Persbericht: Middelbare scholieren uit de Euregio in debat over de toekomst van Europa

 • Persbericht: Middelbare scholieren uit de Euregio in debat over de toekomst van Europa

  Persbericht: Middelbare scholieren uit de Euregio in debat over de toekomst van Europa

  Middelbare scholieren uit de euregio in debat over de toekomst van Europa tijdens de zevende editie van de Limburgse MEP Conferentie.


  Maastricht/Kerkrade, 15 april 2012 – Voor het zevende jaar op rij zal de Limburgse Stichting Model European Parliament een conferentie organiseren voor Limburgse scholieren. Nu de Euregio echter  steeds belangrijker wordt, richt het MEP zich ook meer en meer op euregionalisering. Dit jaar zullen er maar liefst twee nieuwe scholen uit zowel Nederlands als Belgisch Limburg aan de simulatie van het Europees Parlement deelnemen. Op maandag 7 mei zal de opening plaatsvinden in de Provinciale Statenzaal van het Gouvernementsgebouw te Maastricht door burgemeester van Maastricht, Onno Hoes. Aan het einde van deze vier dagen durende conferentie zal mevrouw Ria Oomen, Europarlementarier, deze ook weer afsluiten.

  De Limburgse MEP Conferentie zorgt ervoor dat de deelnemende havo- en vwo-leerlingen op een reële wijze kennismaken met de wijze waarop Europa bestuurd wordt. De jongeren zijn voorafgaand aan de Conferentie geselecteerd tijdens uitgebreide voorrondes op de twaalf Nederlands Limburgse scholen en één Belgisch Limburgse school. Het bijzondere aan de Limburgse MEP Conferentie is dat het niet blijft bij een week in het vel kruipen van een Europarlementariër. Elke deelnemer aan de Limburgse Conferentie maakt kans op deelname aan nationale- en internationale vervolgtrajecten.


  Het doel van Stichting MEP Limburg is het bieden van een unieke politieke en interactieve ervaring aan jongeren, in de hoop de jeugdige betrokkenheid binnen de Europese politiek te vergroten. Opdat de deelnemers zich kunnen verplaatsen in een ware Europarlementariër geldt er gedurende de Conferentie een formele kledingcode en dienen zij zich te bedienen van parlementair taalgebruik. Tijdens de simulatiezitting van het Europees Parlement vertegenwoordigt elke school een EU-lidstaat en neemt elke afgevaardigde leerling plaats in een commissie om als ‘Europarlementariër’ de belangen binnen de Europese en Euregionale problematiek te behartigen. Het is aan de leerlingen om innovatieve en kansrijke oplossingen op tafel te leggen. Naast de formaliteiten zoals het vergaderen en lobbyen, is er genoeg ruimte voor teambuilding en ontspanning. Zo verrijken de leerlingen niet enkel hun politieke kwaliteiten, maar krijgen ze ook de kans om sociale contacten te leggen.


  De Limburgse MEP Conferentie 2012 zal officieel geopend worden op 7 mei 2012 om 17:30 uur in de Provinciale Statenzaal van het Gouvernementsgebouw te Maastricht. Donderdag 10 mei vindt op dezelfde locatie de Plenaire Vergadering plaats. De Algemene Vergadering zal afgesloten om 17:00 uur worden met de bekendmaking van de deelnemers aan de Nationale Conferentie. Zowel de opening als de sluiting van de Limburgse MEP Conferentie 2012 zijn open voor publiek/pers en zullen verrijkt worden met speeches van de politieke bekendheden zoals dhr. Hoes, burgemeester van Maastricht, dhr. Frints, oprichter MEP Limburg, en mvr. Oomen, Europarlementariër. Stichting MEP Limburg nodigt u van harte uit de evenementen bij te wonen om het ultieme MEP-gevoel te ontdekken en jonge Europese parlementariërs aan het werk te zien.


  De Limburgse MEP Conferentie vindt plaats in Maastricht en Kerkrade van maandag 7 mei tot en met donderdag 10 mei. Meer en actuele informatie zijn te verkrijgen via mevrouw Lionne Kockelkoren, Coördinator PR Stichting MEP Limburg, lionne.kockelkoren@meplimburg.nl, 0621544280.

  Comments are closed.