Limburgse MEP Conferentie 2010, dag 2: Tijd om knopen door te hakken!

 • Limburgse MEP Conferentie 2010, dag 2: Tijd om knopen door te hakken!

  Limburgse MEP Conferentie 2010, dag 2: Tijd om knopen door te hakken!

   

  De tweede dag van de Limburgse MEP Conferentie 2010 stond in het teken van vergaderen, veel vergaderen. Nadat gisteren een goede start gemaakt was met de resoluties werd er vandaag flink doorgewerkt om tot goede oplossingen te komen. ’s Avonds werd even een pauze genomen van het drukke vergaderen met een gezellige informele avond in SnowWorld Landgraaf.

     

  Elf verschillende landen, dus ook elf verschillende meningen. Hoe maak je dan een resolutie waarmee ieder land het eens is? Je moet er met je commissie samen uitkomen maar je mag de mening van je eigen land ook weer niet uit het oog verliezen. Gisteren was het nog aftasten hoe elke lidstaat tegenover het vraagstuk stond maar vandaag was het zaak samen tot goede oplossingen te komen. Zo werd de Commissie Ontwikkelingssamenwerking beziggehouden door de vraag: ‘Moet ontwikkelingshulp gekoppeld worden aan de mensenrechtensituatie in het ontwikkelingsland?’ In andere commissies probeerden de vertegenwoordigers het eens te worden over een Europese aanpak van bijvoorbeeld de vergrijzing of grensoverschrijdende criminaliteit. Deze uitdagende commissievraagstukken werden verder uitgepluisd en wanneer het om de oplossingen ging stonden natuurlijk niet alle neuzen dezelfde kant op.

  Niet altijd even gemakkelijk dus, die commissievergaderingen, zeker met die onverbiddelijke deadline. Aan het einde van de middag moest namelijk iedere commissie zijn resolutie inleveren. Inmiddels kijken alle commissies tevreden terug op de vele uurtjes in de vergaderzalen en hun voltooide resoluties. Nu is het natuurlijk nog vol spanning afwachten hoe het parlement tegenover de resolutie staat!

  “Het was een lange dag, in het begin ging het erg snel, punten werden snel achterelkaar besproken waardoor we uiteindelijk geen tijdsdruk hadden. Ik ga mijn delegatie zeker overtuigen om vóór mijn resolutie te stemmen!  We zijn met een leuke groep, er worden goede discussies gevoerd maar er was ook plek voor een grapje op z’n tijd!” Myrthe van den Heuvel, Porta Mosana College Maastricht, Commissie Constitutionele Zaken.

     

  Na deze zware vergaderdag konden alle deelnemers genieten van een heerlijke avond in de sneeuw. Even geen stropdassen of MEP-tasjes meer, maar dikke mutsen en handschoenen. De deelnemers deden enthousiast mee aan alle spellen (volgens de SnowWorld-leiding de leukste groep in tijden!) en probeerden fanatiek de winnende commissie van de avond te worden. Op banden de piste af, de commissievoorzitters op een snowboard vooruittrekken en in een sneeuwmanpak een parcours afleggen; de commissieleden hebben het allemaal doorstaan in de kou van SnowWorld. Uiteindelijk wist de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid de winst op te eisen, maar desalniettemin werd er na afloop door iedereen gezellig gefeest in de après-skihut! Moe maar voldaan keerde het parlement terug naar Rolduc om morgen na een (tamelijk) behoorlijke nachtrust weer fit aan de derde dag van de conferentie te beginnen.

  “Onze commissie was super fanatiek, we hadden zelfs een slogan verzonnen! Onze commissievoorzitter deed erg actief mee en je kon ook hier zien dat we goed konden samenwerken als groep. We hebben helaas niet gewonnen maar wel een ontzettend leuke avond gehad!” Iza Bessems, Graaf Huyn College, Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken.

     

    
    

  Editie 5 Model European Press

  Editie 6 Model European Press

  Editie 7 Model European Press

  Comments are closed.