Schoolvoorronde: Charlemagne College te Kerkrade

 • Schoolvoorronde: Charlemagne College te Kerkrade

  Schoolvoorronde: Charlemagne College te Kerkrade

  Dit jaar vindt de Limburgse MEP Conferentie plaats van maandag 9 mei t/m donderdag 12 mei. Hieraan voorafgaand organiseert Stichting MEP Limburg op de deelnemende scholen een schooltraject dat bestaat uit een schoolvoorronde ter selectie van de schooldelegatie en aansluitend een voorbereidend traject met de geselecteerde afgevaardigden.

  Het schooltraject van het MEP op de Limburgse scholen wordt gerealiseerd onder de bezielende leiding van de MEP-schoolcoördinatoren en veelal met betrokkenheid van oud-deelnemers als "ervaringsdeskundigen".

  De Limburgse MEP Conferentie wordt al enkele jaren met groot enthousiasme bezocht door de leerlingen van het Charlemagne College – het voormalige College Rolduc.  Onder leiding van twee oud-deelnemers, verschillende debatexperts, de MEP-schoolcoördinator en een betrokken leraar gingen de voorbereidingen op het Charlemagne College van start.

  De voorronde op het Charlemagne College werd georganiseerd voor alle 4 VWO’ers.  Alle leerlingen van 4VWO werden verplicht deel te nemen aan het algemene debat, zodat iedereen een kans kreeg om zich te bewijzen en zonder vooroordelen over het MEP aan de strijd kon beginnen. Het debat bestond uit 7 stellingen over Europa, aangedragen door  deelnemers aan debatwedstrijden en oud-deelnemers aan het MEP. Er werden 10 teams gevormd, die allen één keer tegen elkaar mochten debatteren. Elk teamlid werd individueel beoordeeld op prestatie, waaruit er een totaal overbleef van 18 mogelijk geschikte debaters.

  Na de grote selectie vertelde oud-deelnemer Daphne Dovermann over MEP Limburg: Wat konden de deelnemers ervan verwachten, hoe zou het programma er ongeveer uitzien en wat was voor haar de pull-factor om deel te nemen. Na haar uitleg besloten 12 van de 18 debaters dat ze graag zouden deelnemen aan dit initiatief. Deze leerlingen gingen opnieuw met elkaar in discussie en werden opnieuw beoordeeld. Uit deze discussie vloeiden de officiële zes deelnemers aan de Limburgse MEP Conferentie 2011 voort.

  De delegatie van het Charlemagne College bestaat uit zes enthousiaste leerlingen die mondig genoeg zijn om hun ‘mannetje’ te staan tijdens de conferentie.

  • Nadette Embregts, Commissie cultuur en onderwijs (CULT)
  • Jim Gulpen (delegatieleider), Commissie industrie, onderzoek en energie (ITRE)
  • Philippe Schyns, Commissie burgelijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken II (LIBE II)
  • Robin Niesters, Commissie economische en monetaire zaken (ECON)
  • Denise Quint, Commissie burgelijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken I (LIBE I)
  • Melvin Roelevel, Commissie regionale ontwikkeling (REGI)

  De delegatie van het Charlemagne College zal dit jaar Roemenië vertegenwoordigen tijdens de Limburgse MEP Conferentie.

  Comments are closed.