Straatsburgreis: Dag 2 – De sterren van Europa

 • Straatsburgreis: Dag 2 – De sterren van Europa

  Straatsburgreis: Dag 2 – De sterren van Europa

  Op dinsdag 28 januari was het na een lekker ontbijt tijd om per touringcar te vertrekken naar het Palais de l'Europe. In het gebouw van de Raad van Europa hebben we als groep een film gezien over het reilen en zeilen van deze Europese instelling. 
      

  De Raad van Europa, niet te verwarren met de Europese Unie, telt 47 lidstaten en is in het leven geroepen om misstanden binnen Europa aan de kaak te stellen – als het ware als een buurman die je erop attendeert dat het niet wenselijk is om midden in de nacht harde rockmuziek af te spelen.
  Prof. mr. Hans Franken, thans lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, gaf ons na de film een leuk kijkje in de wereld van informatierecht, privacyschending en cybercrime. Dit gaf absoluut méér inzicht in het daaropvolgende open debat dat wij mochten bijwonen vanaf de publieke tribune.  
  Aandachtig luisteren en je concentreren maakt uiteraard hongerig en de delegatie genoot van een uitgebreide lunch. Een leuke bijkomstigheid vormde de aanwezigheid van VVD-kamerlid en lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, Mark Verheijen. Hij schoof graag bij ons aan tafel aan om zijn werk voor Nederland en Europa toe te lichten.      
  Na deze lunch hadden wij het genoegen om de voormalige President van de Parlementaire Assemblee, Jean-Claude Mignon, te ontmoeten. Een dag eerder had hij zijn functie overgedragen aan de Luxemburgse Anne Brasseur, maar daarover later meer. De heer Mignon sprak onder andere over zijn ambitie om een variant van het Model European Parliament op te zetten waarbij de Raad van Europa centraal staat en veel ideeën en idealen kwamen overeen.
  De assistent van de heer Mignon leidde het gesprek in, waarna de voormalige President na aankomst bij het Palais de l'Europe aan kon schuiven om over zijn werkzaamheden voor de Raad te vertellen. De taalbarrières en de noodzaak van tolken werd ons hier voor het eerst duidelijk: vragen bedenken in het Nederlands, stellen in het Engels, antwoord krijgen in het Frans en na een simultaanvertaling naar het Engels pas begrijpen wat er gezegd is.

  Gelukkig had mevrouw Anne Brasseur, zoals eerder vermeld net benoemd tot President van de Parlementaire Assemblee, ondanks haar ontzettend drukke agenda tijd om ons te ontvangen op haar kantoor: de ‘presidential offices'. Haar hartelijke welkomstwoord en haar imposante werkomgeving stonden dan ook garant voor wederom een bijzondere ontmoeting. Helaas liet haar overvolle agenda geen langer gesprek toe, echter in het kader van ‘kwaliteit vóór kwantiteit' kunnen wij meer dan tevreden zijn en terugblikken op een fantastische tweede dag, die eindigde met een training "Overtuigend Presenteren", verzorgd door Sebastiaan Olislagers.

  • Mauritz: al verruimende mijn politieke blik, heb ik vandaag de Raad van Europa bezocht. Hetgeen me het meest is bijgebleven is de conversatie met zowel de voormalig als huidig president van de Parlementaire Assemblee. 
  • Jonathan: Het ontmoeten van zoveel prominenten op één dag vond ik al bijzonder, maar dat Mark Verheijen na mijn conversatie met hem op Twitter zó spontaan aanschoof bij de lunch is voor mij het absolute hoogtepunt van de dag.
  • Charlotte Lacroix: Het bijwonen van de algemene vergadering van het Parlementair Assemblee was voor mij het hoogtepunt van de dag. Het was heel interessant om te zien hoe het er echt aan toe gaat in de zaal.  
  • Ramon: Voor mij was het hoogtepunt vandaag het bijwonen van het open debat van het Parlementair Assemblee van de Raad van Europa. Je ziet vaak Europese instanties op televisie, maar van zo dichtbij maakt het nog meer indruk.     

  Door: Mauritz Kurt, Jonathan Felix, Charlotte Lacroix en Ramon Scholl.

  Comments are closed.