• Op dit moment wordt er onderhoud uitgevoerd aan de website tot 03.01.2022

Schoolvoorronde: Bouwens van der Boije College, Panningen

 • Schoolvoorronde: Bouwens van der Boije College, Panningen

  Schoolvoorronde: Bouwens van der Boije College, Panningen

  Dit jaar vindt de Limburgse MEP Conferentie plaats van 31 mei t/m 3 juni 2010. Hieraan voorafgaand organiseert Stichting MEP Limburg op de deelnemende scholen een schooltraject dat bestaat uit een schoolvoorronde ter selectie van de schooldelegatie en aansluitend een voorbereidend traject met de geselecteerde afgevaardigden.

  Het schooltraject van het MEP op de Limburgse scholen wordt gerealiseerd onder de bezielende leiding van de MEP-schoolcoördinatoren en veelal met betrokkenheid van oud-deelnemers als "ervaringsdeskundigen".

   

  Door de heer R. Martens, schoolcoördinator Bouwens van der Boijecollege

  Terwijl met een kritisch oog voor detail de tentoonstelling over het Model European Parliament Limburg werd opgezet in de mediatheek van het Bouwens van der Boijecollege, kwamen de MEP-kriebels weer opzetten bij de ex-delegatieleden; de vele herinneringen werden al snel weer opgehaald. Hiermee waren de voorbereidingen voor het MEP 2010 officieel begonnen op het Bouwens van der Boijecollege!

  Onder leiding van dhr. Martens kwamen de voormalig MEP-deelnemers bij elkaar om te brainstormen over de juiste aanpak van de voorbereidingen. Na een aantal discussies en heuse speeches was er zowaar een plan van aanpak opgesteld. De taken werden verdeeld en zo gingen de voorbereidingen in vol tempo van start. Allereerst hebben we in alle 4-vwo klassen een presentatie gehouden over het MEP om de jongeren te informeren en enthousiast te maken. Dit lukte direct al vrij aardig; er waren duidelijk positieve reacties te merken. De tentoonstelling droeg hier ook zijn steentje aan bij.

  De volgende stap kwam de week daarna. Er werden klassikale voorrondes georganiseerd in debatteren om de leerlingen kennis te laten maken met debating. In de Nederlands lessen van de 4-vwo’ers kwamen we met de volgende stellingen de debattalenten spotten: “Geert Wilders is een gevaar voor onze democatie” en “Mensen met een verstandelijke beperking zouden geen kinderen mogen krijgen”. De stellingen waren al eerder bekend bij de leerlingen, dus kon iedereen zich ruim van te voren goed voorbereiden.

  De grote finale liet niet lang op zich wachten. De beste debaters van iedere klas werden bij elkaar geroepen, en op woensdag 21 april was het dan zover: de grote strijd barstte los. Een groep van ongeveer 30 leerlingen werd opgedeeld in vier kleinere groepjes, de teams van het eerste debat. De vier teams moesten om de beurt tegen elkaar debatteren over 2 stellingen. Na de eerste stelling werden de rollen omgedraaid en mochten de voor- en tegenstanders wisselen van plaats. Er werd goed gedebatteerd en er kwamen originele argumenten naar boven. Het enthousiasme straalde van sommige leerlingen af en het was dan ook erg leuk om naar te kijken. Na de teamdebatten hebben we nog een vrij debat gehouden. Hierdoor kregen we een goed beeld van de mogelijke kandidaten voor het MEP.

  Na een korte, maar krachtige discussie binnen de jury werd de keuze toch gemaakt. De onderstaande leerlingen zullen het Bouwens van der Boije college gaan vertegenwoordigen tijdens de Limburgse MEP Conferentie 2010:

  • Bas Coenen: Commissie Buitenlandse Zaken
  • Merel van ’t Hooft: Commissie Ontwikkelingssamenwerking
  • Steven Fleuren: Commissie Werkgelegenheid
  • Janine van den Bercken: Commissie Burgerlijke Vrijheden
  • Robert Hermans: Commissie Constitutionele Zaken
  • Floor Lintjens: Commissie Regionale Ontwikkeling

  Deze kanjers hebben er zin in, en we hebben het volste vertrouwen dat het helemaal goed gaat komen!

  Comments are closed.