Ontvangst twee commissies Nationale MEP Conferentie 2008 in Kerkrade

 • Ontvangst twee commissies Nationale MEP Conferentie 2008 in Kerkrade

  Ontvangst twee commissies Nationale MEP Conferentie 2008 in Kerkrade

  Van zondag 21 september tot en met vrijdag 26 september 2008 vond de Nationale Conferentie van het Model Europees Parlement plaats. De laatste drie dagen vinden traditiegetrouw in de Tweede Kamer te Den Haag plaats, maar tijdens de dagen die vooraf gaan aan deze plenaire zittingen, worden de resoluties opgesteld in verschillende provincies in Nederland.

  Een van deze gastprovincies was dit jaar Limburg, waar in Kerkrade 2 commissies werden ontvangen. De Commissie Burgerljke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken en de Commissie Industrie, Onderzoek en Energie.

  Op zondagmiddag kwamen de dertig commissieleden aan op het station van Kerkrade. De koffers werden in een busje geladen en daarna vond de eerste kennismaking plaats op weg naar de teambuilding, die in het GaiaPark te Kerkrade zou plaatsvinden. De uit heel Nederland afkomstige commissieleden van de twee commissies maakten, onder begeleiding van hun commissievoorzitters, in de dierentuin nader kennis met elkaar. Aan het eind van de teambuilding was de sfeer al veel meer ontspannen en reden ze met een konvooi taxibusjes naar conferentieoord Rolduc, waar de deelnemers zouden verblijven gedurende hun bezoek aan Limburg.

  De tweede dag werd voornamelijk in beslag genomen door de commissievergaderingen, maar eerst werden de deelnemers welkom geheten door Chris Kuikman, de secretaris van de gemeente Kerkrade en tevens secretaris van het Zweckverband Eurode (een samenwerkingsverband tussen Kerkrade en Duitse buurgemeente Herzogenrath). Na zijn inspirerende woorden begonnen de twee commissies vol goede moed aan het opstellen van hun resolutie. Ondanks de lange duur van deze vergaderingen, werden er bij beide commissies innovatieve oplossingen bedacht op de meest ingewikkelde problemen, wat aan het eind van de dag resulteerde in een goede opzet voor de resoluties.Na het diner op Rolduc werd er een filmavond gehouden en konden de deelnemers alvorens ze naar bed gingen nog even ontspannen napraten in de gezellige kelderbar.

  De laatste vergaderdag in Kerkrade werden de laatste kantjes en hoekjes van de resoluties bijgeschaafd en werden de puntjes op de i gezet. Ook werd de taakverdeling voor tijdens de plenaire vergadering gemaakt. Na deze tweede dag van vergaderen, gingen de deelnemers dineren in een Grieks restaurant en daarna vond er een quiz plaats, over het MEP, Limburg en de verschillende Europese instellingen. Deze werd overtuigend gewonnen door de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken. Na deze gezellige bijeenkomst vonden de laatste gezellige uurtjes in kelderbar "De verloren zoon" plaats en daarna ging ieder weer naar zijn eigen kamer voor een goede nachtrust ter voorbereiding op de eerste dag in Den Haag waar, na een officiële opening van de Nationale MEP Conferentie van 2008, in de Oude Vergaderzaal van de Tweede Kamer de plenaire vergaderingen van het Model European Parliament plaatsvonden en waar het harde werk van tijdens de commissievergaderingen beloond werd.

  De rest van de dag stond ook in teken van kennismaking en na een gezellig diner in een Italiaans restaurant kregen de deelnemers een rondleiding door het historische gebouwencomplex Rolduc en ging iedereen, na nog wat gezellig nagepraat te hebben, naar hun kamer.

  Comments are closed.