LBMC17 Dag 4: The final day

 • LBMC17 Dag 4: The final day

  LBMC17 Dag 4: The final day

  De journalisten (Magali Meijers, Zoë Berghmans en Anouk de Bruin) verzorgen deze Conferentie iedere dag een dagverslag. 

   

  Donderdag 18 mei, de allerlaatste dag van deze week. Wat is het weer snel gegaan, het voelt als gisteren dat alle deelnemers het station binnendruppelden, nu zijn er zoveel nieuwe contacten gelegd, vriendschappen ontstaan en natuurlijk resoluties ontstaan. Deze dag was ook de dag van het Plenaire Debat, de dag waarop alle commissies een vragenvuur op zich af kregen, misschien wel een amendement of tegenspeech en ze hun resolutie zo goed mogelijk moesten verdedigen. Het zou een lange dag worden, dus we vertrokken al ‘s ochtends vroeg vanuit Rolduc naar het gouvernement in Maastricht. De deelnemers liepen de Statenzaal in en al gauw verstomde het gepraat, een lichte spanning was te voelen in de zaal. Het spits werd afgebeten door de commissie CUON, waarvan de gedelegeerde van Hongarije een duidelijke speech gaf. Hun doel werd helder geformuleerd: ‘kwalitatief goed onderwijs’. Deze commissie kreeg zowel een amendement als een tegenspeech, maar net zoals tijdens het debat, wisten ze zich goed staande te houden en te verdedigen. Ten slotte sloot de gedelegeerde van Duitsland het debat met een overzichtelijke en samenvattende speech. Hun harde werken werd beloond: de resolutie werd aangenomen, gefeliciteerd!

  De commissie SOZA was als derde aan de beurt. De gedelegeerde van Denemarken bracht ons een speech in de vorm van een vergelijking met schattige puppies, deze anekdote introduceerde het onderwerp jongerenwerkloosheid. Er werd een amendement ingediend door de gedelegeerde van Zweden, betreffende clausule 2, de gedeeltelijke loonvergoeding. Door middel van duidelijke voorbeelden zorgde de commissie ervoor dat het amendement niet werd aangenomen. Tijdens het open debat werd de specialist van buiten af in twijfel genomen, de commissie SOZA heeft dit goed uitgedacht en kon de vragen passend beantwoorden. De gedelegeerde van Luxemburg sloot het debat af met een krachtige en overtuigende speech die vroeg naar het vertrouwen van de aanwezige Europarlementariërs. De resolutie is afgewezen met 39 voor, 40 tegen en 5 in onthouding.

  De allerlaatste voorspeech, gegeven door de gedelegeerde van Oostenrijk, wees ons erop dat er een verdeeldheid heerst binnen Europa, de bevolking van de lidstaten moet samenwerken met de migranten in plaats van tegenover hen staan. Om deze samenwerking zo succesvol mogelijk te laten verlopen staan zij ook voor een zo snel mogelijke screening. De commissie had besloten om een amendement in te leveren tegen zichzelf, zodat zij een minimale fout in clausule 1 konden veranderen, deze werd uiteraard aangenomen. Na het begin van het open debat stroomden de vragen binnen over hulp na de verblijfsvergunning, de voorbereidingen binnen landen voor migrantenstromingen, het subsidiëren van vluchtelingen en de controle hierop. De laatste speech van de plenaire vergadering werd gegeven door de gedelegeerde van Duitsland, die benadrukte dat je samen moet werken zodat er in de toekomst geen volgende vluchtelingencrisis komt. De resolutie is aangenomen met 43 stemmen voor, 36 stemmen tegen en 5 in onthouding Gefeliciteerd! Uiteindelijk zijn alle resoluties, op die van de commissie SOZA na, aangenomen. Dit voelt toch als een fijne beloning na al het harde werk dat erin is gestopt. Op het einde werden de afgevaardigden bekend gemaakt die door mochten naar de Nationale MEP Conferentie in september, gefeliciteerd aan iedereen die door is! Ook aan alle andere deelnemers, bedankt voor jullie deelname, we hopen dat jullie ervan genoten hebben en een leerzame week gehad hebben. Succes met het overleven van de beruchte ‘MEP-gap’.

  Comments are closed.