Reisverslag MEP Limburg Straatsburgreis 2018

 • Reisverslag MEP Limburg Straatsburgreis 2018

  22 januari was het dan eindelijk zover. Na dagen van inlezen en vooral afwachten vertrokken we eindelijk naar Straatsburg. De busreis duurde lang, maar daardoor leerden we elkaar wel weer opnieuw kennen. De conferentie was immers alweer ruim een half jaar geleden. Onze eerste dag startte bij het Hof van Justitie in Luxemburg. Dit vond ik een van de meest interessante activiteiten, omdat het gebouw erg mooi was en ikzelf het (Europees) recht erg interessant vind. De eerste dag werd afgesloten met een gezellig diner, waar we met z’n allen de aankomende week hebben ingeluid.

  De volgende dag bezochten we de Raad van Europa en het Parlementaire Assemblee, waar we een debat over minderheidstalen hebben gevolgd. Erg interessant maar helaas moesten we dan na verloop weer verder. In de Raad van Europa hadden we een gesprek met dhr. Penninckx over de rol van de Raad van Europa. Na de lunch zijn we in gesprek gegaan met diverse sprekers. Allereerst Mart van de Ven, die veel wist te vertellen over het belastingsysteem. Vervolgens ging Petra de Sutter met ons in debat over abortus en ontwikkelingssamenwerking. Ook leerde zij ons dat het krachtigste wapen van de Raad van Europa de stem is. Als derde mochten we praten met Piet de Bruyn die eigenlijk over alles gepassioneerd wist te vertellen. Reina de Bruijn heeft, als vierde, ons alles verteld over het wapenbeleid en het mensenrechtenbeleid dat de Raad van Europa tracht te handhaven.

  Op de derde dag woonden we een rechtszaak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bij. Het betrof een rechtszaak tussen Rusland en Aleksej Navalnyy. Na de lunch hadden we een meeting met Raad van Europa cyberexpert Jan Kleijssen. Hij vertelde ons over polarisatie op social media. Vervolgens hebben we geluisterd naar Gilles Heyvaert en Philippe Potjes van de Belgische Ambassade die ons leerden dat de Raad van Europa misschien wel onbekend is, maar zeker niet onbelangrijk.

  Op donderdag gingen we naar het informatiecentrum van de Raad van Europa waar we een spel speelden met vragen over Europa. Na de lunch brachten we een bezoek aan de permanente vertegenwoordiging van Nederland in Straatsburg. Roeland Böcker stond ons hier te woord over de rol van Nederland. Vervolgens mochten we, naar mijn mening, het mooiste gebouw van de week bezoeken. Dit was het Europees Parlement, waar op dat moment ook een soortgelijk evenement plaats vond zoals het MEP. Deze enerverende dag sloten we af met een gezellige bonte avond, waarbij iedereen zich ook van zijn/haar joviale kant liet zien.

  Op de laatste dag gingen we alweer richting Luxemburg. Hier bezochten we na de vrije tijd in de stad nog het MUDAM, een museum over moderne kunst. Daarna werd dan toch echt de reis naar huis ingezet, op het station werd er – toch wel een beetje emotioneel – afscheid genomen.

  Deze week zal in ons geheugen geschreven worden als een reis, waarbij alle nieuwe vrienden, alle ontmoetingen en alle herinneringen nooit vergeten zullen worden.                                                          Door Guus Joosten

   

  Comments are closed.