Limburg & Den Haag: de Nationale MEP Conferentie 2010

 • Limburg & Den Haag: de Nationale MEP Conferentie 2010

  Limburg & Den Haag: de Nationale MEP Conferentie 2010

  Van zondag 19 t/m vrijdag 24 september vond ook dit jaar een editie van de Nationale Conferentie van het Model European Parliament plaats. Voorafgaand aan de plenaire vergaderingen in Den Haag werd, net als voorgaande jaren, drie dagen lang druk vergaderd in verschillende provincies in Nederland om tot innovatieve oplossingen voor de Europese vraagstukken te komen. Voor de tweede keer sinds haar oprichting had Stichting MEP Limburg de eer om twee commissies in Kerkrade te ontvangen.

  Ook dit jaar was er weer een goede Limburgse delegatie vertegenwoordigd, met delegatieleden geselecteerd tijdens de afgelopen Limburgse MEP Conferentie. De Limburgse delegatie werd begeleid door Jasper Piepers (voorzitter Stichting MEP Limburg en provinciaal coördinator Limburg voor Stichting MEP Nederland) en Sid Pepels (secretaris Ondersteunende Werkgroep Stichting MEP Limburg).

  Op zondagmiddag kwamen de commissieleden en hun voorzitters aan op het station in Kerkrade. Van daaruit ging de groep op weg voor de teambuilding, die zelfs op dat moment nog niet bekend was bij de deelnemers. Al lopend door het Limburgse heuvellandschap kwamen dan ook de wildste ideeën naar voren, van boerengolf tot een survivaldropping. Tot ieders verbazing begonnen vanuit de verte ineens de contreien van het GaiaPark zichtbaar de worden; de dierentuin waar de deelnemers elkaar en hun commissievoorzitters door middel van een speurtocht beter leerden kennen. Aan het einde van de teambuilding zat de sfeer er al goed in. Terwijl iedereen nog napraatte over het pasgeboren girafje vertrokken de commissies richting Conferentieoord Rolduc, de plek waar ze tijdens hun gehele verblijf in Limburg zouden vertoeven.

  Woensdagochtend vertrokken de deelnemers al vroeg richting Den Haag. Eenmaal daar aangekomen vond er een heuse wisseling plaats. Waar de deelnemers de eerste drie dagen alleen per commissie hadden samengewerkt, moesten ze nu weer per delegatie (provincie) verzamelen en alle resoluties vanuit het perspectief van het te vertegenwoordigen land beoordelen. Zo maakte de Limburgse delegatie zich in Den Haag sterk voor de belangen van EU-lid Zweden.

  De officiële opening van de Nationale MEP Conferentie 2010 vond plaats in de zaal van de Eerste Kamer, onder de bezielende leiding van mw. Van Sminia, Secretaris-Generaal van Stichting MEP Nederland. Zij heette de deelnemers hartelijk welkom. Dhr. Wegter, Voorzitter van Stichting MEP Nederland, en dhr. Van der Linden, Voorzitter van de Eerste Kamer en lid van het Comité van Aanbeveling MEP Limburg, onderstreepten in hun toespraken hoe belangrijk jongeren voor de toekomst van Europa zijn. Vervolgens was het woord aan de verschillende delegatieleiders, die hun EU-lidstaat met hun openingsspeeches voorstelden aan het parlement.

  Toen kon het startsein gegeven worden voor twee dagen intensief vergaderen in de Oude Vergaderzaal van de Tweede Kamer. Noemenswaardig is te vertellen dat de delegatie op woensdagmiddag dhr. Mark Rutte bereid vond op de foto te gaan met de Limburgse delegatie. Dit heeft ze geen windeieren gelegd, aangezien ze de daarop volgende dagen onder andere te bewonderen waren op de voorpagina van het Algemeen Dagblad en de website van de Volkskrant.

  Op donderdagavond, na afloop van een intensieve en interessante dag vergaderen, werd de Limburgse delegatie bij elkaar geroepen voor een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer. Aansluitend werd de delegatie door Ger Koopmans, Limburgs Tweede Kamerlid namens het CDA en lid van het Comité van Aanbeveling MEP Limburg, ontvangen in Nieuwspoort. Het dineren tussen bekende politici en de mogelijkheid om vragen te stellen, bezorgde de Limburgse deelnemers een unieke avond.

  Vrijdagavond vond de officiële sluiting plaats. Z.E. de heer Yves Haesendonck, ambassadeur namens België, stak een bezielend verhaal af over zijn ervaringen met Europa. Vervolgens maakte de heer Van Baalen, delegatieleider van de VVD in het Europees Parlement, tijdens zijn toespraak duidelijk hoe enorm belangrijk het is dat ook jonge mensen zich betrokken voelen bij de politiek. En om aan te geven dat men inderdaad niet reeds de 50 gepasseerd hoeft te zijn om in het Europees Parlement actief te zijn, vertelde Marietje Schaake ten slotte een levendig verhaal over haar ervaringen als nog maar 31-jarige D66-gedelegeerde in Brussel en Straatsburg.

  Tijdens het afsluitingsdiner in de Tweede Kamer werd bekend gemaakt wie er door mocht naar de Internationale MEP Conferentie in ofwel Tallinn of Istanbul. Voor Limburg zal Martine Wauben, afgevaardigde namens het Porta Mosana College uit Maastricht deelnemen. Nadat iedereen afscheid had genomen, werd er met de trein vertrokken richting huis, bijkomend van een zware, maar ook bijzonder leerzame en gezellige week.

  's Avonds vond er een informeel, Italiaans diner plaats in het centrum van Kerkrade, waar de groepen zienderogen nog dichter tot elkaar kwamen. Aansluitend begaf de groep zich richting Rolduc voor een rondleiding door het historische gebouw, die eindigde in de kelderbar waar gezellig nagepraat werd over de indrukken van de eerste dag Nationale MEP Conferentie .

  De twee daarop volgende dagen stonden grotendeels in het teken van de commissievergaderingen. Van 's ochtends vroeg tot laat in de middag deden de commissies hun uiterste best om overtuigende resoluties in elkaar te zetten. Alleen 's avonds werden de vergaderingen opgeschort voor de diners en voor een gezellig samenzijn. In de kelderbar van Rolduc werden de informele avonduren namelijk gevuld met een film en met een onder de deelnemers inmiddels zeer geliefde quiz, waarmee onder andere de kennis over de EU en van het Limburgse dialect op de proef werden gesteld.

  Tijdens deze conferentie werden de Limburgse deelnemers, het thuisfront en andere geïnteresseerden mede op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen via de Twitter-account van MEP Limburg. Dit gebeurde voor het eerst tijdens een MEP Limburg-activiteit. Door de positieve feedback zal de organisatie deze manier van berichtgeving ook toepassen bij toekomstige activiteiten. De website blijft het primaire publicatieplatform voor nieuws, foto's en uitgebreide verslaggeving.

   

  Comments are closed.