Limburgse MEP Conferentie 2009; Dag 3: Het politieke spelletje barst los

 • Limburgse MEP Conferentie 2009; Dag 3: Het politieke spelletje barst los

  Limburgse MEP Conferentie 2009; Dag 3: Het politieke spelletje barst los

  In de ochtend van de derde dag werd een bezoek gebracht aan het Eurode Business Center, het enige kantoorgebouw  dat op de grens tussen Nederland en Duitsland gebouwd is: hét symbool dus van grensoverschrijdend denken. We kregen twee boeiende presentaties te horen: mw. Mulder, beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Kerkrade, vertelde over het belang van internationale samenwerking op het gebied van veiligheid en drugsbeleid en dhr. Kuikman hield een toespraak vol interactie, die toegespitst was op de samenwerking tussen Kerkrade en de Duitse buurgemeente Herzogenrath. Het was een leuke ervaring om op de grens tussen Nederland en Duitsland een positief verhaal te horen op welke manier Europese samenwerking op dit moment concreet iets voor ons betekent.

       

  De commissies bereiden zich voor op het moment van de waarheid: de Algemene Vergadering
  Over de inhoud van de resoluties waren de commissies het de vorige dag al eens geworden, maar toch waren de commissievergaderingen van vandaag erg belangrijk: ‘hoe presenteren we onze resolutie overtuigend tijdens de Algemene Vergadering?’ en ‘hoe gaan we om met mogelijke tegenargumenten?’ waren namelijk vragen die de commissieleden nog moesten beantwoorden. De commissievoorzitter mocht ‘advocaat van de duivel’ spelen door kritiek te leveren op de resolutie, waarna de commissieleden hun best deden alle twijfel weg te nemen. Daarnaast werden de taken verdeeld voor tijdens de Algemene Vergadering.

  Staan de lidstaten achter de resoluties?

  Na de laatste commissievergaderingen werden de resolutieboeken, het resultaat van drie dagen ijverig vergaderen, uitgereikt aan alle deelnemers. Meteen bladerde iedereen nieuwsgierig door de resoluties van de andere commissies. Aansluitend begonnen de eerste delegatievergaderingen, waarin de voorgestelde oplossingen grondig bestudeerd werden. De standpunten van de verschillende lidstaten kregen steeds meer vorm en hier en daar werden al plannen gesmeed om amendementen (wijzigingen van de resoluties) op te stellen of om een speech voor dan wel tegen een resolutie te houden. Oftewel: met het begin van de delegatievergaderingen barstte het politieke spelletje los op de Limburgse MEP Conferentie.

  Lobbyen in de wandelgangen van het gemeentehuis van Kerkrade
  Na het diner in Kerkrade werd het parlement wederom gastvrij ontvangen door dhr. Kuikman, ditmaal in het stadhuis van Kerkrade. In zijn toespraak sprak hij grote waardering uit voor het MEP en hij benadrukte dat ons parlement altijd welkom is in Kerkrade. Het bezoek werd gecombineerd met de eerste lobbysessie. Onder het genot van een drankje bespraken de parlementariërs de resoluties met elkaar om medestanders te vinden met het oog op de Algemene Vergadering van de volgende dag. Aangezien de deelnemers zich ook deze dag zeer gemotiveerd hebben ingezet, belooft het een Algemene Vergadering te worden met overtuigende speeches en vooral uitstekende debatten.  

  Comments are closed.