Bezoek Raad van Europa Straatsburg

Raad van Europa

De Raad van Europa dient niet te worden verward met de Europese Unie. Deze raad telt immers 47 lidstaten, veel meer dus dan de Europese Unie. Als bewaker van democratische waarden, rechtsstaatbeginselen en mensenrechten is de Raad van Europa een onmisbare speler in de Europese samenleving.

 
De twee belangrijkste organen van de Raad van Europa zijn de Parlementaire Assemblee (PACE) en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).Raad onderbelicht in onderwijs

Binnen het middelbaar onderwijs wordt geregeld aandacht besteed aan de Europese Unie en haar instellingen, hier blijft echter de Raad van Europa vaak onderbelicht. Voor René van der Linden (oud-voorzitter Parlementaire Assemblee Raad van Europa) en Guy Frints (oud-voorzitter Stichting MEP Limburg) was dit dan ook de reden om in 2007 een groep Limburgse scholieren, afkomstig van elf middelbare scholen, een reis aan te bieden waarbij een bezoek aan de Raad van Europa en haar instellingen centraal stond.
Deze reis was een zodanig succes dat in 2009 wederom een bezoek volgde waaraan opnieuw een talentvolle afvaardiging van het Limburgse Model European Parliament deelnam.

 
Inmiddels is de reis naar Straatsburg een jaarlijks terugkerend evenement geworden waarbij deelnemers keer op keer in gesprek gaan met verschillende leden van de Raad van Europa. Tijdens deze reis worden er bovendien rondleidingen gegeven en is het Europees Hof van Justitie ook al meerdere malen bezocht.

1780053_694357907252837_1819209002_o