Job Heusschen, Afgevaardigde Limburg Internationale Conferentie 2013, doet verslag van de Nationale Conferentie 2013

 • Job Heusschen, Afgevaardigde Limburg Internationale Conferentie 2013, doet verslag van de Nationale Conferentie 2013

  Job Heusschen, Afgevaardigde Limburg Internationale Conferentie 2013, doet verslag van de Nationale Conferentie 2013

  “In verscheidenheid verbonden”, dat waren de woorden die op woensdag 2 oktober rond het middaguur in de Eerste Kamer der Staten-Generaal klonken. Deze woorden werden uitgesproken door Jonathan Felix, leerling van de Trevianum Scholengroep en delegatieleider van de Limburgse delegatie. “In verscheidenheid verbonden” slaat niet enkel terug op alle deelgebieden van het Verenigd Koninkrijk, dat wij als Limburgse delegatie op de 25ste Nationale Conferentie van het Model European Parlement mochten vertegenwoordigen. Het slaat ook terug op het zeer gevarieerde scala aan vaardigheden dat de 150 deelnemers aan de Nationale MEP Conferentie representeerden. Graag doe ik dan ook verslag van ‘mijn Nationale MEP Conferentie’. Een conferentie die voor mij niet op woensdag 2 oktober, maar zondag 29 september in Rotterdam al van start ging.
  Zondagochtend stapte ik op de trein naar Rotterdam om zitting te nemen in de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken I. In deze commissie mocht ik het Verenigd Koninkrijk, maar ook zeker MEP Limburg en het Stella Maris College vertegenwoordigen. Het vraagstuk van onze commissie betrof de hoge mate van jeugdwerkeloosheid in een groot deel van de Europese lidstaten. 
  Waar onze zondag geheel in het teken stond van kennismaking en teambuilding met de gedelegeerden uit de verschillende provincies was het maandag en dinsdag tijd om aan onze resolutie te werken. Al snel passeerden diverse Europese problemen de revue, die we officieel ‘Informatieve Clausules’ noemen. Toen deze duidelijk op papier stonden konden we beginnen aan de door ons voorgestelde oplossingen voor deze problemen: de zogeheten ‘Operatieve Clausules’. Tijdens het bespreken van onze oplossingen brak de discussie echt los. Er werd op het scherpst van de snede gedebatteerd! Alle commissieleden willen namelijk een resolutie opstellen die zij later ook goed aan hun ‘achterban’, ofwel hun delegatie, kunnen verkopen. In het heetst van de strijd merk je dan ook pas echt het verschil tussen het ietwat conservatieve Verenigd Koninkrijk en de landen met de zwakke economische posities, zoals Griekenland. 
  Hoewel in onze laatste commissievergaderingen eenieder ervan overtuigd was een uitgebreide en volledige resolutie opgesteld te hebben, vond het voltallige parlement toch nog punten van kritiek en werd onze resolutie als “te vooruitstrevend” bestempeld. Met het oog op onder andere dit kritiekpunt werd onze resolutie jammer genoeg dan ook afgekeurd. Dit mocht de pret echter niet drukken, want je doet enorm veel mooie en leerzame ervaringen op in een week als deze! De eer om plaats te mogen nemen in de imposante zalen van de Eerste- en Tweede Kamer der Staten-Generaal en het speechen in de Tweede Kamer waren voor mij enorme hoogtepunten.  Waar men normaal Mark Rutte en zijn collega’s in deze indrukwekkende ruimtes aan het werk ziet, sta je nu voor even in hun schoenen. Naast deze grootse kansen leer je tijdens een MEP Conferentie ook bijzonder veel. Niet alleen doe je sociale en communicatieve vaardigheden op zoals speechen en presenteren, maar ook leer je in een week tijd meer over Europese vraagstukken en de Europese Unie dan je voorheen voor mogelijk gehouden had. 
  De begeleiding vanuit Stichting MEP Limburg tijdens de Nationale Conferentie was magnifiek. De bestuursleden zorgden ervoor dat alles op rolletjes verliep en dat we van alle gemakken voorzien werden. Het meest memorabele moment was de ontmoeting met dhr. Raymond Knops en dhr. Mark Verheijen, Tweede Kamerleden van respectievelijk het CDA en de VVD, die ze voor ons georganiseerd hadden. Zo kregen wij van dhr. Knops een rondleiding door de Tweede Kamer, waarbij we ons voelden als een kind in een snoepwinkel. Het voelde bijna als een ‘tripje Hollywood’, omdat we alle partijprominenten in levende lijve gezien hebben. Na de rondleiding hebben we ook op uitnodiging van dhr. Knops ook nog mogen dineren in de Nieuwspoort, wat donderdagavond voor mij zonder twijfel de leukste avond van de Conferentie maakte!
  Het venijn zat hem echter in de staart: De Nationale MEP Conferentie eindigde namelijk met de bekendmaking van de Nederlandse delegatie voor de Internationale MEP Conferentie. Toen ik mijn eigen naam hoorde was ik echt met stomheid geslagen en ik kon het niet geloven. “Ik ben gewoon door naar de Internationale MEP Conferentie,” was alles dat ik nog kon denken. Mijn week kon al niet beter, maar deze erkenning zag ik werkelijk niet aankomen, waardoor de verrassing nog groter was. De Nationale MEP Conferentie, wat een fantastische ervaring!
  Job Heusschen (Stella Maris College) zal namens provincie Limburg  de honneurs waarnemen tijdens een van de Internationale MEP Conferenties, die komend schooljaar plaats zullen vinden in Vilnius (Litouwen) en Wenen (Oostenrijk). Natuurlijk wensen wij, als bestuur MEP Limburg, Job bij dezen graag alvast veel succes toe én willen wij graag nogmaals onze waardering uitspreken voor het grote talent van de gehele Limburgse delegatie. Wij als MEP Limburg zijn waarlijk trots op onze jonge Europarlementariërs en bedanken hen dan ook graag nogmaals voor hun onvoorwaardelijke enthousiasme en inzet. Dank!

  Comments are closed.