Straatsburgjournaal dag 1: Het belooft een geweldige week te worden!

 • Straatsburgjournaal dag 1: Het belooft een geweldige week te worden!

  Straatsburgjournaal dag 1: Het belooft een geweldige week te worden!

  Van 3 tot en met 7 oktober 2011 brengt een delegatie van het Model European Parliament Limburg een bezoek aan de Europese instellingen in Straatsburg.Dit bezoek vindt plaats op initiatief van René van der Linden (oud-voorzitter Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en lid Comite van Aanbeveling MEP Limburg) en Raphaël Lepot (voorzitter Stichting MEP Limburg). Het is inmiddels het derde bezoek van de Stichting, na succesvol verlopen bezoeken in 2007 en 2009. De bedoeling is dat scholieren meer inzicht krijgen in (het belang van) de Raad van Europa.

  Tijdens deze Straatsburg-reis neemt iedere deelnemer samen met een aantal reisgenoten één dag de rol van verslaggever op zich. In een dagelijks reisjournaal op de website van Stichting MEP Limburg zal verslag gedaan worden van de reiservaringen. De reisleiding zal de deelnemers begeleiden bij de totstandkoming van het reisjournaal. De eerste dag is inmiddels verstreken en de ervaringen van Maartje Joosten, (Commissievoorzitter Philips van Horne SG), Lana Moss (Raayland College) en Nicky Beckers (Porta Mosana College) kunt u hieronder lezen:

  Vanochtend, maandag 3 oktober, verzamelden wij, een groep afgevaardigden van het Limburgse Model European Parliament 2011, ons op het treinstation in Sittard voor wat beloofde een prachtige week te worden. Vanuit Sittard vertrokken we richting Straatsburg voor een week MEP, gevuld met zowel bezoeken aan de EU-instellingen en de Raad van Europa, als ontmoetingen met prominente Europese politici.
   

  Na een lunchstop onderweg zat de sfeer er al goed in, te merken aan het feit dat er vanaf minuut één al gezongen werd in de bus. Iets te vroeg kwamen we aan in Luxemburg waar we een bezoek zouden brengen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. De vroege aankomst was absoluut geen probleem, daar we de tijd gevuld hebben met een aantal leuke kennismakingsspelletjes.

  Om half drie passeerden we de security van het Hof van Justitie en kwamen we in ‘de galerij’: een lange ontmoetingshal in het Hof van Justitie. Onder leiding van een gids bezochten we enkele rechtszalen en verkregen we nuttige informatie over de geschiedenis en de architectuur  van het glazen gebouw dat symbool staat voor de openheid die de EU wil benadrukken. Nadat we de rondleiding met een groepsfoto beëindigd hadden vervolgden we het bezoek met een film over het Hof van Justitie. Vervolgens werd er een presentatie gegeven door dhr. R . van Lambalgen, assistent binnen het kabinet van de Nederlandse rechter bij het Gerecht van het Hof van Justitie, dhr. Van der Woude. Hiermee werd het bezoek afgesloten en vervolgden we onze reis richting Straatsburg. De tijd in de bus werd gedood door een zeer interessante quiz met een van de schoolcoördinatoren als enthousiaste quizmaster.

  De dag werd afgesloten met een sfeervol en  gezellig diner in Straatsburg, waarna we met de hele delegatie moe maar voldaan koers zetten naar het hotel om te genieten van een goede nachtrust: morgen weer vroeg op voor een interessante dag!
   

  Comments are closed.