Limburg kijkt terug op een geslaagde Nationale MEP Conferentie

 • Limburg kijkt terug op een geslaagde Nationale MEP Conferentie

  Limburg kijkt terug op een geslaagde Nationale MEP Conferentie

  Van zondag 20 tot en met vrijdag 25 september vond de 21Nationale MEP Conferentie plaats. Ook dit jaar was er weer een goede Limburgse delegatie vertegenwoordigd, met delegatieleden geselecteerd tijdens de afgelopen Limburgse MEP Conferentie.

  De week werd in de verschillende provincies gestart met een teambuilding, die varieerde van lasergamen in Rotterdam tot kaatsen in Leeuwarden. Na deze dag van kennismaking werd er twee dagen lang hard gewerkt om tot goede resoluties te komen. Op woensdag kwamen de deelnemers uit alle windrichtingen bij elkaar voor misschien wel het spannendste gedeelte van de week: de plenaire vergadering.

  De Nationale MEP Conferentie werd officieel geopend door mevrouw Van Sminia, secretaris-generaal van Stichting MEP Nederland, die alle leden van het parlement van harte welkom heette. Tevens sprak die middag Zijne Excellentie Hans Oscar Magnusson, ambassadeur van Zweden. Ook de voorzitter van Stichting MEP Nederland, dhr. Wegter, sprak onze jonge parlementariërs toe, met name over het belang van Europese samenwerking. Hierna was het de beurt aan de delegatieleiders om hun land te introduceren. Het viel direct op dat deze landenspeeches met uiterst veel zorg en motivatie geschreven waren. Na de officiële opening was het tijd voor de delegaties om de resoluties kritisch te bekijken. ‘Schrijven we een amendement of houden we zelfs een speech tegen deze resolutie?’ was een vraag die zorgvuldig werd overwogen door alle landen. Ook binnen de Limburgse delegatie werd er grondig overleg gepleegd over de vraag of de oplossingen wel gunstig voor het te vertegenwoordigen land (dit jaar Slowakije) waren. Deze eerste avond in Den Haag werd er nog flink gelobbyd en ook werden de puntjes op de i gezet voor de vergaderingen van donderdag en vrijdag.

  De plenaire vergadering van donderdag werd geopend door Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer. Zij benadrukte vooral de belangrijke rol van vrouwen binnen de politiek maar zeker ook de rol van jongeren, die volgens haar nog altijd de toekomst hebben. Na deze opening werd er al meteen flink gedebatteerd over de eerste resoluties en het bleek dat er toch de nodige kritiekpuntjes waren. Zo werden er die dag ook de nodige resoluties verworpen. Na een lange dag van vergaderen moest ook de Limburgse delegatie nog de laatste dingen doorspreken over de resoluties die nog niet behandeld waren, zodat zij goed voorbereid aan de laatste dag van de conferentie konden beginnen. Na de delegatievergaderingen was iedereen die avond te vinden in het hotel, waar behalve voor serieuze gesprekken ook nog plaats was voor de nodige gezelligheid.

  Zoals ieder jaar stonden de eerste drie dagen in het teken van de commissievergaderingen, die vooraf werden gegaan door een teambuilding. De laatste drie dagen vonden plaats in Den Haag waar het plenaire gedeelte van de conferentie plaatsvond in de Oude Vergaderzaal van de Tweede Kamer. Natuurlijk had ook de Limburgse delegatie, die dit jaar Slowakije vertegenwoordigde, zich zo goed mogelijk voorbereid op wat een geweldige week beloofde te worden!

  Op vrijdagochtend zat iedereen weer vroeg in de Oude Vergaderzaal van de Tweede Kamer om de resterende resoluties te bespreken. Het leek even alsof enkele parlementsleden nog ietwat vermoeid waren maar zodra het  debat geopend werd, waren de debatten weer net zo scherp als de dag ervoor! Nadat de laatste resolutie was aangenomen complimenteerde mevrouw Van Sminia in haar toespraak de deelnemers met het geweldige werk dat zij die week geleverd hadden. Tevens bedankte zij de provinciaal coördinatoren voor hun fantastische hulp en inzet. In het bijzonder werd Guy Frints in het zonnetje gezet voor zijn enorme bijdrage aan het MEP als provinciaal coördinator van Limburg, maar met name ook als voorzitter en oprichter van Stichting MEP Limburg. Uiteindelijk werd er bekend gemaakt welke delegatieleden door zouden gaan naar de Internationale MEP Conferentie. Sven van Mourik zal namens Limburg Nederland op het internationale podium vertegenwoordigen. Na de laatste woorden van mw. Van Sminia stond er nog een heerlijk buffet op de deelnemers te wachten en ten slotte vertrok iedereen weer huiswaarts om terug te kunnen kijken op een fantastische week!

  Comments are closed.