Straatsburgreis 2019 Dag 2: Europees Hof voor de Rechten van de Mens

 • Straatsburgreis 2019 Dag 2: Europees Hof voor de Rechten van de Mens

  Straatsburgreis 2019 Dag 2: Europees Hof voor de Rechten van de Mens

  Dag twee van onze Straatsburgreis begon met een uitgebreid gezamenlijk ontbijt. Om 8:00 uur vertrokken wij naar dé instantie wanneer het aankomt op mensenrechten; Het Europees Hof van de Rechten voor de Mens.

  Het programma bij het hof werd afgetrapt met een interessant rechtszaak die wij live in de kamer bij mochten wonen. Tijdens de rechtszaak A.M. v. Frankrijk volgde wij het proces van A.M. onder begeleiding van zeven Europese rechters. A.M., die veroordeeld is voor een terroristisch misdrijf, klaagt de Franse overheid aan om zijn asiel in Frankrijk te behouden. Het proces doelde op het asiel van de gedetineerde en of hij verplicht terug moet naar zijn land van herkomst. De Franse autoriteit weigerde een asiel te geven aan de aanklager onder het mom van nationale veiligheid. In een eerdere uitspraak weigerde de rechter om de uitzetting onmiddellijk op te schorten naar het land van herkomst van A.M. De hoorzitting eindigde met het beantwoorden van de vragen van de rechters aan de Franse overheid en de aanklager. Uitspraak over de zaak zal in de toekomst schriftelijk worden uitgebracht.

  Aan het einde van de rechtszaak kregen wij de mogelijkheid om al onze overige vragen te stellen aan twee leden van het Nederlandse recht team. Zo kwamen wij nog meer te weten over het selectieproces van rechtszaken voor het hof, voornamelijk over strafrechtelijke en asielzaken.

  Na een goed voorziende lunch bij S’Wacke Hiesel zetten wij ons programma voort bij Lieu d’Europe. Op deze speciale plek, vroegere château, is alles over de Europese instellingen onder één dak te vinden. Zo hadden de deelnemers de gelegenheid om een kijkje te nemen in de geschiedenis van de Europese Unie. Ook speelden wij een uitgebreid spel, Eurodéfi, waarbij de deelnemers op een leuke manier in contact kwamen met Europa en de Europese Unie. Aan de hand van vragen en tekeningen werd de kennis van onze groep getest.

  We sloten de dag af bij een Italiaans restaurant, Il Girasole. Moe maar voldaan zetten wij onze weg voort naar het hotel, al uitkijkende naar dag drie van de reis.

  Wat er morgen op het programma staat? Het bezoek aan de Raad van Europa, meetings en nog veel meer!

  Comments are closed.