Straatsburgreis 2019 Dag 4: Europees Parlement & Raad van Europa

 • Straatsburgreis 2019 Dag 4: Europees Parlement & Raad van Europa

  Straatsburgreis 2019 Dag 4: Europees Parlement & Raad van Europa

  De een-na-laatste dag van de Straatsburgreis begon met een kleine programmawijziging, door bestuurslid Nawal Amhaouch was een extra meeting geregeld met Petra Stienen. Om die reden vertrokken de deelnemers iets voor negen richting de Raad van Europa, kort voor de meeting hebben zij zich nog vermaakt in het park l’Orangerie dat tegenover de Raad van Europa ligt.

  Na een korte introductie van mevrouw Stienen, ex-diplomate, arabist en senator voor de D66 in de Eerste Kamer, kwam vanuit de deelnemers een vragenvuur. Tijdens de kort meeting wilden de deelnemers alles weten over mensrechten, gendergelijkheid en werken op een internationaal niveau. Nadat de deelnemers diep onder de indruk waren van het gesprek en mevrouw Stienen moesten zij al snel door naar het nabij gelegen Europees Parlement. Hier kregen zij een rondleiding door het indrukwekkende gebouw en mochten ze een kijkje nemen in de plenaire zaal die 751 plaatsen telt voor alle Europarlementariërs. Om het ochtendprogramma te laten bezinken en nieuwe energie op te doen voor het volle middagprogramma werd er heerlijk gelunchte bij Chez Georges waarna de deelnemers zich richting de Raad van Europa begaven.

  Het middagprogramma bestond uit een drietal sprekers, Chris Mommers, adviseur van de Commissioner of Human Rights mocht als eerste de deelnemers te woord staan om hen alles over mensenrechten te vertellen. Vooral zijn uitspraak “Het wordt steeds belangrijker om mensen af te laten vragen waarom die mensenrechten bestaan.” is de deelnemers goed bijgebleven. Na de heer Mommers stond de heer Jan Kleijssen op het programma, helaas was hij op het laatste moment verhinderd en heeft mevrouw van Dijk voor een goede overname gezorgd. Zij kon de deelnemers alles vertellen over GREGO, een Europees orgaan wat tegen corruptie te werk gaat, ook wist zij alle vragen te beantwoorden. Om de dag af te sluiten was Mart van de Ven wederom zo gastvrij om met de deelnemersgroep in gesprek te gaan, een mooie discussie met rijke vragen over onder andere de Panama Papers, de Eerste Kamer en het basisinkomen.

  Hierna kregen de deelnemers vrije tijd om de stad te verkennen. Na een uur genoten te hebben van de prachtige stad was het tijd voor een diner bij The Dubliners, gedurende het diner werd er al in spanning gewacht op de bonte avond. Op naar het hotel voor de laatste, gezellige avond van de reis!

  Morgen… dan toch dé laatste dag van onze Straatsburgreis 2019… houdt onze Facebookpagina in de gaten voor de laatste updates!

   

   

   

   

   

   

  Comments are closed.