Limburgse MEP Conferentie 2010, dag 1: Even voorstellen

 • Limburgse MEP Conferentie 2010, dag 1: Even voorstellen

  Limburgse MEP Conferentie 2010, dag 1: Even voorstellen

  Vroeg in de ochtend van maandag 31 mei ging de vijfde Limburgse MEP Conferentie 2010 van start. Op het station in Heerlen werden de nieuwe deelnemers door de commissievoorzitters welkom geheten in de eigen commissie. Een eerste kennismaking volgde en toen iedereen had plaatsgenomen in de bus, werd koers gezet naar het GaiaPark te Kerkrade voor het eerste programmaonderdeel: de teambuilding.

  In het GaiaPark werd er net als vorig jaar ijverig gepuzzeld aan een speurtocht. Wandelend door de dierentuin leerden de commissiegenoten elkaar steeds beter kennen en toen iedereen terugkeerde naar de verzamelplek was het al gezellig druk door al het gepraat. Hier en daar vielen ook al wat politieke termen; de meesten waren erg nieuwsgierig naar hoe het er tijdens de commissievergaderingen aan toe zou gaan later die dag! De teambuilding was in ieder geval een goede voorbereiding hierop: aangezien twee dagen intensieve samenwerking in het verschiet liggen, is een goede kennismaking van groot belang. Overigens mocht de commissie Buitenlandse Zaken die ochtend al meteen hun eerste prijsje in ontvangst nemen; hun snelle speurwerk werd beloond met een prachtige paraplu, die gelukkig tot nu toe niet nodig bleek!

  ’s Middags werden de spijkerbroeken verruild voor nette, formele kleding, zodat de jongeren als echte politici een begin konden maken aan het politieke programma. In de vergaderzalen van Rolduc werd al snel over de verschillende Europese vraagstukken gediscussieerd, waarbij door iedereen de belangen van de eigen EU-lidstaat in het achterhoofd werden gehouden. In de eerste uren werden de te behandelen problemen helder geformuleerd en ondertussen kregen de commissieleden al een eerste indruk van hoe de verschillende landen tegenover het vraagstuk stonden. Ook dit jaar was het weer even wennen aan de ‘formele’ manier van vergaderen en het spreken via de commissievoorzitters, maar het werd ook al duidelijk dat veel deelnemers goede ideeën hebben over mogelijke oplossingen voor de Europese Unie.

  De vergaderingen werden onderbroken voor de officiële opening van de Limburgse MEP Conferentie 2010 in de Provinciale Statenzaal van het Gouvernementsgebouw te Maastricht. Naast de geweldige uitstraling die deze zaal heeft, maakt ook de politieke historie deze locatie zeer memorabel. Het Verdrag van Maastricht, dat de oprichting van de Europese Unie betekende, werd namelijk op deze plek ondertekend. Nadat bestuursvoorzitter Jasper Piepers alle parlementariërs veel plezier en succes had gewenst de komende week, was het woord aan Léon Frissen (Gouverneur van de Provincie Limburg) en Ingrid Muijs (Fractievoorzitter van de Statenfractie VVD Limburg). Zij lieten beiden aan de hand van concrete voorbeelden zien dat Europese politiek veel voor ons betekent!

  Door middel van een film werd vervolgens ook aandacht besteed aan het feit dat deze conferentie in het lustrumjaar van Stichting MEP Limburg plaatsvindt. De beelden die getoond werden waren opgenomen tijdens de lustrumviering op 18 december 2009 en hierin kwamen oud-deelnemers van alle jaren aan het woord die vertelden wat het MEP voor hen had betekent. Omdat deze lustrumviering tevens ook de afscheidsreceptie was van oprichter en oud-bestuursvoorzitter Guy Frints, kreeg hij het eerste exemplaar van de DVD aangeboden. Vervolgens werd hij benoemd tot erevoorzitter van Stichting MEP Limburg voor zijn jarenlange tomeloze inzet voor onze stichting. Tot slot mochten de deelnemers voor het eerst het woord nemen in de chique Statenzaal. Elke delegatieleider hield namelijk een speech waarin hij zijn EU-lidstaat voorstelde aan het parlement. Leuk om te zien was dat iedereen dit op zijn eigen manier deed: we hoorden zowel weldoordachte speeches met een duidelijke visie op Europa als spontane en komische toespraken. In ieder geval waren alle speeches het luisteren waard!

  Tijdens het diner op het Vrijthof in Maastricht was er genoeg stof om over te praten en alhoewel er veel gelachen werd, sneden de commissies ook nog de nodige politieke onderwerpen aan. Terug op Rolduc gingen de meesten nog even naar de kelderbar, waar er nog even gezellig wat gedronken en nagekletst werd.

   

  Editie 1 Model European Press

  Editie 2 Model European Press

  Editie 3 Model European Press

  Editie 4 Model European Press

  Comments are closed.