Straatsburgreis dag 2

 • Straatsburgreis dag 2

  Straatsburgreis dag 2

  “De Raad van Europa heeft mijn hart, want hier worden de conflicten van de toekomst voorkomen.”
  Dit citaat van de heer René van der Linden geeft blijk van de passie voor zijn werk. Tijdens de vraag-en-antwoordsessie bleek zijn enthousiasme des te meer. Nadat de heer Van der Linden over zijn werkzaamheden bij de Raad van Europa vertelde, zagen de deelnemers hun kans om hem te vragen naar zijn mening over actuele geopolitieke conflicten. “Sancties kennen alleen maar verliezers” vat zijn visie op het conflict tussen Oekraïne en Rusland (en de overige Europese staten) kortweg samen. Rusland wordt met andere woorden het hardst getroffen, maar de Europese Unie trekt ook niet aan het langste eind. De entree van de heer Jan Kleijssen, de volgende spreker voor de delegatie, maakte een einde aan het gesprek met de heer Van der Linden.

  De werkzaamheden van de heer Kleijssen betreffen een voor de deelnemers net zo bekend (en belangrijk) onderwerp: het internet. De heer Kleijssen werkt onder meer aan het juridisch dichttimmeren van de rechten van de internetgebruiker. Het garanderen van mensenrechten zijn prioriteit nummer één voor de Raad van Europa, zo ook online dus. Na het bliksembezoek van de heer Kleijssen woonden de deelnemers een debat bij in de imposante plenaire zaal van de Parlementaire Assemblee, alwaar de Ierse president Michael D. Higgins een toesprak gaf.

   

  Hierna werd de Raad van Europa verruild voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hier kregen de deelnemers de kans om te spreken met meester Johannes Silvis, rechter aan het Hof namens Nederland. Door zijn jarenlange ervaring was hij in staat de vragen van de deelnemers te beantwoorden aan de hand van het scala aan jurisprudentie dat het Hof sinds zijn oprichting heeft voortgebracht.

   

  De heer Silvis sloot af met waardevol advies voor de deelnemers voor de toekomst. “Fouten maken is niet erg, de moed niet hebben om actie te ondernemen levert meer problemen op.” Vlug gaan we nu slapen, want morgen komt de zon weer vroeg op. Om kwart voor acht vertrekt de bus richting het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om een zitting bij te wonen van de ‘grote kamer’ van het hof in de zaak Perincek v. Zwitserland. De zaak is ontzettend interessant en potentieel baanbrekend voor de Europese rechtspraak op het gebied van de vrijheid van de vrijheid van meningsuiting. Op naar de dag van morgen!

   

  Voor een fotoreportage van de gehele reis verwijzen wij u graag naar het fotoalbum van de Straatsburgreis 2015.
  Door Anne Coppelmans, Michelle Hendriks, Elise Rooseleers, Eline Zweers

  Comments are closed.