Straatsburgreis 2018 Dag 2: Een dag vol wijsheid

 • Straatsburgreis 2018 Dag 2: Een dag vol wijsheid

  Straatsburgreis 2018 Dag 2: Een dag vol wijsheid

  De tweede dag van onze reis begon met een vroeg maar lekker ontbijt in het hotel. De touringcar vertrok vervolgens naar het hart van Straatsburg voor een dagprogramma in de Raad van Europa.  Na de security check werd aan ons een film getoond over het functioneren van de Raad van Europa. Mevrouw Klieber nam ons vervolgens mee naar de Parlementaire Assemblee, waar ze ons van informatie voorzag en we een debat van het Parlementaire Assemblee hebben gevolgd.

  Onze ochtend zette zich voort in de vorm van een college van mijnheer Pennings over de rol van de Raad van Europa in het Europese politieke landschap. Wat iedereen gedurende zijn college aan het denken heeft gezet was zijn opmerking: “Het is afhankelijk van iemands perceptie of iets belangrijk is….”

  Met deze opmerking in het achterhoofd, werden de deelnemers meegenomen naar een heerlijke lunch in het mooie park gelegen naast het gebouw van de Raad van Europa. Hier hebben ze niet alleen genoten van de lunch, maar ook vol enthousiasme hun ervaringen met elkaar besproken.

  Het middagprogramma was gevuld met een viertal sprekers, waarbij Mart van de Ven de spits af heeft gebeten; hij heeft een financiële achtergrond en is momenteel lid van de Eerste Kamer. Zijn uitspraak “Politiek is een soort drug, als je eenmaal besmet bent, is het moeilijk om cold turkey te gaan”,  bleef onze deelnemers met een lach op het gezicht bij. Na mijnheer van de Ven was het tijd voor een meeting met Petra de Sutter, die ondanks haar huidige functie in de Senaat ook klinisch onderzoek blijft doen. Ze gaf onze deelnemers mee altijd eerst je bronnen te controleren, daarna feiten te controleren en vervolgens pas je mening te vormen. Na een korte pauze had de Belgische Piet de Bruyn een interessant verhaal omtrent gelijkheid. Hij gaf de deelnemers het volgende mee om over na te denken: “We zijn niet gelijk, maar we zijn wel gelijkwaardig”. Als laatste spreker van de dag vond Reina de Bruin onverwachts een moment om langs te komen en onze deelnemers te woord te staan, hetgeen een leuke verassing voor hen was.

  Deze interessante dag vol nieuwe indrukken werd afgesloten met een diner bij restaurant “Comptoir D’Eugène”. Na het diner was het weer tijd om terug te reizen naar het hotel, waar de avond afgesloten werd in de lobby. Ook de tweede dag kunnen we een groot succes noemen, de deelnemers kijken al uit naar de resterende reis, terwijl ze allen naar de kamers gaan voor een goede nachtrust.

  .

   

  Comments are closed.