MEP Nationaal door de ogen van Lieke Seuren

 • MEP Nationaal door de ogen van Lieke Seuren

  MEP Nationaal door de ogen van Lieke Seuren

   

  Omdat het over een week alweer tijd is voor de Nationale MEP Conferentie 2015, blikken wij graag samen met jullie terug op de geweldige Nationale MEP conferentie van het afgelopen jaar! En hoe kan dat beter, dan een deelnemer aan het woord te laten over haar ervaringen? Limburgs delegatielid Lieke Seuren die in 2014 deelnam, brengt jullie door middel van een verslag vol onvergetelijke herinneringen graag weer helemaal in de stemming voor de komende nationale MEP Conferentie!

   

   

  Nationale MEP Conferentie 2014 door Lieke Seuren

  MEP Nederland begon voor Commissie Industrie, Onderzoek en Energie met een zogenaamde ‘zen’ teambuilding, waarin een life/healthcoach onze kenmerkende eigenschappen wilde ontdekken, terwijl wij de teambuildingsactiviteiten uitvoerden door in bomen te klimmen en evenwichtsoefeningen uit te voeren. Nu nam mijn commissie dit helaas niet zo serieus, maar hebben we daardoor wel ontzettend veel gelachen. Zo was het zeker een geslaagde teambuilding!

  De volgende dagen vergaderde mijn commissie in het gemeentehuis van Hoogeveen, waar we onze resolutie hebben opgesteld. Ons onderwerp ging over de alarmerende afhankelijkheid van buitenlandse energieleveranciers en op welke manier we Rusland buiten spel konden zetten. Het niveau van de vergadering was hoog, wat ervoor zorgde dat het extra leuk was om eraan deel te nemen: op zo’n moment merk je pas echt het verschil tussen het rechts-conservatieve Verenigd Koninkrijk en de landen die kampen met problemen, zoals Griekenland. Ook buiten de commissievergaderingen was het gezellig:  samen met drie andere deelnemers uit Noord-Brabant en Gelderland sliep ik bij een gastgezin die voor ons hun Bed & Breakfast ter beschikking hadden gesteld. Dit was 20 km verderop (lees: vroeg opstaan), maar we zijn er behoorlijk verwend qua ontbijt + kamers en we hebben er wat afgelachen!

  Toen onze resolutie na heftige discussies, sluwe onderonsjes, de nodige ergernissen, geklaag over hakken en pauzes bij het chocomel-apparaat een aantal dagen later eindelijk klaar was, was het tijd om te vertrekken. Samen met de commissies die in Groningen, Leeuwarden en andere noordelijke steden hadden vergaderd, gingen we met de bus naar Den Haag. De bus was natuurlijk bij uitstek dé plek om eens te laten horen hoe mooi carnavalsliedjes klinken, maar helaas had niet iedereen een even mooi stemgeluid. Gelukkig leek de rit binnen een uurtje voorbij te zijn door al het karaoke-gebrul en kwamen we allemaal op tijd aan in Den Haag. Daar werden we herenigd met onze delegatie en was ik eindelijk niet meer de enige persoon met een Limburgs accent.

  Hierna gingen we naar de Eerste Kamer voor de officiële opening. Iedere delegatie hield zijn landenspeech en daarnaast werden we toegesproken door verschillende politici. ’s Avonds dineerden we met onze commissie en kregen we de resolutieboeken, wat natuurlijk de lobbyavond inleidde. De tweede dag van de Algemene Vergadering was mijn commissie aan de beurt. Het was ontzettend gaaf dat ons vraagstuk in de Tweede Kamer (ja de echte, huidige Tweede Kamer) plaatsvond. Het was een fel debat, maar onze verdediging bleek sterk genoeg: onze resolutie werd aangenomen.

  Alsof die dag niet beter kon, werd ik na de behandeling van alle resoluties uitgekozen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de internationale conferentie van het MEP.

  Al met al was het een fantastische week die ik nooit zal vergeten!

  Comments are closed.