Straatsburgjournaal dag 2: een dag vol bijzondere ontmoetingen

 • Straatsburgjournaal dag 2: een dag vol bijzondere ontmoetingen

  Straatsburgjournaal dag 2: een dag vol bijzondere ontmoetingen

  Van 3 tot en met 7 oktober 2011 brengt een delegatie van het Model European Parliament Limburg een bezoek aan de Europese instellingen in Straatsburg.Dit bezoek vindt plaats op initiatief van René van der Linden (oud-voorzitter Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en lid Comite van Aanbeveling MEP Limburg) en Raphaël Lepot (voorzitter Stichting MEP Limburg). Het is inmiddels het derde bezoek van de Stichting, na succesvol verlopen bezoeken in 2007 en 2009. De bedoeling is dat scholieren meer inzicht krijgen in (het belang van) de Raad van Europa.   

  Tijdens deze Straatsburg-reis neemt iedere deelnemer samen met een aantal reisgenoten één dag de rol van verslaggever op zich. In het onderstaande reisjournaal kunt u lezen over de ervaringen op  dag 2 van Roelof Bruls (commissievoorzitter Charlemagne College), Raoul Rozestraten (Sintermeertencollege) en Marijn van Asseldonk (Bouwens van der Boije College).

  Op enkele uitzonderingen na, was iedereen deze ochtend op tijd, uitgerust en formeel gekleed bij het ontbijt. Spoedig gingen we op weg naar “le Palais de l’Europe”, het gebouw waar onder andere de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa bijeen komt. Na even genoten te hebben van het prachtige weer, passeerden we de beveiligingscontrole waarna we middels een film kennis maakten met de Raad van Europa en haar drie peilers: democratie, mensenrechten en rechtstaat. Ook leerden we dat de Raad van Europa volledig losstaat van de Europese Unie, alleen al door het feit dat de Raad van Europa 47 lidstaten telt (inclusief landen als Rusland en Turkije), tegenover 27 lidstaten bij de EU.

  Vervolgens werden we meegenomen naar de imposante vergaderzaal van de Parlementaire Assemblée, waar wij een debat bijwoonden over de mogelijke toekenning van de status “partner in de democratie” aan Palestina. Later hoorden we dat de Assemblée hier met een grote meerderheid mee instemde om zo de democratische ontwikkelingen in Palestina te steunen.
  Aansluitend hadden we de unieke kans te spreken met de Russische delegatieleider, dhr. Kosachev. Hij benadrukte de wederzijdse afhankelijkheid van Europa en Rusland en de waarde van de samenwerking binnen de Raad van Europa. Erg belangrijk is volgens hem dat hierdoor iedere Rus bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een aanklacht kan indienen als zijn mensenrechten worden geschonden. Toch zijn de meningen onder de Russen verdeeld over hun aanwezigheid binnen de Raad van Europa. Dhr. Kosachev vindt dat Rusland vergeleken met andere landen strenger wordt aangepakt. Hij geeft echter ook aan dat er in Rusland nog verbeterpunten zijn op het gebied van democratie, mensenrechten en rechtstaat. Hij ziet de Raad van Europa dan ook als “noodzakelijk voor het bevorderen van de democratie in Rusland.”

  We vervolgden onze dag met een ontmoeting met dhr. Franken, lid van de Parlementaire Assemblée en tevens hoogleraar informatierecht. Hij sprak niet alleen zijn enthousiasme uit over het feit dat wij op bezoek kwamen in Straatsburg, maar vertelde ons ook alles over informatierecht en cybercriminaliteit. We konden hem alles vragen over zijn ervaringen in dit vakgebied, waarna wij le Palais de l’Europe verlieten om informeel (met de stropdassen even los!) te gaan lunchen.

  Het middaggedeelte van de dag begon met een gesprek met dhr. Kleijssen, Director of Human Rights and Legal Affairs. Wij leerden van dhr. Kleijssen diverse opvallende feiten, variërende van (het gebrek aan) privacy op Facebook tot het budget van de Raad van Europa. Hij vertelde namelijk dat deze organisatie het met veel minder geld moet doen dan de Europese Unie; het bedrag dat de EU gebruikt voor de verhuizingen van het parlement tussen Brussel en Straatsburg is gelijk aan het totale budget van de Raad van Europa!

  De laatste persoon die ons heeft toegesproken was dhr. de Vries, voormalig minister en lid van de Parlementaire Assemblée. Vanwege de vele functies die hij heeft bekleed, varieerde het gespreksonderwerp van zijn oud-ministerschap tot zijn huidige werkzaamheden bij het benoemen van Europese Rechters tot zijn gemiddelde dagindeling in Straatsburg.

  Toen het einde van de dag in zicht kwam, gingen we onder het genot van de zon naar het centrum van Straatsburg. De meesten kozen voor een drankje op een terrasje, enkele anderen zagen de kans schoon een uurtje te winkelen. Na het gezamenlijke diner in een klein restaurantje in de sfeervolle wijk ‘Petit France’ vertrokken we naar het hotel, waar een aantal gezellige spelletjes en het napraten over deze geslaagde dag ons nog een tijdje wakker hielden.

  Comments are closed.