Straatsburgreis: Dag 2 – Palais de L’Europe

 • Straatsburgreis: Dag 2 – Palais de L’Europe

  Straatsburgreis: Dag 2 – Palais de L’Europe

  De tweede dag in het pittoreske Straatsburg begon voor ons met een vorstelijk ontbijt in het Kyriad hotel. De inwendige mens gesterkt hebbende gingen we op pad vergezeld door onze trouwe buschauffeur, 'onze eigen Herman van der Molen van Nancy Tours'. Op het programma voor vandaag stonden ontmoetingen met een aantal ‘zwaargewichten’ binnen de Europese politiek. Na een korte busrit doemde er een gebouw voor ons op: Het statige, overweldigende Palais de L’Europe met haar wapperende vlaggen en streng kijkende politieagenten. 

  Door: Victor de Haas, Justine van de Beek, Fabian Klar, Elian Sieben en Sebastiaan Olislager 

  Eenmaal binnen werden we ontvangen in het hoofdkwartier van de Raad van Europa. Aan onze stropdas werden wij naar onze ruimte voor de dag gesleurd om onze provinciegenoot, de heer René van der Linden, te ontmoeten. Bij deze ‘grote naam’ binnen de Europese politiek kwamen we tijd te kort en hadden we vragen ten over. Van der Lindens voornaamste doel binnen de Raad van Europe is het samenbrengen van verschillende culturen, religies, etniciteiten en sociale klasses. Een doel waarvoor hij zich altijd sterk heeft gemaakt als oud-voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Een kenmerkende quote van de heer van der Linden was dan ook: "Ik ben Europeaan geworden en Europa heeft mij nooit meer losgelaten." Na deze amuse, die voor ons tevens geldt als het voor- als hoofdgerecht vervolgen wij ons programma met een informatieve film.
  Na de film hebben wij een plenair debat van de Raad van Europa bijgewoond. Er werden vurige betogen gehouden met betrekking tot de kwestie in en rondom Kosovo. Natuurlijk was het voor ons een unieke ervaring om een debat van deze omvang bij te wonen. Echter, voordat we het wisten stond onze volgende spreker alweer op het programma: de heer Mevlüt Çavusoglu, een zeer inspirerende spreker van de delegatie Turkije en net als de heer Van der Linden voormalig voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. De heer Çavusoglu streeft nog steeds het waarborgen van de door de Raad van Europa vastgestelde normen en waarden na. Hij hamerde vooral op samenwerking tussen de lidstaten met de quote: "One organisation can't do this alone". Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk op de oud-deelnemers. Na onze ontmoeting met deze prominente politici vervolgden wij onze reis naar een Frans-Italiaanse lunchlocatie, waar we onze krachten aansterkten.
  De derde spreker, Jan Kleijssen, is werkzaam als Director of Standard-Setting Directorate General of Human Rights and Legal Affairs binnen de Raad van Europa. Hij vertelde de delegatie meer over internetveiligheid en de werkzaamheden van het directoraat generaal van de mensenrechten. Tastbare voorbeelden, zoals privacy en social media, cyberpesten en cybercrime, maakten de heer Kleijsens verhaal voor ons zeer begrijpelijk en interessant.  Aaneensluitend kwam de volgende spreker,  de heer Pieter Omtzigt (Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal der Nederlanden en lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa), die een vurige speech hield over de rol van overheden, zijn verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer en het organiseren van pensioenfondsen op nationaal niveau. Gekenmerkt door de volgende quote: "Overheden hebben altijd geld tekort, ik weet niet hoe het komt maar, het is gewoon zo." Ter afsluiting van onze dag informeerde senator Tiny Kox (Lid Eerste Kamer der Staten-Generaal der Nederlanden en lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa) ons over het combineren van nationale en internationale politiek en de problematiek die dit met zich meebrengt. 

  Deze tweede dag van de Straatsburgreis was zeker interessant en leerzaam. Niet alleen zijn we wijzer geworden over de Raad van Europa en haar instellingen, ook kwamen er sprekers op ons pad van hoog niveau. Wij zien alvast uit naar de verdere reis waarin we opnieuw het Palais de L’Europe zullen bezoeken, maar ook een bezoek aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Europees Parlement zullen brengen!

   

  Comments are closed.