Straatsburgreis: Dag 1 – Een interessant begin van een leerzame week.

 • Straatsburgreis: Dag 1 – Een interessant begin van een leerzame week.

  Straatsburgreis: Dag 1 – Een interessant begin van een leerzame week.

  Vanochtend verzamelden 21 enthousiaste jongeren zich bij het station van Sittard. Vervolgens gingen we vol spanning de bus in en op weg naar Luxemburg. Gedurende de busreis werden verwachtingen uitgewisseld en mooie herinneringen van vorige conferenties opgehaald. Halverwege de reis maakten we een korte tussenstop, alwaar we elkaar aan de hand van een kennismakingsspelletjes beter leerden kennen. 

  Na een korte reis kwamen we in Luxemburg aan. Hier mochten we het indrukwekkende complex van het Hof van Justitie van de Europese Unie betreden. Dit 62-jarige instituut heeft vele levens van Europese burgers direct veranderd. Na een uitgebreide rondleiding langs de vele indrukwekkende ruimtes die het Hof rijk is, verzorgd door onze bevlogen gids, maakten we kennis met de Vlaamse persvoorlichter mr. S. Van der Jeught. In de daaropvolgende vragensessie kwamen veel aspecten van het werken bij een instituut van de Europese Unie aan bod. Efficiëntere communicatietechnieken, een doorontwikkelende Europese Unie en de vele gebezigde schrijf- en spreektalen werden onder andere besproken. Ook bezochten we de immens grote bibliotheek van het Hof. We keken onze ogen uit bij de ontelbare boekenkasten en sloten zo ons bezoek aan het Hof van Justitie af.

  Onder winterse omstandigheden, hervatten we onze reis naar de uitvalsbasis voor de komende week: Straatsburg. In de bus hadden we alle gelegenheid om al onze nieuwe indrukken van deze dag te bespreken. Vervolgens werden de gesprekken voort gezet in een authentieke Straatsburgse eetgelegenheid vol van ambiance. Na een gezellige avond in de lobby van ons hotel, sloten we deze enerverende dag af.

   

  Onze hoogtepunten van de dag:

  • Michiel: Ik vond de symboliek die verwerkt is in het Hof van Justitie van de Europese Unie indrukwekkend, zoals de vertaalkanalen in de rechtzalen die genummerd zijn van de volgorde van intreden tot de Europese Unie. 
  • Bart: De sfeer in het Hof die je merkte bij het betreden van de grote zaal maakte een grote indruk.     
  • Hanneke: Wat mij het meest bij is gebleven is hoe hartelijk we ontvangen werden en hoe enthousiast onze vragen beantwoord werden tijdens de vragensessie bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.    
  • Job: Het is bewonderingswaardig om te zien dat een paar vierkante kilometer zoveel betekent voor Europa! 

  Door: Bart Mulkens, Hanneke van de Mortel, Michiel Kockelkoren en Job Zomerplaag.

  Comments are closed.