Limburgse MEP Conferentie 2014 – Dag 1: Strak in pak in Maastricht

 • Limburgse MEP Conferentie 2014 – Dag 1: Strak in pak in Maastricht

  Limburgse MEP Conferentie 2014 – Dag 1: Strak in pak in Maastricht

  Maandag 20 mei, de Limburgse MEP Conferentie 2014 gaat officieel van start. Een moment waar al maanden reikhalzend naar uitgekeken wordt. Commissievoorzitters, journalisten, organisatie en natuurlijk de deelnemers gaan een intensieve week tegemoet waarbij hen vele uitdagingen te wachten staan en er ook zeker onvergetelijke herinneringen gevormd zullen worden. Van maandag tot en met donderdag kruipen 78 Limburgse scholieren in de huid van een Europarlementariër. Een week vol commissievergaderingen, lobbysessies, speeches en natuurlijk de afsluitende plenaire vergadering. Als organisatie wensen wij alle betrokkenen alvast een hele leerzame en mooie week toe.
  Terwijl het zonnetje vroeg in de ochtend opkwam, begonnen ook de kriebels bij de deelnemers op te komen. De jonge parlementariërs verzamelden zich maandagochtend op het station in Maastricht en verspreiden zich over hun commissies.  Onder leiding van hun commissievoorzitter en met behulp van een fotospeurtocht ontdekten ze de hoofdstad van het zuiden. Het doel van de ochtend was om elkaar te leren kennen en zo een groep te smeden voor de rest van de conferentie. De deelnemers konden op het einde nog even van de zon genieten voordat ze naar Conferentieoord Rolduc vertrokken. 
  Na de lunch startten de commissievergaderingen. In gepaste kledij bogen de jongeren zich over actuele Europese problemen. Zo werd er onder andere gepraat over de toestroom van migranten, de economische crisis en het digitaal privacy beleid. Via de voorzitter praten, de landenbordjes netjes in de lucht en het gebruik van formeel taalgebruik werd al snel een vorm van gewoonte. De eerste contouren van de resolutie werden langzaam zichtbaar. Ondanks de vele progressie werden er ook enkele verhitte debatten gehouden tussen landen die het niet met elkaar eens waren. Uiteindelijk, met het Europees belang hoog in het vaandel, wisten ze elkaar meestal tegemoet te komen. 

  Na een productieve commissievergadering zette het parlement koers naar Maastricht om hier in het gouvernementsgebouw de conferentie officieel te openen. Er werd nagepraat over de afgelopen discussies en de delegatieleiders legden de laatste hand aan hun landenspeech. Na de ontvangst met koffie en thee namen de deelnemers plaats in de statenzaal. Dhr. Raphaël Lepot, voorzitter van Stichting MEP Limburg, wenste de deelnemers een fijne week toe en benadrukte het belang van jongeren binnen Europa. De jeugd van nu beslist immers straks over de toekomst. Vervolgens sprak dhr. Van der Broeck, gedeputeerde provincie Limburg, over de rol van Maastricht in de totstandkoming van Europa. Hier werd  22 jaar geleden het verdrag van Maastricht getekend: een belangrijke grondslag voor het Europa van nu. Daarna volgde een debat tussen drie kandidaat Europarlementariërs: Joost van den Akker (VVD). Jeroen Lenaers (CDA) en Geert van der Varst (PvdA). Verschillende kanten van het politiek spectrum waren vertegenwoordigd, wat ook nadrukkelijk te zien was in het debat. De heren gingen fel de discussie aan met elkaar over onder andere de toetreding van nieuwe landen tot de EU, de benoeming van een Europese regering en een Europees belastingstelsel. Mevr. Ria Oomen-Ruijten, nog een paar weken lid van het Europees Parlement, werd hartelijk bedankt voor haar inzet voor de Stichting in de afgelopen jaren.  Afsluitend presenteerden de delegatieleiders hun landenspeeches. Hierna verklaarde de voorzitter het Model European Parliament 2014 officieel voor geopend. Na een diner in hartje Maastricht keerden de deelnemers terug naar Rolduc, waar de avond op informele wijze werd afgesloten.

  Comments are closed.