Straatsburgreis 2018 Dag 3: Een rechtvaardige dag

 • Straatsburgreis 2018 Dag 3: Een rechtvaardige dag

  Straatsburgreis 2018 Dag 3: Een rechtvaardige dag

  De derde dag begon wat vroeger dan de voorgaande dagen. We werden namelijk op tijd verwacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, om een rechtszaak bij te wonen.  Na het heerlijke ontbijt vertrokken we daarom met de bus naar het EHRM.

  Onze deelnemers mochten de zaak van Navalnyy vs. Russia bijwonen. Mijnheer Navalnyy is meerdere malen in het nieuws geweest, en sinds 2009 bekend in de Russische Federatie en Russische media als criticus van de corruptie in Rusland, met in het bijzonder van de Russische leider Vladimir Poetin. In deze zaak had mijnheer Navalnyy de staat Rusland aangeklaagd omdat hij van mening was dat hij meerdere malen onterecht opgepakt is, en dat hierdoor zijn vrijheid van meningsuiting in het geding is gekomen. Nadat de rechters beide partijen aan hadden gehoord, trokken ze zich terug om zich over de uitspraak te beramen, die later pas geuit zal worden. Zeker interessant om in de gaten te houden!

  Na afloop van het bijwonen van deze rechtszaak, mochten de deelnemers genieten van een lunch in het pittoreske restaurant “S’Wacke Hiesel”. Na de typische Straatsburgse lunch vertrokken we naar de Agora, een bijgebouw van de Raad van Europa, om met Jan Kleijssen in gesprek te gaan. Mijnheer Kleijssen is binnen de Raad van Europa directeur van de commissie voor informatiemaatschappij en actie tegen criminaliteit. Hij benadrukte onder andere de gevaren van cybercriminaliteit, en haalde verschillende vormen hiervan aan.  “Google weet meer van ieder van ons dan wijzelf weten”, was een uitspraak die de deelnemers de realiteit onder ogen liet zien. Dit onderwerp riep natuurlijk veel vragen op en initieerde dan ook een interessant gesprek.

  Vervolgens gingen de deelnemers in gesprek met Gilles Heyvaert en Philippe Potjes, vertegenwoordigers van de Belgische Ambassade. Ook hier waren er veel vragen over hun specifieke rol binnen de Raad van Europa.

  Na een lekker diner bij een Italiaans restaurant, gingen de deelnemers moe maar voldaan terug naar het hotel, terugkijkend op een interessante en veelzijdige dag.

   

  Comments are closed.