Straatsburgjournaal dag 3: Van het oude stadshart tot het moderne Hof voor de Rechten van de Mens

 • Straatsburgjournaal dag 3: Van het oude stadshart tot het moderne Hof voor de Rechten van de Mens

  Straatsburgjournaal dag 3: Van het oude stadshart tot het moderne Hof voor de Rechten van de Mens

  Van 3 tot en met 7 oktober 2011 brengt een delegatie van het Model European Parliament Limburg een bezoek aan de Europese instellingen in Straatsburg.Dit bezoek vindt plaats op initiatief van René van der Linden (oud-voorzitter Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en lid Comite van Aanbeveling MEP Limburg) en Raphaël Lepot (voorzitter Stichting MEP Limburg). Het is inmiddels het derde bezoek van de Stichting, na succesvol verlopen bezoeken in 2007 en 2009. De bedoeling is dat scholieren meer inzicht krijgen in (het belang van) de Raad van Europa.
  Tijdens deze Straatsburg-reis neemt iedere deelnemer samen met een aantal reisgenoten één dag de rol van verslaggever op zich. In het onderstaande reisjournaal kunt u lezen over de ervaringen op  dag 3 van Elise Hamerslag (Graaf Huyn College), Roger Prudon (Porta Mosana College) en Mathijs de Wit (Bouwens van der Boije College).
  De derde dag van onze Straatsburgreis begon vroeg in de ochtend. Tijdens het ontbijt waren er nog wat kleine oogjes te zien maar na een kopje koffie kon iedereen er weer tegenaan;  ook vandaag zouden we weer een bijzonder programma hebben!
  Na ons de afgelopen dagen te hebben gefocust op politiek, was vanochtend cultuur aan de beurt. We begonnen met een busrit door Straatsburg begeleid door een Engelstalige gids. Zij vertelde ons over de turbulente geschiedenis van Straatsburg en de constante strijd tussen de Fransen en Duitsers om deze stad te veroveren. Bij elke overname werden de namen van gebouwen en zelfs die van mensen veranderd; ooit is in tachtig jaar tijd de nationaliteit van de burgers zelfs vier keer veranderd! Met de bus reden we langs een aantal indrukwekkende gebouwen, waar duidelijk de invloeden van zowel Duitsland als Frankrijk te zien waren.
  De stad Straatsburg is gekozen als een van de Europese middelpunten omdat de vrede tussen Duitsland en Frankrijk symbool staat voor samenwerking binnen Europa. Om deze reden zijn de Raad van Europa en de Europese Unie vertegenwoordigd in Straatsburg.

  Na deze busrit vervolgden wij onze tour te voet om cultuur te snuiven in het schattige wijkje ‘Petite France’. Deze naam klinkt zeer romantisch maar de werkelijke toedracht vertelt ons iets anders: de naam is namelijk ontstaan tijdens de Duitse heerschappij als belediging voor deze toen nog slechte wijk, terwijl het er nu goed toeven is.

  We hebben ook de Saint Thomas bezocht, de eerste protestantse kerk van Frankrijk. Hier hebben we stilgestaan bij het graf van een van Frankrijk’s meest gewaardeerde legeraanvoerders, Maurice de Saxe. Hij leidde Frankrijk naar de zege in de strijd tegen Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland. Ter ere van hem is er een mausoleum gebouwd, waar onder andere zijn overwinningen waren afgebeeld en het verdriet van Frankrijk om het verlies van zo’n groot legeraanvoerder.

  Na de lunch vertrokken we naar de Raad van Europa voor een gesprek met dhr. Tiny Kox. Hij is de fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer en fractievoorzitter van het Verenigd Links in de Parlementaire Assemblée. Tevens was hij rapporteur voor Palestina en heeft hij er in deze functie aan bijgedragen dat Palestina gisteren partner is geworden van de Raad van Europa. Na een aantal vragen over deze interessante en recente ontwikkeling schetste dhr. Kox een goed en eerlijk beeld van hoe het eraan toegaat in de Raad van Europa; hij praatte ook open en duidelijk over de verbeterpunten. Samenwerken met 47 lidstaten is volgens hem niet altijd even gemakkelijk, maar ondanks al deze verschillende belangen, wordt er zeker vooruitgang geboekt.
  Het laatste programmaonderdeel van de dag was een ontmoeting met dhr. Egbert Myjer, Nederlands rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). We werden door dhr. Myjer ontvangen in een van de imposante rechtszalen die het  EHRM kent. Hij vertelde ons dat de doelstelling van het Hof het beschermen van de mensenrechten is en legde ons uit hoe de procedure van dit rechtscollege werkt. De beslissingen van het EHRM kunnen grote gevolgen hebben voor de lidstaten, de arresten kunnen namelijk leiden tot wetswijzigingen in het desbetreffende land. Iedere burger op Europees grondgebied kan een klacht indienen tegen het land dat hun mensenrechten heeft geschonden. Dit heeft er echter ook voor gezorgd dat  de constante stroom van klachten nauwelijks bij te houden is. Dit gold echter ook voor het aantal vragen dat dhr. Myjer van ons kreeg; erg leuk om deze expert alles te kunnen vragen over zijn boeiende werk.
  De dag werd afgesloten met een sfeervol diner aan het prachtige ‘Place de la Cathédrale’ en om middernacht werd de verjaardag van een meereizend bestuurslid (Luc Evers) ingeluid met een laatste drankje, waarna iedereen een aantal bijzondere ervaringen rijker, naar bed ging.

  Comments are closed.