Limburg gastprovincie tijdens Nationale MEP Conferentie 2013

 • Limburg gastprovincie tijdens Nationale MEP Conferentie 2013

  Limburg gastprovincie tijdens Nationale MEP Conferentie 2013

  De 25ste Nationale MEP Conferentie is deze week van start gegaan! Vol trots en genoegen ontvangt MEP Limburg als gastprovincie dit jaar 30 scholieren uit heel Nederland voor teambuilding en commissievergaderingen. De scholieren verblijven gedurende drie dagen in Maastricht en vergaderen in het gemeentehuis en het gouvernement. Naast de kennismaking en de teambuilding hebben de jonge ‘Europarlementariërs’ twee dagen de tijd om resoluties op te stellen over problemen uit de actuele Europese politiek in het mooie Maastricht. 
  Na een lange reis naar het Zuiden verzamelden op zondag 29 september de delegatieleden van de MEP-commissies Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken en Industrie, Onderzoek en Energie op het station van Maastricht. Ze werden hartelijk verwelkomd door commissievoorzitters de heer Sebastiaan Olislagers (Limburg), de heer Niels Heineman (Gelderland) en de organisatie van MEP Limburg, waarna ze na een korte wandeling door het historisch centrum van de stad arriveerden bij het hostel, direct gelegen aan de Maas. Na het inchecken en de gelegenheid tot verfrissing, was het tijd voor de start van de echte teambuilding. Ervaren doch vooral enthousiaste stadsgidsen en docenten, de heren Roel Akkermans en Theo Nelissen stonden klaar voor een speciale MEP rondleiding door de stad, waar in 1992 het bekende Europese Verdrag van Maastricht werd ondertekend. Inhoud én gezelligheid werden gecombineerd tot een geslaagde teambuilding die eindigde in Limburgse sferen op een zonnig Maastrichts terras. De avond werd afgesloten met een gezamenlijk diner bij restaurant Kiwi, een ijsje bij de Gelateria Luna Rossa en een drankje in hostel StayOkay. 
  Op de eerste inhoudelijke dag van de conferentie is het de taak van de delegatieleden het eens te worden over de problemen die binnen hun vraagstuk spelen en te inventariseren welke oplossingen hiervoor mogelijk en wenselijk zijn. Onder begeleiding van een commissievoorzitter worden er compromissen gesloten tussen de belangen van 15 EU-lidstaten,  welke op deze conferentie vertegenwoordigd worden door de delegaties uit de verschillende provincies. Doel is het opstellen van een resolutie die tijdens de Algemene Vergadering in Den Haag kan worden voorgelegd aan het jongerenparlement. In Maastricht worden er twee vraagstukken behandeld en daarmee ook twee resoluties opgesteld:
  “De kop is er af! De commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken boog zich vandaag over het vraagstuk betreffende cybercriminaliteit. Een uitermate precaire zaak, omdat de privacy van de Europese burger bij het bestrijden van internetcriminaliteit uiteraard op geen enkele manier in het geding mag komen. Het is aan de commissie om de probleemstelling van verschillende kanten te tackelen en passende oplossingen aan te dragen. Er werden vurige discussies gevoerd over hoe we de bureaucratie zouden kunnen verminderen en cybercriminaliteit efficiënter kunnen voorkomen en afhandelen, wanneer het kwaad reeds is geschied. Daarnaast werden er gepassioneerde pleidooien gehouden om ervoor te zorgen dat iedere lidstaat juist zelf zijn maatregelen kan treffen ten aanzien van cybercrime en hierbij zo min mogelijk wordt gestuurd door de EU. Stuk voor stuk interessante vraagstukken om je over te buigen. Wat is in dit geval wijsheid? Vandaag zijn er al prachtige oplossingen uit de vergaderingen voortgekomen en ik weet als trotse commissievoorzitter zeker dat morgen wederom als vruchtbare vergaderdag bestempeld zal worden. Wij kijken nu in ieder geval al enorm uit naar het vervolg van een prachtige conferentie en de behandeling van onze resolutie in Den Haag.”
  “De commissie Industrie, Onderzoek en Energie heeft vandaag vergaderd in het gemeentehuis van Maastricht, waar we ons bezig gehouden hebben met ons vraagstuk rondom schaliebrandstoffen. Een bijzonder interessant en actueel onderwerp, omdat er vooral op internationale schaal redelijk veel commotie is rondom dit onderwerp. “Is het wel verstandig om op Europees niveau schaliebrandstoffen te promoten of moet elke lidstaat dit gewoon zelf bepalen?” Bij de bespreking van dit vraagstuk komt de concurrentiepositie van Europa vaak ter sprake en de afhankelijkheid ten opzichte van andere grootmachten is tevens een belangrijk aspect. Vandaag hebben hevige discussies plaatsgevonden,  waarbij nieuwsgierige ambtenaren van de gemeente Maastricht geregeld even naar binnen gluurden om te zien wat er allemaal gebeurde in die kamer met die ‘net geklede pubers’. De discussies waren eindeloos en zelfs van de pauzes werd dankbaar gebruik gemaakt om de discussies voort te zetten. Vooral bij het gesprek  over de financiële voor- en nadelen van schaliebrandstoffen was er een grote verdeeldheid tussen de landen. De commissieleden waren allen erg gedreven en hadden er naar mijn weten veel zin in. Het is altijd weer erg wennen om in een groep met nog onbekende jongeren terecht te komen en hier je plek in te vinden, waardoor men vaak de kat uit de boom kijkt deze eerste dag. Echter zat de sfeer er na een paar stevige discussies en lekkere koppen koffie al goed in. We zijn goed op weg met onze resolutie en natuurlijk hopen wij dat deze tijdens de Algemene Vergadering in Den Haag wordt aangenomen!”

  De Nationale MEP Conferentie 2013 vindt plaats van zondag 29 september tot en met vrijdag 4 oktober. Vandaag, dinsdag 1 oktober, zullen de commissies hun resoluties afronden, waarna de gedelegeerden zich op weg maken naar het Binnenhof in Den Haag. Hier zullen ze de laatste drie dagen hun resoluties presenteren aan het voltallige Parlement.

  MEP Limburg wenst alle deelnemers aan de Nationale Conferentie veel succes bij het opstellen en afronden van de resoluties. Maak Maastricht trots! 

  Wil je meer weten over de Nationale MEP Conferentie van dit jaar? Houd dan deze week onze website, Facebook en Twitter in de gaten! Daarnaast is de officiële opening van de Nationale MEP Conferentie live te volgen via www.mepnederland.nl.

  Comments are closed.