch vervolgden wij ons programma en brachten wij een tweede maal een bezoek aan het Palais de l’Europe. Hier spraken wij allereerst met de heer Nils Muižnieks. Hij is commissaris van de mensenrechten voor de Raad van Europa. De heer Muižnieks bezoekt alle lidstaten van de Raad van Europa en stelt vervolgens rapporten op over de huidige gesteldheid van de Rechten van de Mens in de desbetreffende lidstaten. In zijn verhaal kwam het belang van de Court of Human Rights erg duidelijk naar voren. ‘‘Zonder de Het Europees Hof voor de Rechten van de mens stelt Europa niets voor,’’ zo stelde hij. Zijn verhaal eindigde met een discussiemoment en zijn overtuiging dat diversiteit geen probleem is, maar juist dynamisch en innovatief is.
  De volgende spreker was de heer Petr Sich. Hij is de hoofdsecretaris van de president van de Assemblee van de Raad van Europa. Hij gaf in zijn verhaal verdere uitleg over de problemen die op dit moment spelen binnen de lidstaten van de Raad van Europa. Hierbij vertelde hij dat het gemakkelijk is om problemen te signaleren, maar het oplossen van deze problemen zeer complex is, echter altijd weer interessant. 

  De laatste spreker van vandaag was senator Klaas de Vries, die naast zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer, tevens lid is van de Nederlandse delegatie in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en voorzitter van de juridische commissie is. Deze commissie stelt de rechters van het Europees Hof van de Rechten van de Mens aan. Hij legde de nadruk op het belang van de Raad van Europa, vooral op het gebied van mensenrechten. Wederom werden er een aantal kritische vragen geteld door ons waarop op een goede doch humoristische manier antwoord werd gegeven. Ten slotte wilde hij ons duidelijk maken dat: ‘’ Zolang het gaat over democratie, van elkaar leren en mensenrechten, kan de Europese integratie, wat mij betreft, niet ver genoeg gaan.’’ Deze zeer inspirerende dag werd afgesloten met een gezellig diner. Morgen staat het Europees Parlement op het programma en krijgen we de kans de stad beter te leren kennen.

   

  Comments are closed.