Limburgse MEP Conferentie 2013 – Dag 1: Het startschot is gegeven!

 • Limburgse MEP Conferentie 2013 – Dag 1: Het startschot is gegeven!

  Limburgse MEP Conferentie 2013 – Dag 1: Het startschot is gegeven!

  Eindelijk is het zover… Het startschot voor de Limburgse MEP Conferentie 2013 is gegeven! Maandag 15 april 2013 was de dag van de waarheid, het moment waarop zowel de middelbare scholieren als de bestuursleden met smacht gewacht hadden; De achtste editie van de LBMC 2013 is van start gegaan! Een enerverende start van een hopelijk wederom succesvolle Limburgse MEP Conferentie, mede dankzij een teambuilding door het zonnige Maastricht, de eerste commissievergaderingen en de spetterende opening in het Gouvernement te Maastricht!
  Vroeg in de ochtend arriveerden de gedelegeerden in het mooie Maastricht. Klaar om hun commissieleden beter te leren kennen en de Europese hoofdstad bij uitstek verder te ontdekken. De conferentie ging namelijk – letterlijk en figuurlijk – sportief van start met een speurtocht door Maastricht.  Deze teambuilding had als doel de banden binnen de commissies te versterken en de vele politieke instituten die de Limburgse hoofdstad rijk is te tonen. De winnende commissie zal pas later deze week nog bekend gemaakt worden, dus we houden zowel de commissies als het ‘lezende publiek’ thuis graag nog even in spanning.
  Na de teambuilding en een lunch op Conferentieoord Rolduc, tevens onze verblijfplaats gedurende deze hele week, begonnen de eerste commissievergaderingen. Gehuld in formele kledij namen de commissies plaats in de conferentieruimtes om in de huid van Europarlementariërs te kruipen. Op de agenda stond het analyseren van de vraagstukken, maar ook het onder de knie krijgen van de vereiste formaliteiten zoals het spreken via de voorzitter. Een procedure die aanvankelijk nog ietwat onwennig toegepast werd, maar voordat de commissievoorzitters het wisten was het alsof de commissieleden nooit anders gedaan hadden. Met deze eerste commissievergadering werd een fundament gelegd voor de aankomende resolutie, waar de commissies dinsdag verder aan zullen werken, die donderdag tijdens de plenaire vergadering ter goedkeuring voorgelegd zal worden aan het voltallige parlement.
  De succesvolle eerste commissievergaderingen achter zich latend begaven de deelnemers zich naar de Statenzaal van het Gouvernement te Maastricht. Een zaal waar vandaag de dag de Provinciale Staten huist en vergadert, maar ook een zaal met een diep gewortelde Europese historische achtergrond. In deze historische zaal is in 1992 namelijk het Verdrag van Maastricht getekend tot besluitvorming van het invoeren van de euro.
  De opening ging van start met een welkomstwoord van Raphaël Lepot, voorzitter van Stichting MEP Limburg, en succeswensen van Cecile Magnée, conferentiemanager Limburgse MEP Conferentie 2013. Na dit welkomstwoord werd het stokje overgegeven aan Karin Straus, lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal, die de jongeren de kans gaf enkele brandende vragen te stellen. Zo waren de deelnemers nieuwsgierig naar haar loopbaan, de ‘achter-de-schermen-scenario’s’ in Den Haag en zelfs naar de meest hilarische quotes van haar collegae. De tweede spreker, Guido Wevers, artistiek directeur Stichting Maastricht Culturele Hoofdstad, benadrukte het belang van samenwerking in cultuur tussen Europese lidstaten en het feit dat verschillen Europa rijk maakt.De laatste spreker van de officiële opening was Guy Frints, oprichter en erevoorzitter van Stichting MEP Limburg, die de stichting en vooral ook het nieuwe bestuur een warm hart toedroeg. Daarnaast benadrukte hij dat het in politiek gaat om het luisteren naar elkaar, het respecteren van elkaar en het gezamenlijk richten op het behalen van resultaat. Het is, zijns inziens, dan ook zeker geen schande om compromissen te sluiten. Juist het sluiten van compromissen en je eigen standpunten kunnen bijstellen is volgens hem een krachtige eigenschap. De kwaliteiten van deze Limburgse jongeren mogen dan ook zeker niet onderschat worden: “MEP Limburg toont aan dat jonge mensen samen tot heel wat in staat zijn! Daar kunnen ze in Brussel en Straatsburg nog iets van leren!” 
  De landenspeeches vormden ten slotte de afsluiting van de Officiële Opening. In naam van alle delegaties hielden de afgevaardigden een korte toespraak waarin ze het door hun te vertegenwoordigen land introduceerden aan het gehele Parlement. De delegatieleiders namen ons mee op een reis door Europa van de Spaanse voetbalclubs tot de Oostenrijkse lekkernijen! 
  De eerste dag van de Limburgse MEP Conferentie barst natuurlijk van de indrukken en ‘hard werken’ wordt beloond. De deelnemers namen dan ook dankbaar plaats in de restaurants in het centrum van Maastricht. Tijdens het diner kregen de commissies de kans de commissievergaderingen op informele wijze voort te zetten en elkaar nog beter te leren kennen. De avond werd vervolgd in de kelderbar van Conferentiecentrum Rolduc, waar de deelnemers even stoom af konden blazen. Ten slotte staat de Limburgse MEP Conferentie niet enkel in het teken van debat, maar ook in het teken van het sluiten van nieuwe vriendschappen en het ontwikkelen van sociale vaardigheden.
  We mogen concluderen dat de opening een geweldige start van de Limburgse MEP Conferentie 2013 was en de deelnemers een ongelofelijk enerverende week te wachten staat! Een beter startschot had er niet gegeven kunnen worden en we kunnen nu al niet wachten wat de rest van de week ons zal brengen.

  Comments are closed.