Limburgse MEP Conferentie 2012, dag 1: Een ambitieus begin

 • Limburgse MEP Conferentie 2012, dag 1: Een ambitieus begin

  Op maandag 7 mei 2012 is de jaarlijkse Limburgse MEP Conferentie weer van start gegaan. De zevende editie van deze conferentie begon dit jaar door treinvertraging iets later dan gepland. Nadat alle deelnemers uiteindelijk het station van Heerlen hadden bereikt, gingen ze op weg naar het eerste onderdeel van het programma.

  De teambuilding vond plaats in GaiaZoo, de meest adembenemende dierentuin van Nederland. Nadat de deelnemers zich aan hun mede-commissieleden hadden voorgesteld, waagden zij zich aan de speurtocht van GaiaZoo. Wegens de beperkt beschikbare tijd, was geen enkele commissie in staat de speurtocht binnen de gestelde tijd af te ronden. In plaats daarvan hebben de commissieleden gezellig door de zoo gestruind. Naast veel gepraat te hebben over de speurtocht werden ook ervaringen over schoolvoorrondes uitgewisseld. De spanning voor de aankomende commissievergaderingen werd hierdoor stevig opgeschroefd.

  Na een lunch op Rolduc begonnen de eerste commissievergaderingen. In formele kleding werd er begonnen met een analyse van de vraagstukken. Het spreken via de voorzitter en de procedurele gang van zaken tijdens de commissievergadering vereistten enige gewenning, maar al snel kwamen de parlementariërs op gang. Binnen de commissies werd informatie over het onderwerp uitgewisseld en werden problemen op een rij gezet. Zo werd een basis gelegd voor de aankomende resolutie, die op dinsdag verder opgesteld zal worden en donderdag ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan het parlement.

  Na de commissievergaderingen begaven de deelnemers zich naar de Statenzaal van het Gouvernement. In de zaal waar normaal de Provinciale Staten vergadert, vond de officiële opening van deze 7e editie van de Limburgse MEP Conferentie in 2012 plaats. In deze historische zaal is in 1992 het Verdrag van Maastricht getekend, waarmee werd besloten tot invoering van de euro.
   
  De opening begon met een welkomstwoord van Raphaël Lepot, voorzitter van Stichting MEP Limburg. Hierna volgde de eerste gastspreker Onno Hoes, Burgemeester van Maastricht en tevens lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting MEP Limburg. Hij drukte de deelnemers op het hart tijdens de conferentie niet alleen hun eigen belang na te streven, maar ook aandacht te besteden aan de mening van anderen. Hiermee benadrukte hij een van de kerngedachten van Stichting MEP Limburg: het belang van het smeden van compromissen. De tweede spreker, Henk van Hoof, voorzitter van het College van Bestuur van Stichting LVO, sprak over het belang van volksvertegenwoordiging, één van de meest  essentiële taken van een parlement. Daarna was het woord aan Guy Frints, oprichter en erevoorzitter van Stichting MEP Limburg. Hij bereidde de deelnemers voor op ‘de kijk in de keuken van het Europese Parlement’, welke ze de aankomende vier dagen gaan beleven.

  Hierop werden twee nieuwe scholen geïntroduceerd, te weten het Connect College uit Echt en de Derde Graad Voorzienigheid uit Diest, België. Dit brengt het scholenbereik van Stichting MEP Limburg op dertien scholen. Deze laatste school is tegelijkertijd de eerste internationale school in de historie van de stichting. Hiermee is de eerste stap richting grensoverschreiding gezet: Limburg is immers niet slechts Nederland, het is een Euregio.
  De landenspeeches vormden de afsluiting in de Statenzaal. Namens alle delegaties hielden afgevaardigden een korte speech. Van Finse meren tot Griekse schulden; heel Europa kwam aan bod. Dit maakte elke speech het luisteren waard.

  Op het Vrijthof te Maastricht werden de commissievergaderingen op informele doch productieve wijze voortgezet, onder genot van een heerlijk diner. De avond vond zijn vervolg in kelderbar ‘de Verloren Zoon’, waar deelnemers kennis konden maken met deelnemers buiten hun commissie. Hier werd niet alleen de eerste conferentiedag besproken, maar ook de commissievergaderingen van aanstaande morgen. Concluderend, een mooie afsluiting van een geslaagde dag.

  Comments are closed.