Nationale MEP Conferentie 2011

 • Nationale MEP Conferentie 2011

  Nationale MEP Conferentie 2011

  Van zondag 18 t/m vrijdag 23 september vond ook dit jaar een editie van de Nationale Conferentie van het Model European Parliament plaats. Voorafgaand aan de plenaire vergaderingen in Den Haag werd, net als voorgaande jaren, drie dagen lang druk vergaderd in verschillende provincies in Nederland om tot innovatieve oplossingen voor de Europese vraagstukken te komen. De ontvangende steden waren dit jaar Zwolle, Utrecht, Haarlem, Den Haag en Rotterdam.Ook dit jaar was Limburg weer vertegenwoordigd door een uitstekende delegatie, geselecteerd tijdens de afgelopen Limburgse MEP Conferentie. De Limburgse delegatie werd begeleid door Jasper Piepers, Raphaël Lepot en Mark Buck.

  Op zondagmiddag kwamen de commissieleden aan op de stations van de ontvangende steden.  De week begon met een teambuilding, die voor velen nog een grote verassing was. Het doel van de teambuilding was elkaar beter leren kennen om zo de productiviteit tijdens de commissievergaderingen te bevorderen. Na het diner werden de commissieleden opgehaald door de gastgezinnen waar ze de eerste helft van de week zouden verblijven.

  Woensdagochtend verzamelden de deelnemers zich in Den Haag. Eenmaal daar aangekomen was het weer even wennen: waar de deelnemers de eerste drie dagen alleen per commissie hadden samengewerkt, moesten ze nu weer per delegatie (provincie) verzamelen en alle resoluties vanuit het perspectief van de te vertegenwoordigen EU-lidstaat beoordelen. Zo maakte de Limburgse delegatie zich in Den Haag sterk voor de belangen van Zweden.

  De twee daarop volgende dagen stonden grotendeels in het teken van de commissievergaderingen. Van 's ochtends vroeg tot laat in de middag deden de commissies hun uiterste best om overtuigende resoluties in elkaar te zetten. De problemen werden geformuleerd aan de hand van de verschillende actuele vraagstukken en vervolgens werd er gezocht naar de oplossing die de meeste steun kon verwachten tijdens de plenaire vergadering. De meeste commissies hadden na een lange dag vergaderen wel behoefte aan wat ontspanning en 's avonds was er dan ook voldoende gelegenheid om de conferentie op informele wijze voort te zetten! Op dinsdagmiddag werden de resoluties afgerond en was het wachten op de plenaire vergadering. Spannend!

  De officiële opening van de Nationale MEP Conferentie 2011 vond plaats in de Eerste Kamer der Staten Generaal, onder de leiding van commissievoorzitter Maartje Joosten (Limburg). Zij heette de deelnemers hartelijk welkom. Dhr. De Graaf, Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten Generaal, Z.E. Dr Janusz Józef Stánzczyk, ambassadeur van Polen en dhr. d’Hondt, bestuursvoorzitter van het Montesquieu Instituut, onderstreepten in hun toespraken hoe belangrijk jongeren voor de toekomst van Europa zijn. Vervolgens was het woord aan de verschillende delegatieleiders, die hun EU-lidstaat met inspirerende openingsspeeches voorstelden aan het parlement.

  De volgende dag kon het startsein gegeven worden voor twee dagen intensief vergaderen: op donderdag in de Oude zaal van de Tweede Kamer der Staten Generaal en op vrijdag werden de deelnemers zelfs ontvangen in de huidige zaal van de Tweede Kamer der Staten Generaal! Voordat het behandelen van de resoluties begon, kregen de deelnemers de kans mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer te zien spreken. Mevrouw Verbeet  sprak het parlement toe en gaf hen ook de gelegenheid enkele vragen te stellen. In de pauzes kregen de deelnemers iets mee van de Algemene Politieke Beschouwingen, het was immers de week van Prinsjesdag!

  Op donderdagavond, na afloop van een intensieve en interessante dag vergaderen, werd de Limburgse delegatie bij elkaar geroepen voor een rondleiding door de gebouwen van de Tweede Kamer. Aansluitend werd de delegatie door Ger Koopmans, Limburgs Tweede Kamerlid namens het CDA en lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting MEP Limburg, ontvangen in Nieuwspoort. Het dineren tussen bekende politici en de mogelijkheid om vragen te stellen, bezorgde de Limburgse deelnemers een unieke avond. Zo maakte de Limburgse delegatie, dankzij de heer Koopmans, die avond kennis met enkele prominente politici, waaronder Henk Bleker (Staatssecretaris van Economische zaken, Landbouw en Innovatie), Ruth Peetoom (bestuursvoorzitter CDA) en Melanie Schultz van Haegen (Minister van Infrastructuur en Milieu).

  Vrijdagavond vond de officiële sluiting van de Nationale MEP Conferentie 2011 plaats. Drs. J. Sargentini, lid van het Europees Parlement, sprak het jongerenparlement lovend toe en stimuleerde hen naar Europa te kijken. Vervolgens sprak de heer Koopmans de deelnemers toe en deelde mede dat hij goed geluisterd had tijdens de behandeling van de laatste resolutie, en dat hij een tweet had geplaatst waarin stond dat het echte parlement veel van de jonge parlementariërs kon leren. Deze mededeling van de heer Koopmans werd uiteraard met luid applaus ontvangen . Mevrouw van Sminia-Meijerink, Secretaris-Generaal van Stichting Model European Parliament Nederland sprak als laatste het parlement toe, en sloot af met haar befaamde uitspraak dat de deelnemers aan het MEP toch echt het neusje van de zalm zijn!

  Tijdens het afscheidsdiner in de Tweede Kamer werd de Nederlandse delegatie voor de Internationale MEP Conferentie 2011 bekend gemaakt. Van 30 oktober tot en met 6 november zal deze plaatsvinden in Skopje (Macedonië). Limburg zal vertegenwoordigd worden door Pien Goutier, afgevaardigde namens het Bouwens van der Boijecollege te Panningen. Nadat iedereen afscheid had genomen, reisde de Limburgse delegatie gezamenlijk af richting het zuiden, napratend over een zware, maar ook bijzonder leerzame en gezellige week!

  Comments are closed.