Straatsburgreis 2017 Dag 4: Raad van Europa, levensgroot bordspel en Straatsburg by-night.

 • Straatsburgreis 2017 Dag 4: Raad van Europa, levensgroot bordspel en Straatsburg by-night.

  Straatsburgreis 2017 Dag 4: Raad van Europa, levensgroot bordspel en Straatsburg by-night.

   

  Uitgerust en opgewekt vertrokken de Straatsburgreizigers op donderdagochtend wederom naar de Raad van Europa. Er stonden verscheidene meetings met politici en een rechter op het programma.

  Iets later dan gepland kwam de heer Gryffroy, Vlaams parlementslid, binnen.

  Hij was meteen razend enthousiast over de vragen die de deelnemers hadden voorbereid en wist deze ook met veel empathie te beantwoorden. Hij wist ons vanalles te vertellen en uit te leggen over de politiek. Daarnaast wist hij ook nog eens veel te vertellen over de geschiedenis van België.

  ‘België is gecreëerd als buffer tussen Frankrijk en Duitsland’

  Tot slot bracht hij ons nog erg veel bij over het opwekken van energie en alle problemen en politieke beslissingen die daarbij komen kijken.

  Meteen daarna stond meneer Jan Kleijssen klaar om de groep te woord te staan. Het onderwerp dat hier centraal stond was terrorisme. De recente aanslagen werden aan de kaak gesteld en er werd gepraat over hoe de politiek hierop reageert en hierop zou moeten reageren. Ook andere misdrijven kwamen aan bod, bijvoorbeeld cyberbullying en de problemen omtrent vrijheid van meningsuiting en vrije pers. Hij was verbaasd over het enthousiasme van de groep.

  Vervolgens gingen de deelnemers nog in gesprek met de heer Paul Lemmens, Belgisch rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hij was een van de rechters die woensdagochtend de rechtszaak tegen Nederland had behandeld. Hierdoor wist hij ons alle details te vertellen over deze zaak en de problemen die de zaak met zich meebrengt. Hij heeft ook veel informatie gegeven over de gang van zaken in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, gezien dit toch wel complexe zaken zijn. Helaas krijgen we de uitspraak over de zaak pas over 6 tot 12 maanden.

  Na een heerlijke lunch bij Restaurant Le Dix te hebben genuttigd vertrok iedereen richting Lieu d´Europe. Ons bezoek hier werd ingeleid met een interactieve presentatie waar iedereen zijn eigen inbreng kon geven. Na deze introductie werd het levensgrote bordspel gestart. De groep werd in vier kleine teams verdeeld. In dit spel moesten de deelnemers vragen over de EU beantwoorden maar ook uitbeelden en tekenen. Het spel zorgde voor de nodige rivaliteit, genoeg vermaak en bracht veel leerzame informatie.

  In de avond kregen de deelnemers even de tijd om het centrum van het mooie Straatsburg te verkennen. Hier hebben zij de laatste avond in Straatsburg dan ook van een diner. Later in de avond hebben ze nog geamuseerd kunnen kijken naar alle acts die de deelnemers hadden voorbereid voor de bonte avond, want bont was het zeker!

  Wederom kunnen we allemaal terugkijken op een dag die meer dan geslaagd was!

  Comments are closed.