Limburgs Model European Parliament 2012 brengt bezoek aan Brussel

 • Limburgs Model European Parliament 2012 brengt bezoek aan Brussel

  Limburgs Model European Parliament 2012 brengt bezoek aan Brussel

  Donderdag 28 maart was het zover: De Brussel-reünie van het Limburgse MEP Parlement van 2012! In deze Europese hoofdstad grepen de Europarlementariërs in spé de kans om te spreken met Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten en daarnaast werd hen al het cultureel erfgoed dat Brussel rijk is getoond. Een onvergetelijke, geslaagde en succesvolle dag die ons ongetwijfeld allen wederom wijzer heeft gemaakt.
  De dag begon al vroeg met het vertrek per bus richting de Europese hoofdstad. Om elf uur kwam de delegatie van oud-deelnemers, schoolcoördinatoren en bestuursleden dan ook op de plek van bestemming aan. Eenmaal gearriveerd in Brussel werden we vriendelijk ontvangen in het gebouw waarin het Europees Parlement zetelt. De heer Dominique Lebens, beleidsmedewerker van mevrouw Oomen-Ruijten, zou gedurende de hele ochtend en vroege middag onze gastheer zijn. Hij heette ons onder het genot van een kop koffie van harte welkom en gaf een informatieve presentatie. Hierin stonden drie grote Europese bestuursorganen centraal: het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad van regeringsleiders. Dhr. Lebens vertelde ons meer over de taken van deze instanties en lichtte de positie die zij innemen binnen het vormen en aannemen van besluiten toe.
  Na de leerzame presentatie van de heer Lebens en een video-fragment kregen we de ruimte om ons vragenvuur te richten aan mevrouw Oomen-Ruijten. Het gesprek verliep, na geringe opstartmoeilijkheden, voorspoedig. Voornamelijk het Turkije-dossier, waarin zij als Europarlementariër al lange tijd bij betrokken is, kwam ter sprake. Mevrouw Oomen legde de toekomstig Europarlementariërs de afweging van toetreding of geen toetreding van Turkije in de Europese Unie voor. Er moest volgens haar in acht genomen worden dat, indien Turkije toe zou treden tot de Europese Unie, zij direct 80 miljoen inwoners meer zal omvatten. Echter is ook haar duidelijk dat er op dit moment een nog te grote kloof tussen Turkije en de rest van de Europese Unie is. Zowel op cultureel als op justitieel gebied is het land nog niet op het niveau dat het zou moeten zijn, hoewel het veel moois te bieden heeft voor de Europese Unie. Precies daarom ziet Ria Oomen in de toekomst toch graag een toetreding van Turkije tegemoet, aangezien zij er van overtuigd is dat ‘de tijd’ veel goeds zal doen in dit land. Zij stelt zelfs dat Turkije over vijftien jaar waarschijnlijk een compleet ander land zijn, een land dat misschien wel veel te bieden heeft voor de Europese Unie. 
  Na de Turkije-kwestie uitvoerig besproken te hebben, werd de brug geslagen naar de actuele (banken)crisis in Cyprus, waar de rol van de media ongekend sterk in is. Door, naar Ria Oomen’s idee, overdreven en uitvergrote media-aandacht is er in verschillende Europese landen een kettingreactie ontstaan. Europees burgers halen daar hun geld van de bank, in de angst dat veel te hoge rentes ervoor gaan zorgen dat zij hun spaargeld nooit meer zullen terugzien. Ria Oomen-Ruijten gaf, zoals wij van haar gewend zijn, volledig oprechte antwoorden en liet haar mening over deze crisis duidelijk doorschemeren. De ontmoeting werd bekroond met een groepsfoto, waarna wij dankbaar afscheid van namen mevrouw Oomen-Ruijten en onze reis per bus vervolgden onder begeleiding van een ware Brusselse gids.
  Tijdens deze rondrit maakten wij kennis met een groot gedeelte van Brussel, waaronder het alom bekende Atomium en de zetels van verschillende Europese instanties. Daarnaast vertelde onze gids ons meer over de geschiedenis van de stad en de totstandkoming van een aantal architectonische hoogstandjes. De rondleiding had als eindpunt de indrukwekkende Grote Markt, waar vanuit de deelnemers de gelegenheid kregen om de stad op hun eigen houtje te verkennen. 
  De succesvolle dag werd besloten met een gezamenlijk diner, waarna wij terugkeerden naar de bus om huiswaarts te gaan. De deelnemers, de schoolcoördinatoren maar ook de bestuursleden kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag in Brussel, waarin het gesprek met mevrouw Oomen-Ruijten en het bezichtigen van de stad centraal stonden, maar toch ook zeker het wederzien van elkaar zorgde voor een onvergetelijke Brussel-reünie. 

  Comments are closed.