Limburgse MEP Conferentie 2014 – Dag 2: Formeel en informeel versmelten

 • Limburgse MEP Conferentie 2014 – Dag 2: Formeel en informeel versmelten

  Limburgse MEP Conferentie 2014 – Dag 2: Formeel en informeel versmelten

  We zijn nu al op de helft! De Limburgse MEP Conferentie 2014 lijkt nog maar nét begonnen, maar alle zeven commissies hebben hun resoluties vol met oplossingen voor actuele Europese problemen afgerond. De tweede dag van de conferentie stond in het teken van de commissievergaderingen. Onder de deskundige leiding van onuitputtelijke commissievoorzitters werd de hele dag druk gediscussieerd over onderwerpen als het Europese migratiebeleid, het winnen van schaliegas, de stabiliteit van de bankenunie en de noodzaak van een Europees leger. Tot aan de avondmaaltijd toe haalden de delegatieleden alles uit de kast om hun medeparlementariërs ervan te overtuigen de voorstellen van hun land in de resoluties op te nemen. De resoluties moesten vandaag af want morgenvroeg worden de resoluties al in een persconferentie aan de parlementaire “Model European Press” gepresenteerd. Het resultaat van twee dagen hard werken mag er zijn: aan het begin van de avond lagen zeven prachtige resoluties klaar voor verzending naar de drukker. Na hevige debatten en het sluiten van de nodige politieke compromissen tussen de EU-lidstaten was het vanavond de hoogste tijd om samen af te koelen tijdens de teambuilding. De avond werd dan ook besloten in het sneeuwparadijs van het zuiden, SnowWorld: ludieke verkoeling na een dag lang zwoegen in (te) warme conferentiezaaltjes. 
  In alle vroegte was het voor de deelnemers alweer tijd om zich naar de vergaderruimtes te begeven. Het was daarbij geen schande je in te leven in je medeparlementariërs en mogelijk je eigen standpunten bij te stellen. Ten slotte is politiek een kwestie van geven en nemen, maar bovenal een kwestie van het combineren van geduld en overredingskracht.  Uiteindelijk vonden alle commissies de langgezochte ‘gulden middenweg’, waarin zowel de algemene Europese belangen als het deelbelang van de eigen lidstaat in overweging werden genomen onder het motto “goed voor Europa én goed voor de eigen lidstaat”.
  Na de lunchpauze was de opgevoerde tijdsdruk duidelijk voelbaar en de tweede helft van de vergadering stond geheel in het teken van de puntjes op de ‘i’ zetten. Nu moest het gebeuren wilden de parlementariërs nog snel een voorstel in de resolutie verwerken. Het was aan de commissies nog een laatste kritische blik te werpen op de resolutie en de allerlaatste knopen door te hakken. Het streven was namelijk dat er aan het einde van de middag een resolutie op tafel lag waar de gehele commissie achter staat en zij vol overtuiging kunnen presenteren tijdens de plenaire zitting. Toen er uiteindelijk een punt gezet werd achter de resoluties, deze de correctievergaderingen ook nog overleefd hadden, konden zowel de deelnemers als de commissievoorzitters en de organisatie opgelucht adem halen. De resoluties waren af, een prestatie van formaat! 
  Na het vergaderen was het dan eindelijk tijd om alle pakken en hakken te verruilen voor warme truien, jassen en sneeuwschoenen. Vol goede moed vertrok het parlement naar SnowWorld. Na wat gestuntel in de kleedkamer was het dan eindelijk zover voor de teambuilding; de sneeuwpret kon beginnen! De deelnemers gooiden al hun enthousiasme en sportiviteit in de strijd en gingen fanatiek voor de winst. De commissie buitenlandse zaken ging er met de overwinning vandoor, waarna het gehele parlement zich begaf naar de knusse Bier Stube om zich weer warm te dansen. Nadat iedereen een dansje had gewaagd en de kleren weer opgedroogd waren was dag 2 van de conferentie alweer ten einde. Op de terugweg werden er nog klassiekers gezongen, maar toen was het toch echt tijd om te gaan slapen en energie te hebben voor alweer de voorlaatste dag van de conferentie.
  We mogen in ieder geval stellen dat ook de tweede dag van de conferentie een groot succes was. De vermoeidheid begint langzaam toe te slaan, maar parlement geeft zich niet gewonnen en stort zich vol energie op het verdere programma dat hen deze week te wachten staat. Nu maar hopen dat hun resoluties een meerderheid van het parlement achter zich weten te scharen. Wij, het bestuur van MEP Limburg, wensen de deelnemers veel succes toe bij het lobby’en!

  Comments are closed.