Internationale MEP Conferentie

10726467_4661696477923_349895844_n
De Internationale MEP Conferentie

Na de Limburgse en Nationale MEP Conferentie, vormt de Internationale MEP Conferentie een soort sluitstuk van deelname aan het MEP. Twee keer per jaar, in een telkens wisselende (hoofd)stad van een EU-lidstaat of kandidaat-lidstaat, komen de nationale delegaties van de 28 EU-lidstaten en enkele kandidaat-lidstaten bij elkaar voor een simulatiezitting van het Europees Parlement. In totaal gaan 150 scholieren uit alle hoeken van Europa gezamenlijk op zoek naar oplossingen voor actuele, grensoverschrijdende problemen binnen de invloedssfeer van de Europese Unie. Niet alleen discussiëren ze in het Engels over Europese kwesties, ze maken ook letterlijk kennis met Europa. De MEP-deelnemers logeren namelijk bij gastgezinnen en proeven tijdens verschillende informele programmaonderdelen aan de cultuur van het gastland. Ook worden hechte vriendschappen gesloten met leeftijdgenoten uit andere EU-(kandidaat-)lidstaten.   Jaarlijks krijgen één of twee Limburgse afgevaardigden de kans om Limburg en Nederland te vertegenwoordigen tijdens een Internationale MEP Conferentie. Zij nemen na selectie tijdens de Nationale MEP Conferentie samen met afgevaardigden uit andere provincies zitting in de Nederlandse delegatie. Op de internationale MEP-conferentie representeert een nationale delegatie doorgaans haar eigen land. De delegatieleden worden, net als tijdens de Limburgse en Nationale MEP Conferentie, verdeeld over verschillende parlementaire commissies. Tijdens de commissievergaderingen staan de gezamenlijke Europese belangen centraal, maar worden de nationale wensen natuurlijk niet vergeten.  


Overzicht Internationale MEP Conferenties

Jaarlijks organiseert het Model European Parliament twee internationale conferenties, één in het voorjaar en één in het najaar, in een telkens wisselende (hoofd)stad van een EU-lidstaat of kandidaat-lidstaat.  


  VoorjaarsconferentieNajaarsconferentie
  2015 Hongarije: BudapestDuitsland: Berlijn
  2015Oostenrijk: WenenLuxemburg: Luxmeburg
2013Verenigd Koninkrijk: NorwichLitouwen: Vilnius
  2012Slovenië: Ljutomer & LjubljanaSpanje: Madrid
  2011Estland: TallinnFYR of Macedonië: Skopje
  2010Nederland: Den HaagTurkije: Istanbul
  2009Cyprus: NicosiaDuitsland: Bonn
  2008Zweden: StockholmSlowaijke: Bratislava
  2007Bulgarije: SofiaItalië: Rome
  2006Litouwen: VilniusSlovenië: Ljutomer / Ljubljana

10708170_4661696397921_2082783031_n
De internationale MEP-organisatie

In 1990 richtte mevrouw Mr. B.J. van Sminia-Meijerink in Nederland de Stichting Model European Parliament op met als doel jongeren aan het denken te zetten over de vraag: "Wat betekent het om Europeaan te zijn?" Al snel sloeg het idee van Europese Parlementen voor de jeugd aan in andere EU-lidstaten waardoor er sinds 1994 ook internationale MEP-conferenties worden georganiseerd in verschillende EU-(hoofd)steden. De eerste internationale MEP Conferentie vond plaats in 1994 in Nederland (Den Haag & Maastricht), slechts twee jaar na het ondertekenen van het Verdrag van Maastricht.   Internationale conferenties worden altijd deels vanuit het gastland georganiseerd en deels vanuit het internationale secretariaat-generaal. Per 1 januari 2014 is dit secretariaat-generaal in Oostenrijk gevestigd. Het internationale secretariaat-generaal coördineert vooral de inhoudelijke kant van de conferentie en onderhoudt het internationale MEP-netwerk. Het gastland draagt zorg voor praktische organisatie van de internationale conferentie.