Limburgse MEP Conferentie 2013 – Dag 3: Vurige vergaderingen & overtuigende lobbysessies

 • Limburgse MEP Conferentie 2013 – Dag 3: Vurige vergaderingen & overtuigende lobbysessies

  Limburgse MEP Conferentie 2013 – Dag 3: Vurige vergaderingen & overtuigende lobbysessies

  De derde dag van de Limburgse MEP Conferentie 2013 bestond uit een zeer gevarieerd en rijk programma, waarin de perfecte balans tussen informele teambuilding, leerzame activiteiten en vergaderingen gevonden werd. De dag begon met een rondleiding door Abdij en Conferentieoord Rolduc, de verblijfsplaats van de deelnemers gedurende de conferentie, waar de deelnemers meer te weten kwamen over de historie van dit monumentale gebouw. Aansluitend op de rondleiding vond er een quiz plaats, waarin de kennis van de deelnemers over Stichting MEP Limburg, haar activiteiten, doelstellingen en zelfs haar bestuursleden getoetst werd. Na deze leerzame ochtend was het de hoogste tijd voor de laatste commissievergaderingen en vervolgens de delegatievergaderingen, waar de delegaties de kans kregen nog eenmaal de hoofden bij elkaar te steken en elkaar te overtuigen van hun eigen resoluties. De dag werd afgesloten met een diner en een succesvolle lobbysessie in het Raadhuis van Kerkrade.
  Een weeklang verblijven de Europarlementariërs in spé in Conferentieoord en Abdij Rolduc; een gebouwencomplex met een rijke historie. Het was dan ook ongetwijfeld de moeite waard om onder begeleiding van een ervaren ware Kerkraadse gids door de gangen van dit voormalige klooster te struinen. De rondleiding ging van start in de indrukwekkende Abdijkerk waar de gidsen de deelnemers meer vertelden over de romaanse bouwstijl van de kerk, maar het parlement ook een kijkje kreeg in de mysterieuze streng bewaakte crypte. De tocht werd vervolgd naar en tevens beëindigd in de bijzondere Rococo bibliotheek, een weelderig gedecoreerde ruimte waar ook vandaag de dag nog een verscheidenheid aan literair erfgoed te vinden is.
  Na de cultureel ingevulde ochtend en een lunch op Conferentieoord Rolduc vonden de laatste commissievergaderingen van de Limburgse MEP Conferentie 2013 plaats. Een laatste maal werden de hoofden van de commissieleden bij elkaar gestoken om samen het resultaat van twee dagen vurig debatteren te bekijken. Onder de bezielende leiding van de commissievoorzitters werden de resoluties nogmaals kritisch bekeken, de speeches verdeeld en de plenaire vergadering voorbereid. De commissievoorzitters schroomden dan ook niet hun kritische visie over de resoluties te uiten en de laatste tips voor de lobby – die de gedelegeerden diezelfde avond nog te wachten stond – te delen. Voor de Plenaire Zitting van donderdag was het namelijk van groot belang dat de commissieleden hun vraagstuk goed begrepen en ze de aangedragen oplossingen zo overtuigend mogelijk uit zouden kunnen dragen naar hun medeparlementariërs.
  Het vergadergehalte van de derde dag van de conferentie was bijzonder hoog. Na de commissievergaderingen mochten de gedelegeerden direct aanschuiven bij de delegatievergaderingen. De delegatievergaderingen dienen ertoe dat delegatieleden de kans krijgen hun resolutie aan de overige delegatieleden te presenteren, zodat deze vanuit landsperspectief beoordeeld kunnen worden. Is de resolutie in kwestie gunstig voor het te vertegenwoordigen land? Tijdens de delegatievergaderingen is het aan de gedelegeerden elkaar te overtuigen van de belangen van de opgestelde resolutie met de hierin gepresenteerde oplossingen.  Nadat de delegaties alle resoluties behandeld hadden, was het tijd om een plan te trekken voor de in te dienen amendementen, informatieve vragen of tekstuele wijzigingen. Ten slotte kan men middels een van deze een resolutie naar een nog hoger plan tillen.

  Nu de delegatieleden elkaar overtuigd hadden van hun resoluties was het tijd om het verdere Parlement voor zich te winnen in de zogeheten lobbysessies. Voor de lobbysessie werden de parlementariërs uitgenodigd in het Raadhuis van Kerkrade om hier daadwerkelijk te ervaren hoe het is om aan de slag te gaan als ‘lobbyist’. Na een bemoedigend woord van Cécile Magnée (conferentiemanager Limburgse MEP Conferentie 2013), dhr. Cor Chudy (senior beleidsmedewerker internationale betrekkingen en Eurode) en dhr. Wiel Gulpen (waarnemend directeur bestuursdienst en afdelingshoofd bestuur en Bedrijfsvoering at Gemeente Kerkrade) op wiens uitnodiging wij gebruik mochten maken van de Raadzaal, was het woord aan het Parlement. 
  Het verdere avondprogramma bestond uit ontspanning in ‘De Verloren Zoon’, de kelderbar van Conferentieoord Rolduc, waar de deelnemers de kans hadden hun lobbysessies voort te zetten en nog de laatste ‘parlementariërs’ over de streep te trekken. Zo kwam ook aan dag drie van de conferentie, na een breed gevarieerd programma, een einde.  We kijken met trots terug op een veelbewogen dag waarin het parlement zich van haar beste kant heeft laten zien. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat we een succesvolle Plenaire Vergadering tegemoet zien en wensen de deelnemers ontzettend veel succes en plezier toe!

  Comments are closed.