Limburgse MEP Conferentie 2019: Dag 1

 • Limburgse MEP Conferentie 2019: Dag 1

  Limburgse MEP Conferentie 2019: Dag 1

  Na lang wachten was het dan eindelijk zover, de Model European Parliament Conferentie 2019 kon beginnen. Bijna honderd nieuwe deelnemers werden maandagochtend op het station in Maastricht verwelkomd door hun commissievoorzitters.
  Na een korte voorstelronde werd hun MEP-tasje uitgedeeld, waarin het informatieboek, het allereerste krantje en een aantal leuke MEP-gadgets zaten. Om de week meteen gezellig te beginnen was er een informele kennismakingsochtend gepland zodat de deelnemers hun commissievoorzitters en medecommissieleden konden leren kennen. Bij de teambuilding die na de kennismaking volgde, werd het spel Crazy 88 gespeeld in het centrum van onze mooie Limburgse hoofdstad. Elke commissie kreeg een lijst met 88 gekke opdrachten, die ze als groep moesten uitvoeren. De commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) voltooide van alle commissies de meeste opdrachten, wat hen tot grote winnaar van het spel maakte.

  Na de teambuilding konden de deelnemers en hun voorzitters van hun lunchpakketje genieten in het zonnetje, voordat de bussen op weg naar Abdij Rolduc vertrokken. Daar zullen we de hele week overnachten en vergaderen. Nadat de deelnemers voor het eerst hun pak of jurk aangetrokken hadden, kon het echte werk beginnen; het was tijd voor de eerste commissievergaderingen. Hierin werden de desbetreffende vraagstukken besproken en werd ook alvast een begin gemaakt aan het opstellen van de IC’s.

  Na de eerste uren vergaderen, vertrokken we met de bus richting Maastricht voor de Officiële Opening van de Limburgse Model European Parliament Conferentie 2019 in de Statenzaal van het Gouvernement. Na het welkomstwoord gaf mevrouw Ria Oomen-Ruijten een speech. Hierin benadrukte ze het belang van de Europese samenwerking, een positieve levensinstelling en de intermenselijke relaties. Ze zag echter ook in dat niet alleen je eigen belangen doorgevoerd kunnen worden, “Je hebt het compromis nodig om het ideaal wat je zelf voor ogen hebt erdoorheen te krijgen.” zei ze dan ook.

  Hierna volgden de landenspeeches, waarin de delegatieleiders het vertegenwoordigde land presenteerden door middel van een informatieve doch vermakelijke speech. Tijdens het jongerendebat tussen Rene Steeman (voorzitter PINK! Limburg), Lotte Meerhof (voorzitter DWARS Limburg) en Stijn Kropman (voorzitter CDJA Limburg) werd er hevig gedebatteerd over onder andere de klimaatdoelstelling, de grootte van Maastricht-Aachen Airport en de “ever closer European Union”.

  Na de Opening mochten de deelnemers dineren aan het Vrijthof in Maastricht. De dag werd afgesloten met een informele avond in de kelderbar van Rolduc, waar de deelnemers konden napraten over alle nieuwe indrukken.

  Comments are closed.