Nationale MEP Conferentie 2013 succesvol ten einde

 • Nationale MEP Conferentie 2013 succesvol ten einde

  Nationale MEP Conferentie 2013 succesvol ten einde

  De twee laatste dagen van de 25e Nationale MEP Conferentie zijn voorbij gevlogen. In de hofstad verzamelde het Europees jongerenparlement van 150 ‘Europarlementariërs’ om plenair met elkaar in debat te gaan. Midden tussen Kamerleden, journalisten en onze eigen Model European Press verdedigden de deelnemers het gezamenlijke harde werk van eerder die week. De Nationale MEP Conferentie 2013 is inmiddels dan wel officieel ten einde, maar het nagenieten van de unieke ervaringen allerminst! In dit nieuwsbericht over de laatste twee dagen presenteren wij u alle ins- en outs over de prestaties van onze eigen Europees-Limburgse delegatie.
  Net als voorgaande jaren openden de Eerste en Tweede Kamer hun deuren om de deelnemende jongeren uit álle Nederlandse provinciën ruimte te bieden voor debat en (wandelgangen)overleg. Tijdens de Algemene Vergadering werden achtereenvolgens 10 resoluties over 10 verschillende Europese vraagstukken behandeld. Elke commissie, bestaande uit gedelegeerden uit alle vertegenwoordigde landen, heeft als doel om een meerderheid van het parlement ervan te overtuigen dat de in de resolutie voorgestelde oplossingen een stap voorwaarts zijn. Alle parlementariërs beschikken daarnaast natuurlijk over het recht van amendement, het recht van interpellatie en … het democratische stemrecht. Uiteindelijk wordt over de goedkeuring van alle resoluties gestemd door het voltallige parlement. 
  Donderdag werden de eerste 5 resoluties behandeld in de voormalige Tweede Kamer aan het Binnenhof. De dag werd geopend door de heer Ronald van Raad, ondervoorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Vervolgens sprak het parlement over het Europese migratiebeleid; de toekomst van de Europese gezondheidszorg; een Europese bankenunie; de democratische beginselen van de EU; en het bestrijden van cybercriminaliteit. In de resoluties werd Europa gevraagd te veranderen en akkoord te gaan met de compromissen tussen de EU-lidstaten die in de resoluties verholen zaten. Een compromis, gesloten tijdens de commissievergaderingen, betekende echter niet dat de lidstaten het nalieten om tijdens het plenaire debat een kritisch blik te werpen op het werk van hun collega’s, dit natuurlijk altijd weer ter verdediging van de positie en de belangen van het door hun te vertegenwoordigen land. 
  Na de eerste dag van discussie en debat mocht de Limburgse delegatie zich verheugen op een bijzonder avondprogramma. Allereerst ontvingen zij een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer der Staten-Generaal door de hartelijke en enthousiaste gids mevrouw Mia Duivenstijn. De Limburgse delegatie woonde een stemming bij in de plenaire zaal, bezocht fractiekamers in het voormalige departement van justitie en mocht een kijkje nemen in de handelingenkamer. Na de rondleiding mocht de Limburgse delegatie op uitnodiging van Tweede Kamerlid Raymond Knops dineren in de Nieuwspoort, het internationale perscentrum in de Tweede Kamer, waar parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten elkaar op informele wijze ontmoeten. Raymond moest zelf verstek laten gaan wegens een ingelast 30-leden debat, maar de Limburgse delegatie toonde zich loyaal en nam plaats op de publieke tribune op het moment dat de heer Knops een speech hield over de consequenties van de overheidsmaatregelen van Minister Blok voor woningbouwcorporaties. Na afloop van het debat vond onder het genot van een drankje alsnog een ontmoeting plaats tussen de heer Knops en de delegatie. Ook Limburgs Tweede Kamerlid Mark Verheijen toonde zich opgetogen de delegatie te ontmoeten. De delegatie kreeg de gelegenheid informeel met de heren in gesprek te gaan en te vragen naar het leven als Kamerlid en hun politieke standpunten. Een mooie afsluiting van een lange dag debatteren en een goede motivatie om te volgende dag weer vol moed tegemoet te zien.
  Vrijdag debatteerde het parlement in de huidige plenaire zaal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal achtereenvolgens over de rol van de EU in gewapende internationale conflicten; een Europese veiligheidsstrategie in de omgang met buurstaten; het mogelijk (proef)boren naar schaliebrandstoffen; mogelijk beleid op het gebied van burgerschapsonderwijs en Europese identiteitsvorming; en het oplossen van de jeugdwerkeloosheid. De aandacht voor de besluitvorming van het Model European Parliament was enorm. Onder toeziend oog van een afgeladen publieke tribune van ouders, docenten, coördinatoren en oud-deelnemers debatteerde het parlement met onverminderde energie door tot de laatste minuut. Speeches werden steeds meer bevlogen en de druk tot het sluiten van compromissen nam toe. De lunchpauze vormde daarbij geen rustmoment, maar juist een uitstekende gelegenheid steun voor de laatste amendementen binnen te halen of de laatste punten voor het open debat voor te bereiden. Zonder streng en kordaat presidium, bestaande uit vijf commissievoorzitters, was het parlement waarschijnlijk niet meer met reces gegaan.
  Alle deelnemers hebben bewezen dat zij niet terugdeinzen hun standpunten gepassioneerd te verdedigen, zelfs niet voor een volle zaal en overvolle publieke tribune. In het bijzonder de Limburgse delegatie heeft laten zien dat zij goed voorbereid waren en alle finesses van het parlementair debat reeds onder de knie te hebben. Ondanks de optredende vermoeidheid na zes drukke dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werken en ondanks het feit dat slechts enkele resoluties bij meerderheid van stemmen zijn aangenomen, zijn complimenten voor de uitstekende prestaties van de Limburgse delegatie hier absoluut op hun plaats. Tijdens de Officiële Sluiting van de Nationale MEP Conferentie uitten ook de heer Aartsen (burgemeester van Den Haag) en de heer Gerbrandy (lid Europees Parlement) hun complimenten over het fantastische werk van de deelnemers in de zaal. Met zo’n enorme aanwas aan jong talent leken de sprekers niet meer zo zeker te zijn van hun gevestigde positie in de gemeentelijk en Europese politiek. 
  De Nationale MEP Conferentie 2013 werd afgesloten met de bekendmaking van de delegatie voor de Internationale MEP Conferenties die komend schooljaar zullen plaatsvinden in Vilnius (Litouwen) en Wenen (Oostenrijk). Namens Limburg zal de heer Job Heusschen van het Stella Maris College te Meerssen de honneurs waarnemen tijdens een van de internationale toppen. Zijn bevlogenheid, werklust en welsprekendheid maken hem tot een uitstekende debater en bovendien een zeer geschikte kandidaat voor een internationaal vervolgtraject binnen het MEP. Gelijktijdig werd bekend gemaakt dat de provinciaal coördinator van Limburg (en tevens voorzitter van Stichting MEP Limburg), de heer Raphaël Lepot, als begeleider mee zal afreizen naar de conferentie in Vilnius, die zal plaatsvinden van 30 november tot en met 7 december 2013.
  Na een uitzonderlijke week, reisde een vermoeide maar stralende Limburgse delegatie huiswaarts richting het Zuiden, om geleidelijk aan bij elk volgend treinstation afscheid van elkaar te nemen. MEP Limburg blikt terug op een geslaagde conferentie die zondag begon in Maastricht en daar vrijdagavond afsloot met de thuiskomst van de laatste deelnemers en organisatoren. Hoewel de gedelegeerden deze week weer druk aan de slag moeten met het in te halen schoolwerk, raadden wij ook eenieder aan vooral de tijd te nemen om na te genieten van deze bijzondere week. Wij, als bestuur van Stichting MEP Limburg, willen dan ook graag alle betrokkenen bij de Nationale MEP Conferentie 2013 zeer hartelijk bedanken en spreken hoop uit op een spoedig weerzien!

  Comments are closed.