MEP Limburg conferentie 2018 dag 1

 • MEP Limburg conferentie 2018 dag 1

  MEP Limburg conferentie 2018 dag 1

   

   

  Eindelijk is het zo ver! De Limburgse Model European Parliament conferentie van 2018 is van start gegaan! Elk jaar opnieuw komen jongeren uit heel Nederland en Vlaanderen samen om een goedgevuld weekje lang te debatteren, discussiëren, speechen en werken aan een resolutie binnen verschillende commissies.

   

  Dit jaar begon de conferentie al meteen goed: de zon scheen, de commissievoorzitters hadden er zin in en de delegatieleden waren enthousiast. Om het ijs te breken begon elke commissie met een fotospeurtocht  door Maastricht. De CV’s stelden vragen en deden namenspelletjes om hun commissieleden wat beter te leren kennen en al snel zat de sfeer er goed in. Iedereen lunchte vlak voor het opstappen bij de bus en daarna vertrokken deze richting Rolduc, de prachtige abdij waar de vergaderingen en overnachtingen de volgende dagen zullen doorgaan.

  Eenmaal op Rolduc begon het pas echt. Het was tijd om de pakken, hakken en MEP-zakken boven te halen. Op naar de eerste commissievergadering! Dit was wel spannend want iedereen kon voor het eerst zijn of haar mening over het commissievraagstuk delen met de andere leden en de eerste brainstorm sessies werden ingezet. IC’s (informatieve clauses of ook wel probleemstellingen) werden opgesteld en groepsfoto’s van al enkele commissies werden gemaakt.

  Na een eerste namiddag druk vergaderen vertrokken iedereen terug per touringcar naar de Raadzaal in Maastricht voor de Officiële Opening van deze conferentie. Deze was gevuld met spreker Mustafa Amhaouch, lid van de Tweede Kamer CDA, en de landen- of openingsspeeches. De deelnemende landendelegaties, elk vertegenwoordigd door één van de zestien scholen, waren Kroatië, Portugal, Hongarije, Griekenland, Ierland, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Slowakije, Finland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Tsjechië, Italië en Luxemburg. De opening werd afgesloten met een minidebat tussen oud MEP’ers Jonathan Felix (VVD), Yvon Peeters (Venray Lokaal), Ebie Peeters (CDA), Bart Jilessen (D66), Stef van Ool (PvdA) en Bas van de Mortel (CDA) onder leiding van Ruud Braun (Democraten Voerendaal), een oud-bestuurslid van de Stichting MEP Limburg.

  Na een lange en spannende dag was het tijd voor een welverdiend diner in het centrum van Maastricht. Ten slotte reed iedereen weer per touringcar naar Rolduc en werd de avond afgesloten in een kelderbar van de abdij, waar iedereen nog eens de kans kreeg om elkaar wat beter te leren kennen en de dag te bespreken. Een geslaagde eerste dag en een veelbelovende dag voor de aankomende week!

  Comments are closed.