Straatsburgreis: Dag 3 – A Bridge Of Understanding

 • Straatsburgreis: Dag 3 – A Bridge Of Understanding

  Straatsburgreis: Dag 3 – A Bridge Of Understanding

  Na een welverdiende nachtrust stond ons een mooi maar druk programma, vol met politieke discussies en interessante gesprekken, te wachten.   
  Gisteren nog op de valreep vastgelegd, vandaag ontving mevrouw Bakoyannis (de hoogst geplaatste politica in Griekenland ooit, ex-minister van buitenlandse zaken en oud burgemeester van Athene) ons op haar kantoor in het Palais de l'Europe. Deze gastvrije vrouw verwelkomde ons met de woorden "shoot me". Wij maakten hier gretig gebruik van door de tijd die ze voor ons had vrijgemaakt te besteden aan het stellen van vragen over de huidige situatie in Griekenland. Vragen waarop zij verhelderend en eerlijk antwoord gaf. Ze eindigde de korte maar zeer interessante sessie met de woorden "Democracy is like a flower, if you don't water it every day, it dies."
  De volgende persoon die wij mochten ontmoeten was Johannes Silvis, de Nederlandse rechter van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Na een korte introductiefilm over de EVRM en de functie van het hof, debatteerden wij met hem over verscheidene onderwerpen die betrekking hebben op deze rechten. Op deze manier leerden wij spelenderwijs meer over deze rechten en de uitvoering ervan.
  Vervolgens hadden wij een uurtje vrije tijd in het mooie centrum van Straatsburg. Iedereen bezocht meteen de imposante kathedraal waar Straatsburg bekend om staat, die zowel van binnen als van buiten de moeite waard is. We schoven, om de dag af te sluiten, aan bij een diner dat wederom goed smaakte!

  • Stan: Mijn persoonlijk hoogtepunt van deze dag was het gesprek met mevrouw Bakoyannis, zij sprak heel open en eerlijk over haar werk en de vervelende Griekse situatie. Zij gaf toe dat de Grieken fouten hebben gemaakt en was in staat ons uit te leggen wat Europa en Griekenland voor elkaar betekende.
  • Jules: Ik vond de ontmoeting met dhr. Kleijssen een hoogtepunt omdat deze erg veel kennis had over onderwerpen die mij interesseerde. Dit gesprek gaf mij een mooi inzicht in de problemen waar de Raad van Europa mee om moet gaan.
  • Jaimy: Het hoogtepunt van mijn dag was het interactieve gesprek met dhr. Silvis. Eerst gaf hij ons de mogelijkheid om te debatteren met elkaar en hierna legde hij uit hoe het Europees Hof van de Rechten voor de Mens het probleemstuk zou behandelen. Dit was een heel leerzame ervaring.
  • Job: Het gesprek met dhr. Kox vond ik zeer interessant. Hij drong zijn mening niet op, maar zijn standpunten kwamen wel duidelijk naar voren, persoonlijk heb ik hier veel van opgestoken. Wat ik een zeer inspirerende uitspraak vond is: "het is of samen werken of samen vechten."
  • Frédérique: Ook staat mij het gesprek met mevrouw Bakoyannis het meest bij. Nog nooit heeft een vrouw in het parlement in Griekenland zo een hoge functie gehad en dit spreekt mij, als meisje, natuurlijk aan. 

  Door: Stan Smeets, Jules Hul, Jaimy van Dijk, Job Heusschen, Frédérique Franken.

  Wij vervolgden onze reis naar het Palais de l'Europe waar wij het genoegen hadden de heer Kox te ontmoeten. Hij sprak bijzonder toegankelijk over zijn werk bij de Raad van Europa. Uit het gesprek bleek dat de heer Kox gemeentepolitiek erg belangrijk vindt, omdat het kort bij de mensen staat en de gevolgen van beslissingen ook direct merkbaar zijn. Bij het afscheid schonk hij zijn presentje aan een van de deelnemers omdat deze zijn interesse deelde in gemeentelijke politiek.  
  Hierna zijn wij naar het Agora-gebouw gelopen, waar wij de mogelijkheid hadden om vragen te stellen aan dhr. Kleijssen. Hij is directeur Informatie, maatschappij en actie tegen criminaliteit en Directeur-Generaal van Mensen Rechten en Rechtsstaatsbeginsel van de Raad van Europa. Door de verschillende vragen kregen we een betere kijk op de hedendaagse problemen die met de opkomst van het internet zijn ontstaan. Na gewezen te zijn op de gevaren van de moderne internetsamenleving, verlieten wij het gebouw om naar het restaurant te gaan en een lekkere lunch te nuttigen.

  Comments are closed.