Limburgse MEP Conferentie 2019: Dag 4

 • Limburgse MEP Conferentie 2019: Dag 4

  Limburgse MEP Conferentie 2019: Dag 4

  De dag waar de deelnemers de gehele week hard voor gewerkt hebben brak aan: de eerste dag van de Plenaire Vergadering.

  Om 9 uur begon de dag met de MEP persconferentie, waarbij de journalisten de deelnemers stevig aan de tand voelden over hun resoluties. Er werden onverwachte vragen gesteld maar de parlementariërs hielden hun hoofd koel. Na het ondervragen van eerste 4 commissies hebben wij Jean van Hoof, politiek redacteur bij L1, mogen onvtangen. Nadat meneer van Hoof over zichzelf en zijn vakgebied verteld had was er ruimte voor de deelnemers om vragen te stellen. De persconferentie werd vervolgd met de laatste 4 commissies.

  In de bus werden de laatste speeches en resoluties nogmaals doorgelezen, waardoor de spanning opbouwde bij de deelnemers. Na de lunch beet de commissie Cultuur en Onderwijs de spits af.
  Voor deze resolutie werd al een amendement ingediend, dat met lof aangenomen werd met 90 stemmen voor en 5 stemmen tegen. Tijdens het open debat moesten de deelnemers nog wennen. Er gingen langzaam wat bordjes omhoog en na een tijdje hadden de parlementariërs door. De commissie heeft goed haar best gedaan de resolutie te verdedigen, maar helaas is de commissie cultuur en onderwijs met 33 stemmen voor, 56 stemmen tegen en 6 in onthouding afgewezen.

  De tweede resolutie die werd besproken was Internationale Handel. Het gebrek aan een ingediend amendement zorgde ervoor dat de schrik door een tegesnspeech van de delegatie Portugal groot was. Het debat werd geopend en doordat veel parlementariërs vragen, opmerkingen en bijval hadden, vond er een vurig debat plaats. De resolutie van commissie Internationale Handel is met 37 stemmen voor, 52 stemmen tegen en 6 stemmen in onthouding helaas niet aangenomen.

  Na een korte koffie pauze begon de behandeling van de derde resolutie, Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Er werd een sterke voorspeech gegeven door de gedelegeerde van Tsjechië, waarin hij het belang van E-health benadrukte. Dit zorgde er echter niet voor dat de tegenspeech door de delegatie Denemarken niet plaats zou vinden. De mogelijke alternatieven voor de oplossingen zoals gepresenteerd in de resolutie zorg

  En zo snel zat de eerste plenaire vergadering er alweer op. Er werd ’s avonds voor de laatste keer gedineerd met de commissie. De rest van de avond werd gevuld met een lobbysessie in Rolduc waarbij de laatste stemmen voor vrijdag gewonnen kunnen worden.

  Comments are closed.